Ha minden olyan jól menne itthon, mint a zöldborsó!

A FAO adatai szerint a világon átlagosan közel 20 millió tonna zöldborsó termett az elmúlt években. Az EU-ban 960-970 ezer tonna volt az előző szezonokban a friss zöldborsó termése. A közösségben a legnagyobb frisszöldborsó-exportőr Franciaország, a legnagyobb importőr Belgium volt a belső piacon 2017-ben. Emellett az unió 30 ezer tonna friss zöldborsót szerzett be a harmadik országoktól az elmúlt évben. A közösség határain kívülről érkező áru elsősorban az Egyesült Királyságba és Hollandiába került. A harmadik országokba értékesített mennyiség ehhez képest kisebb, 14,4 ezer tonna volt 2017-ben. A legnagyobb forgalmazó a harmadik országok felé Bulgária volt.

Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottzöldborsó-exportőr Belgium (104,5 ezer tonna) volt 2017-ben, majd Franciaország (31,4 ezer tonna), Spanyolország (27,6 ezer tonna) következett a sorban. Belgium és Németország vásárolta viszont a legtöbb mennyiséget a közösség piacán, évente 35–40 ezer tonnát. Az EU fagyasztottzöldborsó-külkereskedelmi egyenlege pozitív, a 90 ezer tonnás exporttal szemben a beszállított menynyiség 13,2 ezer tonna volt 2017-ben. A harmadik országok irányába Spanyolország volt a közösség vezető kiszállítója, Magyarország az ötödik helyet foglalta el.

Az EU belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (Fotó: Pixabay, piviso)
Az EU belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (Fotó: Pixabay, piviso)

Az EU belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (42,4 ezer tonna), a legnagyobb importőr Németország (29,5 ezer tonna) volt 2017-ben. Az unió zöldborsókonzerv-kivitele lényegesen meghaladta a behozatalt, ugyanis a 38,5 millió eurós, 49,4 ezer tonna konzervkivitellel szemben 3,94 millió eurós, 2,2 ezer tonna import állt 2017-ben. Az EU legnagyobb célpiaca, Oroszország felé 37 százalékkal 15,4 ezer tonnára csökkent a kiszállított mennyiség a megfigyelt időszakban. A harmadik országok irányába Magyarország volt a közösség vezető kiszállítója.

A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldborsó vetésterülete 23 ezer hektár körül alakult 2017-ben, ami 50 százalékkal nagyobb a 2011–2015. évek átlagánál. A zöldborsó termése évről évre ingadozik, mivel rövid tenyészideje miatt rendkívül érzékeny a környezeti tényezők változására. Az európainál alacsonyabb magyarországi hozamok növelését az öntözött területek bővítésével, valamint jó fajtaválasztással lehetne megvalósítani.

Az AKI Agrárstatisztikai Információs Osztálya által vizsgált gazdaságokban a zöldborsó területe a májusi állapot szerint 17 százalékkal 17,5 ezer hektárra csökkent 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest, emellett a márciusi hideg és a sok csapadék miatt csúszott a zöldborsó vetése is.
A zöldborsókonzerv-kivitel – a csemegekukorica-konzerv mellett – meghatározó eleme a zöldség- és gyümölcskészítmények pozitív külkereskedelmi egyenlegének. A zöldborsókonzerv külkereskedelmi aktívuma 14,4 milliárd forintra csökkent 2017-ben az előző évihez viszonyítva. A kivitel volumenben 6 százalékkal 61,3 ezer tonnára, értékben 7 százalékkal 15,1 milliárd forintra csökkent a megfigyelt időszakban. A zöldborsókonzerv döntő hányada Oroszországba, valamint ettől lényegesen elmaradva Németországba, Olaszországba, a Baltikumba, Franciaországba került az elmúlt évben. Az oroszországi embargó a zöldborsókonzervre nem vonatkozik. A zöldborsókonzerv-behozatal (2,4 ezer tonna) a növekedés ellenére elenyésző az exporthoz képest, a fő beszállító Franciaország, ahonnan az import 93 százaléka érkezett 2017-ben.
A zöldborsókonzerv-kivitel 9 százalékkal 14,3 ezer tonnára nőtt 2018 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest. Az Oroszországba irányuló export a kétszeresére, 3,08 ezer tonnára emelkedett ugyanekkor.

A fagyasztott zöldborsó exportja messze elmarad a konzervétől. A kivitel volumenben 3 százalékkal 20,1 ezer tonnára, értékben 5 százalékkal 4,55 milliárd forintra csökkent 2017-ben az előző évihez viszonyítva. A fagyasztott zöldborsó külkereskedelmi aktívuma 4 százalékkal 3,70 milliárd forintra csökkent ugyanekkor. A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlói Németország, Olaszország, Románia, Görögország és Belgium voltak, a fő beszállító pedig Szerbia, ahonnan az összes mennyiség 60 százaléka, 2,6 ezer tonna fagyasztott termék érkezett. Az idei év első negyedévében a kivitel 20 százalékkal 5,95 ezer tonnára nőtt, a behozatal (elsősorban Lengyelországból és Szerbiából) 32 százalékkal 498,1 tonnára csökkent 2017 azonos időszakához viszonyítva.

A friss zöldborsó külkereskedelme nem jelentős, a 3 ezer tonnás exporttal szemben 190 tonnás importot bonyolítottak 2017-ben. A külkereskedelmi aktívum 265,7 millió forintra javult, mivel a kivitel értéke 230 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 60 százalékkal csökkent. A magyarországi friss zöldborsó legnagyobb felvásárlója tavaly Olaszország volt.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

(Sok)minden a zöldborsópiacról A világ összesen mintegy 18 millió tonna zöldborsót termel egy évben. Ennek 80 százaléka Ázsiából származik. Az EU a maga átlagosan évi 1,5 millió ton...
A zöldborsópiac alakulása az EU-ban és hazánkban (... Hazánkban a zöldségfélék közül a zöldborsót termesztik a második legnagyobb területen, így nem csoda, hogy az orosz zöldborsókonzerv-import 42 százalé...
Asszonyélet: van, ahol már másodszor vetik Igen, a zöldborsóról van szó. A kertek állandó jelenlévője, amely már kora tavasszal elvetésre kerülhetett, így a kedvező időjárással rendelkező terül...
Exportra kerül a hazai konzervek java A hazai konzervpiac leginkább exportra állítja elő termékeit. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a hazai adottságok kiemelkedőek ebben a szektorban, ...
Figyelmeztet a Hivatal: veszélyesek lehetnek a gyo... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagálla...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...