Eper helyett szamóca: jó szezon jöhet az idén

Már érik a magyar szamóca a fűtött és a fűtetlen fóliasátrakban is, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható. A termés jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás kerül ki. […]

Tovább…

Várni kellett rá, de megjött a magyar szabadföldi szamóca

Idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt a megszokotthoz képest két héttel később érik a szabadföldi szamóca. A hazai termés június elején jelent meg nagyobb mennyiségben a piacokon és az üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. Május végén az ország déli részéről érkezett az első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés. Június elején pedig már országszerte elindulhattak az egyre népszerűbb „Szedd magad!” akciók is. […]

Tovább…

Végre! Küszöbön a szabadföldi magyar szamóca szezonja

A szabadföldi magyar szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben az ország piacain. A gyümölcs jelenleg még főként görög, spanyol importként kapható, valamint az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről behozott társánál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. A kifejezetten meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ezért idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás valamint a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleménye szerint az idén Magyarországon jó-közepes termést várnak a szakemberek. A szabadföldön termesztett gyümölcs várhatóan május közepétől jelenik meg […]

Tovább…