Már a házi sertésben is ott a vírus

A magyar-román határtól mintegy 4 km-re afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében. A kitörés miatt néhány újabb magyarországi, határ menti településen is állategészségügyi korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni. […]

Tovább…

Több élősertés jön be, de kevesebbet adunk el belőlük külföldön

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) húspiaci jelentéséből kiderült, hogy Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr maradt. A tavaly elindított mohácsi vágóhíd csak idén éri el a 100 százalékos termelési kapacitását, de a szívóereje már most érződik a behozott élősertések számán. A hazai élősertés termelés pedig messze lemaradva kullog a nyomában. […]

Tovább…

Választanunk kell a rántott hús és a gyermekeink jövője között?

Globálisan kell csökkenteni a hús- és tejtermékek előállítását, valamint -fogyasztását 2050-re, hogy elkerülhetőek legyenek a földi életet veszélyeztető klímaválság katasztrofális hatásai – állítja a Greenpeace új nemzetközi jelentésében. Összefoglaltuk, mire alapozza az állítását a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi szervezete. […]

Tovább…

Hitte volna? A magyar húsipar a versenytársaknál drágább alapanyagból dolgozik.

A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak. Kisebb lett a sertésállomány nagysága és csökkent a kocalétszám is. Az ok, hogy a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia. […]

Tovább…