Vetés a kertben: érdemes figyelni a listára

A zöldségek vetésének fő szezonja tavasszal van, azonban magról szaporítani, azaz vetni egész nyáron, sőt ősszel is lehet – akkor a tél alá vetést alkalmazzák. A tavasz utáni, nyári vetések lényege, hogy ha időbeli eltolással, ütemezetten vetnek, akkor főleg a rövid tenyészidőjű növényekből nem egyszerre lesz sok termés, hanem folyamatosan kevesebb, ami ideális a konyhai felhasználást tekintve. […]

Tovább…

Változatos az őszi vetések állapota, hetekkel előrébb tart a szezon a szokásosnál

A szezon kezdete óta a kedvezőtlen időjárási viszonyok Európa több részén is negatívan befolyásolták az őszi vetéseket. Hazánkban kettészakadt az ország, és a tavalyinál keményebb növényvédelmi helyzetet jósolnak az elemzők. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet. A tavaszi vetésekhez az Alföldön nagy szükség lenne csapadékra. […]

Tovább…

Ott esik a legkevesebb csapadék, ahol a legkevésbé számítanánk rá

A csapadékos időjárás folytatódott az elmúlt napokban is, ezúttal jelentős enyhüléssel jött az eső. Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő. A folytatásban átmeneti lehűlés után vasárnaptól párás, ködös időre van kilátás egyre nagyobb területen tartós köddel, de számottevő csapadék nélkül. […]

Tovább…

Csak a táblák negyedén jó a minőség, megviselte az aszály az őszi vetéseket

Magyarországon is megviselte az aszály az őszi vetéseket, csak a táblák negyedén jó a minőség. Az őszi kalászosoknak az utolsó pillanatban érkezett a csapadék, a vetések állapota a terület felén legfeljebb csak közepes, negyedén pedig gyenge. Egyelőre az látszik, hogy a vetések állapota az elmúlt öt év átlagához képest sokkal gyengébb képet mutat – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.  Mindez az őszi és a téli csapadékhiány következménye, amelynek eredményeként a GOSZ becslése szerint a táblák 50 százalékán közepes a növények állapota, a jó, illetve a gyenge minőség pedig 25-25 százalékot tehet ki – írta a Világgazdaság. […]

Tovább…