Debrecenben tanácskoztak: az időjárási körülmények nem kímélik a csemegekukoricát sem, a precíziós tudás segíthet

A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának kihívásairól, valamint a hatékonyság növelésének lehetőségeiről rendezett konferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Magyarországon a csemegekukorica kiemelt ágazat, 33-35 ezer hektáron folyik a termelés. Videós és helyszíni riportokból szemléztünk.

A zöldségek és a gyümölcsök fontos témáiról tartottak szakmai talákozót Hajdú-Bihar vármegye fővárosában, Debrecenben. Az agrártudományi képzés és a hazai kutatások egyik fellegvárában több gyakorlati kérdésre keresték és mutatták be a megoldásokat, valamint a lehetőségeket. A Haon számolt be részletesen a programról, Panyiczki-Berényi Viktória cikkét szemléztük.

A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának kihívásairól, valamint a hatékonyság növelésének lehetőségeiről volt szó a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján - Fotó: Czinege Melinda, Haon
A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának kihívásairól, valamint a hatékonyság növelésének lehetőségeiről volt szó a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján – Fotó: Czinege Melinda, Haon

Komoly kihívások a csemegekukorica és a zöldborsó termesztés gyakorlatában

A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának kihívásairól, valamint a hatékonyság növelésének lehetőségeiről rendezett konferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen óriási érdeklődés övezi a mai rendezvényt, amelyre összesen 270 résztvevő regisztrált. Ez a szám megerősített minket abban, hogy hagyományteremtő szándékkal minden évben megrendezzük a tanácskozást – jelentette ki a rendezvény megnyitóján dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke; a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője. 

A csemegekukorica és zöldborsó termelése évek óta komoly kihívásokkal néz szembe, különösen a klimatikus viszonyok kedvezőtlenné válása és a piaci környezet változása miatt. Ezek a tényezők már komoly fenyegetést jelentenek az alapanyag-biztonság és a termékpálya működése terén.

Kiemelte a támogatási rendszer újdonságait Feldman Zsolt államtitkár

A csemegekukorica és a zöldborsótermelés a mezőgazdaság azon területe, ahol a termelők és a feldolgozók hatványozottan egymásra vannak utalva. Ezért fontos, hogy az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk a feldolgozóipar kapacitásának korszerűsítésére, illetve bővítésére. A termelők számára ez a fejlesztési folyamat biztonságot teremt, emellett az ágazatban dolgozók továbbra is számíthatnak az 50 százalékos támogatási intenzitású, a hatékonyság növelését segítő támogatásokra – mondta előadásában Feldman Zsolt az egyetem tudósítása szerint.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a támogatási rendszer újdonságait bemutatva kiemelte a termésbiztonságot növelő fejlesztések, például az öntözéstechnológiai beruházások fontosságát – írták.

Adatalapú, precíziós gazdálkodás támogatja a hatékonyságot

Magyarországon a csemegekukorica kiemelt ágazat, 33-35 ezer hektáron folyik a termelés. Ez a mennyiség Közép-Európában egyedülálló – fejtette ki Prof. Dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Prof. Dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese elmondta, hogy a cél a hatékonyság növelése, amely többek között a precíziós mezőgazdasággal érhető el - Fotó: Czinege Melinda, Haon
Prof. Dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese elmondta, hogy a cél a hatékonyság növelése, amely többek között a precíziós mezőgazdasággal érhető el – Fotó: Czinege Melinda, Haon

A korábban már részletesen itt ismertetett debreceni precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésben is tevékeny szakember hozzátette, hogy az időjárási körülmények változása elsősorban a zöldborsó ágazatot sújtja. Ennek ellenére a 2022-es év megmutatta, hogy a kevésbé érzékeny csemegekukorica is óriási kockázatot jelenthet extrém körülmények között. 

“A célunk a hatékonyság növelése, amely többek között precíziós mezőgazdasággal érhető el. 2023. szeptember 1-én indul az egyetemen a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés, amire szép számmal jelentkeztek fiatalok – fogalmazott a rektorhelyettes. 

Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem MÉK Kar dékánja arról is beszélt, hogy az agrárkaron az oktatás mellett a tudomány, a kutatás, valamint a szaktanácsadás is nagy szerepet kap - Fotó: Czinege Melinda, Haon
Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem MÉK Kar dékánja arról is beszélt, hogy az agrárkaron az oktatás mellett a tudomány, a kutatás, valamint a szaktanácsadás is nagy szerepet kap – Fotó: Czinege Melinda, Haon

Tudásközpont minden szinten Debrecen

Bízom abban, hogy az agrárkar mindenki fejében úgy jelenik majd meg, mint egyfajta tudásközpont, hiszen itt az oktatás mellett a tudomány, a kutatás, valamint a szaktanácsadás is nagy szerepet kap  – hangsúlyozta Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem MÉK Kar dékánja.

Fontos, hogy a tudományos eredmények közvetlen átadásával tovább segítsük a termelőket, az agrárvállalkozásokat – fogalmazott.

Azt a Debreceni Egyetem weboldala írta meg, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett szakmai konferencián 16 előadás volt, több mint 270 szakember részvételével. Az eseményen szó volt egyebek mellett

  • a biológiai növényvédelmi technológiák jövőjéről,
  • a nyersanyag-minőség és a késztermék-előállítás összefüggéseiről, valamint
  • a feldolgozott termékek piaci kilátásairól.

A képeket Czinege Melinda készítette.

A Debreceni Egyetem tevékenységével és fejlesztéseivel kapcsolatos további tartalmainkat ide kattintva lehet és érdemes elérni.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös tanácskozásán videó is készült
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vételi lendület a Magro.hu-n! A világ más tájaihoz hasonlóan, összességében hazánkban is kedvezőek a terméskilátások a gabonák tekintetében. Csak búzából 1 millió tonnával többet a...
Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...