Hogy ne hamis sonka kerüljön az asztalra

A húsvéti időszakban átlagosan 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy az üzletekben. A közelgő ünnep előtt a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal kiemelten figyel a húsokra és a húskészítményekre, emiatt fokozott élelmiszer-biztonsági ellenőrzést tart. Nem lesz több hamis húsvéti sonka?

A Hússzövetség keddi sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az idén is mindent megtesznek az élelmiszer-biztonság védelme érdekében. Ezért a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal a húsvéti időszakban (március utolsó hétvégéjén) is fokozottan ellenőrzi a húsokat és húskészítményeket. Kifejtette, hogy a szakemberek leginkább a nyomon követésre, a jelölési szabályok betartására és az általános higiéniai feltételekre figyelnek majd oda. Idén is elsősorban a hagyományos termékeket – például a sonkákat és a tojást – ellenőrzik, valamint megvizsgálják az állatszállítások körülményeit is. A hírről a Magyar Távirati Iroda számolt be.

A húsvéti sonka a NÉBIH kiemelt figyelmét is kivívta
A húsvéti sonka a NÉBIH kiemelt figyelmét is kivívta

Szűcs István, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense elmondta, hogy mintegy 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti időszakban. Ennek értéke pedig meghaladja a 7 milliárd forintot. A magyarok évi sonkafogyasztásának 25-30 százaléka ehhez az ünnephez kötődik; szalámiból és sonkaféléből fejenként mintegy 0,7 kilogrammot fogyaszt a magyar lakosság. A szakértő felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy a különféle húsokat és hústermékeket az emberek általában bizalmi alapon veszik meg, ezért főként azoktól az eladóktól vásároljanak, akiket már korábbról ismernek és árujuk minőségével elégedettek.

Korábban írtunk arról, hogy a húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak. Kisebb lett a sertésállomány nagysága és csökkent a kocalétszám is.

Így nőttek az árak a húságazatban

Éves átlagban a legjobban a sertéscomb (9 százalék), a készítmények közül pedig az olasz felvágott (8 százalék) fogyasztói ára emelkedett. A rövidkaraj fogyasztói ára 5,7 százalékkal, a szárazkolbász, gépsonka, párizsi ára kilogrammonként 4-5 százalék körüli mértékben nőtt. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke megjegyezte, hogy a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia, a húságazat pedig képtelen az alapanyag és a munkabérek növekedéséből fakadó önköltség-növekedés teljes mértékű beépítésére a fogyasztói árakba.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sok füstölt áru fogy a húsvéti időszakban Több mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti ünnepi időszakban, mintegy 7 milliárd forint értékben. Ebben a termékkategóriában mintegy 2 mill...
Újra lebukott egy fővárosi húsüzem – a vásárlók na... Tavasszal sem tétlenkedik a Nébih, tovább tart az élelmiszerlánc-ellenőrzés. Legutóbb egy fővárosi húsüzlethez kapcsolódó egységben foglaltak le több ...
Minőségi füstölt hússal kaszálhatnak nagyot az áll... A közelgő húsvét a füstölt hús gyártóinak az év kiemelt időszaka. Ezekben a hetekben értékesítik ugyanis a legnagyobb mennyiségben terméküket. Idén el...
A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...
Hitte volna? A magyar húsipar a versenytársaknál d... A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak. Kisebb lett a...
15 milliárd forintra pályázhatnak a nagypályások... A nagyvállalati támogatás a húsfeldolgozó, hús- és baromfihús-készítményt gyártó, illetve egyéb élelmiszert gyártó cégek számára is elérhető. A 15 mil...