Napi 25 tonna trappista sajtot is tudnak gyártani Debrecenben a 15 milliárdos fejlesztéssel

Átadták az Alföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemét, amellyel csaknem 200 új munkahely jött létre Debrecenben. A 15 milliárd forintos beruházáshoz az állam 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. Az automatizált gyártósoron 8 ember 250 ezer liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot képes naponta előállítani. Az évi 8 ezer tonna kapacitású sajtgyár a teljes, mintegy 60 ezer tonnányi magyar sajtimport hetedét képes kiváltani. A gyárban elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák fel trappista sajttá. A porítóüzemben évente 6500 tonna porterméket készítenek majd édes savóból. […]

Tovább…

Okosórát kaphatnak a tehenek, hogy jobb legyen a tejtermelés

A jövő mezőgazdaságának kulcsfontosságú területe lesz a felhőalapú technológia, az 5G-s mobilkommunikáció és a szenzoros távmegfigyelés. A brit kormány által létrehozott Agricultural Engineering Precision Innovation Centre egy kísérleti tejgazdaságban a legmodernebb eszközökkel próbálja meg növelni a termelékenységet úgy, hogy csökkenti az emberi beavatkozásokat. Az állatállomány felügyeletét pedig távolról, okoseszközökkel végeznék el. […]

Tovább…

Milliárdos tejfeldolgozó üzem épült Mágocson

Mintegy 483 millió forintos uniós forrás és több, mint félmilliárd forintos saját erő segítségével létesült tejfeldolgozó üzem a Baranya megyei Mágocson – közölte a beruházó Makrom Kft. ügyvezető igazgatója, Kubik Zoltán a létesítmény átadását követően a Magyar Távirati Irodával. A zöldmezős beruházás eredményeként egy közel 1000 négyzetméteres üzemcsarnok és a hozzá tartozó infrastruktúra jött létre az északkelet-baranyai kisvárosban. A fejlesztésben hűtők, gyártótartályok kerültek a létesítménybe és érlelőkamrák épültek. […]

Tovább…

Csodatej vagy népbutítás?

Hihetetlen események játszódnak le az új-zélandi A2 Milk nevű céggel a cég részvényeinek 2015-ös tőzsdei bevezetése óta. A siker annak köszönhető, hogy találtak egy olyan jelentős vásárlói szegments, amely hajlandó az átlagosnál jóval többet fizetni tejükért, ami nem tartalmaz egy az európai és és amerikai tehenek által is termelt fehérjét. Teszik ezt azért, mert – egyes kutatások szerint – ez a fehérje felelős számos emésztőszervi és szívrendszeri megbetegedésért. […]

Tovább…

Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével

Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélésért folytatott küzdelemben. Ezért sem elrugaszkodott dolog a növényekre támaszkodni, amikor olyan táplálkozási eszközök fejlesztésén dolgozunk, ami segít az állatoknak a stresszorokhoz való alkalmazkodáshoz. […]

Tovább…

Ezt hozta az áfacsökkentés a tejtermelőknek és a feldolgozóknak

Tartósan magas a nyerstej termelői átlagára mióta az UHT és ESL tejek általános forgalmi adóját 18-ról 5 százalékra mérsékelte a kormányzat. A tejfeldolgozók 3-4 százalékkal növelni is tudták a teljesítményüket. Az unióban enyhén csökkent a tejkínálat, de a kiviteli ár még mindig alacsonyabb a belföldinél. Hazánkban a nyerstej országos termelői átlagára az AKI adatai szerint 2019 márciusában 99,49 forint/kilogramm volt. Ez 4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A kiviteli ár 94,86 forint/kg volt, az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal emelkedett. […]

Tovább…

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Egyetem

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A 3 éves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladja az 1 milliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez. Az intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legnagyobb kihívás a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás. […]

Tovább…