Debrecenben tanácskoztak: az időjárási körülmények nem kímélik a csemegekukoricát sem, a precíziós tudás segíthet

A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának kihívásairól, valamint a hatékonyság növelésének lehetőségeiről rendezett konferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. […]

Tovább…

Krízishelyzetben a zöldborsó – és vele a csemegekukorica

A FarmerExpo kiállításon rendezett Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Konferencián alaposan körbejárták a zöldborsó és a csemegekukorica termesztésének és feldolgozásának problémáit. A zöldborsót igen hátrányosan érinti az éghajlatváltozás, évek óta csökken a termőterülete. Két oldalról van satuban az ágazat: az alapanyag-termelés kockázatát a termesztők viselik, a piacok viszont nem ismerik el az emelkedő költségeket.
Minden érintettet meghívtak a szervezők, a FruitVeB Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és a Környezetgazdálkodási Kar, valamint a V-Trade Kft. A téma időszerűségét mutatja, milyen sok hozzászólás érkezett az előadások után rendezett kerekasztal-beszélgetés során. Feldolgozók, termesztők és integrátorok járták körül a témát, megegyezve abban, hogy ha nem sikerül megoldást találni, termesztők és feldolgozók együtt esnek a verembe. […]

Tovább…

Átlagos a zöldségtermés idén a FruitVeB szakértője szerint

A tavalyihoz hasonlóan az idén is átlagos évre számít a zöldségtermesztésben a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ledó Ferenc, a szervezet elnöke az MTI-nek mondta el, hogy ez a jelenlegi tapasztalatok alapján kialakult kép, a következő 2-3 hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket. Idén 80-83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön, hajtatás pedig 3 500 hektáron folyik. A magyar zöldségtermés átlagos éves mennyisége 1,6-1,8 millió tonna. […]

Tovább…

800 millióért készült el a kecskeméti konzervgyár fejlesztése

Több mint 800 millió forintból bővítette kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft. A termelő berendezéseket, informatikai eszközöket és szoftvereket üzembe helyező cég többek között a csemegekukorica és a zöldborsó feldolgozását korszerűsítette. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozás mintegy 50 mezőgazdasági partnere évente 6-7 ezer tonna zöldborsót és 80-85 ezer tonna csemegekukoricát termel meg az előre megadott és ellenőrzött vetésterv alapján, valamint a konzervgyár által biztosított GMO-mentes vetőmaggal. […]

Tovább…

Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kultúrákban

A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható, környezetkímélő megoldások. Az évjárat és a biológiai alapok mellett adott termőhelyre adaptált termesztéstechnológiai elemek – elővetemény, öntözés, talajművelés, növényvédelem és nem utolsó sorban az okszerű tápanyag-utánpótlás, – nagymértékben meghatározzák a fenntartható gazdaságos termesztést. […]

Tovább…

Ha minden olyan jól menne itthon, mint a zöldborsó!

A FAO adatai szerint a világon átlagosan közel 20 millió tonna zöldborsó termett az elmúlt években. Az EU-ban 960-970 ezer tonna volt az előző szezonokban a friss zöldborsó termése. A közösségben a legnagyobb frisszöldborsó-exportőr Franciaország, a legnagyobb importőr Belgium volt a belső piacon 2017-ben. Emellett az unió 30 ezer tonna friss zöldborsót szerzett be a harmadik országoktól az elmúlt évben. A közösség határain kívülről érkező áru elsősorban az Egyesült Királyságba és Hollandiába került. A harmadik országokba értékesített mennyiség ehhez képest kisebb, 14,4 ezer tonna volt 2017-ben. A legnagyobb forgalmazó a harmadik országok felé Bulgária volt. […]

Tovább…