Hitte volna? A magyar húsipar a versenytársaknál drágább alapanyagból dolgozik.

A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak. Kisebb lett a sertésállomány nagysága és csökkent a kocalétszám is. Az ok, hogy a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia.

A területek teljesítménye vegyes képet mutatott, a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat kibocsátása például 9,8 százalékkal növekedett, amelyet elsősorban a belföldi értékesítés 23,3 százalékos bővülése eredményezett. A húságazat összesen 746 milliárd forint termelési értéket állított elő tavaly, ebből a készítménygyártás 179 milliárd forintot, a baromfihús-feldolgozás 281 milliárd forintot, a sertés- és marhahús feldolgozás 285 milliárd forintot tett ki – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón. Az eseményről a Magyar Távirati Iroda tudósított.

Nőttek a termékek árai, de kevesebb a sertés: csökkent a húságazat teljesítménye
Nőttek a termékek árai, de kevesebb a sertés: csökkent a húságazat teljesítménye

A szakember szerint a sertésállomány tavaly 1,2 százalékkal, 30 ezerrel csökkent és decemberben 2,87 millió volt, míg az Európai Unióban 2 százalékos növekedés volt.

A kocalétszám több mint 4 százalékkal csökkent, az állomány nagysága 171,5 ezerre szűkült, miközben az unióban 3 százalékos növekedés volt tapasztalható. Tavaly 4,756 millió sertést vágtak le a húsipari cégek, ami 1,7 százalékos emelkedés egy év alatt, az unióban a vágásszám 260 millió körül alakult. 2014 óta, az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően, a vágásszám 1 millióval, 27 százalékkal nőtt, miközben a sertések száma 4,5 százalékkal csökkent. Az élősertés ára Magyarországon tavaly ismét meghaladta az uniós átlagárat, és a magyar vágósertés átlagára közel 11 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban – mondta Éder Tamás.

Az árak emelkedtek, a teljesítmény csökkent

Elhangzott, hogy éves átlagban a legjobban a sertéscomb (9 százalék), a készítmények közül pedig az olasz felvágott (8 százalék) fogyasztói ára emelkedett. A rövidkaraj fogyasztói ára 5,7 százalékkal, a szárazkolbász, gépsonka, párizsi ára kilogrammonként 4-5 százalékkal nőtt. A teljesítménycsökkenés egyik oka, hogy a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia. Emiatt pedig a húságazat képtelen az alapanyag és a munkabérek növekedéséből eredő önköltség-növekedés teljes mértékű beépítésére a fogyasztói árakba. A sertéságazatról itt írtunk korábban: elfogyott a keret: nem tudják kifizetni a támogatás teljes összegét.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Milyen lesz a jövő gabonafronton? Bőséges gabonatermés, csökkenő mezőgazdasági termékárak – ez lehet a jövő? Egy legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés szerint legalábbis erre számíthat...
Bajt okozhat, hogy túl sok antibiotikum van a húso... Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az, hogy túl sok antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes lehet, mint egy halálos járvány ...
A húsfogyasztók is erősen hibáztathatók a környeze... A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF jelentése szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60 százalékáért a hús alapú é...
A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...
Össztűz alatt a McDonald’s az antibiotikumos... Több amerikai szervezet is nehezményezi, hogy a McDonald’s nem tett közzé egyértelmű állásfoglalást azzal kapcsolatban, mikor szünteti be gyorsétterme...
Mindenki fele ennyi húst ehetne a fenntarthatóság ... A húsfogyasztás drasztikus csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei Húsatlasz kiadv...