Ha minden olyan jól menne itthon, mint a zöldborsó!

A FAO adatai szerint a világon átlagosan közel 20 millió tonna zöldborsó termett az elmúlt években. Az EU-ban 960-970 ezer tonna volt az előző szezonokban a friss zöldborsó termése. A közösségben a legnagyobb frisszöldborsó-exportőr Franciaország, a legnagyobb importőr Belgium volt a belső piacon 2017-ben. Emellett az unió 30 ezer tonna friss zöldborsót szerzett be a harmadik országoktól az elmúlt évben. A közösség határain kívülről érkező áru elsősorban az Egyesült Királyságba és Hollandiába került. A harmadik országokba értékesített mennyiség ehhez képest kisebb, 14,4 ezer tonna volt 2017-ben. A legnagyobb forgalmazó a harmadik országok felé Bulgária volt. […]

Tovább…

Figyelmeztet a Hivatal: veszélyesek lehetnek a gyorsfagyasztott zöldségek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány egyik lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek elfogyasztása minden esetben alapos hőkezelést követően történjen. […]

Tovább…