Az amerikai húsipar felvette a harcot a laborban készült hús ellen. Komoly vita várható a csúcstechnológiás húsokkal kapcsolatban, miután petíciót adtak be az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumához. Azt kérik, hogy különböztessék meg a hagyományos termékeket a sejttenyésztett húsoktól. […]
Gazdálkodás
Aki jó meggy- vagy cseresznyetermést szeretne, figyeljen a tavaszi növényvédelemre
A cseresznye és a meggy tavaszi növényvédelmét Dr. Sallai-Harcsa Marietta mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos mutatja be. A tapasztalatokat 20 hektár cseresznye, és 60 hektár meggy ültetvényen szerezte. Miután túl vagyunk a virágzáson, összefoglalta, mi történt eddig az ültetvényekben és mire szükséges a továbbiakban odafigyelni a meggy és a cseresznye tavaszi növényvédelme során. […]
Pegaso F – Kívül belül véd szőlőperonoszpóra ellen
A szőlőperonoszpóra mind a világon, mind Magyarországon a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A károsítása nyomán 80-100 %-os lomb- és fürtkár alakulhat ki. Az erős fertőzés következtében a szőlőszemek nem cukrosodnak, a szőlővessző pedig – a korán lehullott levelek miatt – nem érik be. A rosszul beérett vesszők akár el is fagyhatnak tél folyamán. A peronoszpóra elleni védekezés az alapja a gazdaságos és biztonságos szőlőtermesztésnek. Erős peronoszpóra járványok általában a csapadékos évjáratokban alakulnak ki. […]
Mindenki válassza a rondát, ezzel is a Földet védi
A zöldségek és gyümölcsök harmada általában nem kerül a vásárlók elé. Ennek az az oka, hogy nem jutnak el a termelőtől a boltokba. A vásárlók pedig azzal növelik az élelmiszerhulladék-mennyiséget, hogy szinte csak a szép terméseket keresik. A szépséghibás zöldség és gyümölcs pedig ugyanolyan beltartalmi értékkel bír, mint “csinosabb” társai. […]
Kevesebb bort termel a világ, emiatt nagyot nőhetnek a magyar borárak
Több mint 5 százalékkal emelkedtek a magyar borárak az idei év első felében, és nem kizárt a további drágulás sem. Az áremeléseket a borászatok termelési költségeinek növekedése, illetve az európai szőlőtermelő terület régóta tartó csökkenése indokolja. Hiába nőttek a minimálbérek Magyarországon, a munkáltatóknak komoly gondot okoz, hogy egyre kevesebb s szőlészeti munkákba bevonható munkaerő. […]
Néhány deka évente avagy miért utálja az európai ember a spenótot?
A globális spenóttermelés 2010 óta 31 százalékkal 26,6 millió tonnára nőtt, amelynek döntő hányadát Kína adja. Jelentős termelők még az Egyesült Államok, Japán, Törökország, Indonézia és Franciaország. […]
Nagy állatos és gépes seregszemle kezdődik Hódmezővásárhelyen
Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lesznek Hódmezővásárhelyen. Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi-, díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be május 10-11-12-én, azaz csütörtök – péntek – szombati napokon. […]
Ha eddig utálta, ettől a hírtől biztosan nem szereti meg a spenótot
Magas kadmium tartalom miatt vonta ki Chef Parajlevél termékét a METRO. A Nébih, a bolgár hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül is értesült az esetről. […]