Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kultúrákban

A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható, környezetkímélő megoldások. Az évjárat és a biológiai alapok mellett adott termőhelyre adaptált termesztéstechnológiai elemek – elővetemény, öntözés, talajművelés, növényvédelem és nem utolsó sorban az okszerű tápanyag-utánpótlás, – nagymértékben meghatározzák a fenntartható gazdaságos termesztést. […]

Tovább…

Ha minden olyan jól menne itthon, mint a zöldborsó!

A FAO adatai szerint a világon átlagosan közel 20 millió tonna zöldborsó termett az elmúlt években. Az EU-ban 960-970 ezer tonna volt az előző szezonokban a friss zöldborsó termése. A közösségben a legnagyobb frisszöldborsó-exportőr Franciaország, a legnagyobb importőr Belgium volt a belső piacon 2017-ben. Emellett az unió 30 ezer tonna friss zöldborsót szerzett be a harmadik országoktól az elmúlt évben. A közösség határain kívülről érkező áru elsősorban az Egyesült Királyságba és Hollandiába került. A harmadik országokba értékesített mennyiség ehhez képest kisebb, 14,4 ezer tonna volt 2017-ben. A legnagyobb forgalmazó a harmadik országok felé Bulgária volt. […]

Tovább…

Exportra kerül a hazai konzervek java

A hazai konzervpiac leginkább exportra állítja elő termékeit. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a hazai adottságok kiemelkedőek ebben a szektorban, például a csemegekukorica termőterületünk Európában a legnagyobb. Idén azonban még így sem várható élénkülés a szektorban, köszönhetően a gyengülő külpiaci keresletnek. […]

Tovább…