Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével

Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélésért folytatott küzdelemben. Ezért sem elrugaszkodott dolog a növényekre támaszkodni, amikor olyan táplálkozási eszközök fejlesztésén dolgozunk, ami segít az állatoknak a stresszorokhoz való alkalmazkodáshoz.

Anco®FIT – Gut Agility Activator: Tejelő tehenek alkalmazkodóképességét javítja egy gazdaságosabb módon.

De mihez is kell alkalmazkodnia egy magas tejtermelésű tehénnek? A nagytejű tehenek érzékenyebbek a takarmány- és környezeti eredetű stresszfaktorok negatív hatásaira. A tejelő tehén által a sejtszinten és bendőben fellépő stresszorokra adott válaszrekació határozza meg, hogy milyen hatást gyakorolnak azok a tejhozamra. Az Anco FIT takarmányozása segíthet a tehénnek abban, hogy a tej minőségét és az összetevők (zsír, fehérje) hozamát megőrizze.

Az Anco FIT takarmányozása segíthet a tehénnek abban, hogy a tej minőségét és az összetevők hozamát megőrizze (Fotó: Pixabay, Pexels)
Az Anco FIT takarmányozása segíthet a tehénnek abban, hogy a tej minőségét és az összetevők hozamát megőrizze (Fotó: Pixabay, Pexels)

A tejtermelést, a tejkomponensek hozamát és a májfunkciót érintő gyakori stresszreakciók a következők lehetnek:

  • Oxidatív stressz
  • Rossz bendőfermentáció és mikrobiális szintézis
  • Csökkent étvágy

Milyen mérhető paraméterekben nyilvánul meg a fenti stresszreakció?
Oxidatív stressz: Gyulladásos reakciókat vált ki az emlőmirigyben és fokozza az SCC-t (szomatikus sejt szám)
Rossz bendőfermentáció és gyenge mikrobiális szintézis: A tej, zsír és fehérjeszintjének csökkenése
Csökkent étvágy: A tejhozam csökkenése

Az ANCO FIT speciális összetételének segítségével, csökkenti a táplálkozási stressztényezők hatására kialakuló leggyakoribb stresszreakciókat a kérődzőkben, beleértve a mikotoxinokat is:

A tejelő tehenek mikotoxin mérgezésének tünetei:

  • Szabálytalan ivarzás
  • Takarmány felvétel csökken, az emésztés hatékonysága romlik
  • Szomatikus sejtszám emelkedik
  • A tej összetevőinek hozama csökken

A tudományos szakirodalom rámutat, hogy az aflatoxinnal ellentétben a DON igen csekély mértékben megy át a tejbe. Ezért a hazai tejtermelő gazdaságokban jóval kisebb figyelmet kap! Azonban a tejelő tehenek takarmányában kimutatott DON csökkenti a tejzsírt és növeli a szomatikus sejtszámot (SCC). Ismert, hogy a DON fokozza az oxidatív stresszt, amely a tejelő teheneknél oxidatív emlőszövet-daganattal és fokozott SCC-vel függ össze. További bizonyíték van arra, hogy a DON befolyásolja a bendőfermentációját és a mikrobiális fehérjehozamot, ami ismét befolyásolja a takarmányhatékonyságot és a tejkomponensek hozamát.

A DON, amely az állati takarmányok legelterjedtebb mikotoxinja világszerte, negatívan befolyásolja a bendő hatékonyságát. A tudományos kutatások szerint a DON negatívan befolyásolja a bendő fermentációs kapacitását, különösen a csökkentett acetát- és propionáttermelést.

A kérődzők meglehetősen ellenállók a Fusarium-toxinokkal, például a deoxinivalenollal (DON) szemben, a bendő mikrobáinak méregtelenítő hatása miatt. A bendő méregtelenítő képessége azonban nagyban függ annak működőképességétől. A magas hozamú tejelő tehenek az átlagosnál nagyobb táplálékbevitel és takarmány magas koncentrációja miatt jobban ki vannak téve a DON negatív hatásainak. Ez azért van így, mert egyrészt a bendőben való áthaladási sebesség gyorsabb, miközben a mikróbáknak kevesebb idejük van a mikotoxinok lebontására, másrészt csökken a bendő pH-értéke, ami negatív hatással van a DON-degradációra.

A DON növeli az oxidatív stresszt, ami növeli a gyulladásos reakciókat (mastitis) és a szomatikus sejtszámot!

A mikotoxinok elleni költséghatékony stratégia a mikotoxinok hatástalanítására összpontosít, azáltal, hogy támogatja az állatok ellenálló képességét a mikotoxinok káros hatásaival szemben. Ez a stratégia segít az állatoknak, hogy alkalmazkodni tudjanak az olyan összetett mikotoxinokhoz, mint a DON, és csökkenti a rájuk adott stresszreakciók mértékét.

Vannak módszerek arra, hogy a takarmányozás segítségével növeljük a tehenek ellenállóképességét a DON-ra, például antioxidatív növényi kivonatok hozzáadásával csökkentve a DON hatására kibocsátott oxidatív stresszt.

Számos, gyógynövényből és fűszernövényből származó bioaktív anyag bizonyítottan magas gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Mások arról a tulajdonságukról ismertek, hogy segítenek fenntartani a hatékony

bendőfermentációt, így a magas táplálékbevitelt. Lehetőségünk van arra, hogy táplálkozási eszközökkel optimalizáljuk a tehenek reakcióját a mikotoxinokra (például a DON-ra), állandó tejkomponens-hozamok mellett, optimális növényi kombinációk segítségével.

Így segíti az ANCO FIT is a tejtermelő gazdaságokat a „láthatatlan” hozam csökkentőkkel vívott küzdelemben.

Hogyan működik?

Adaptációs formula: bioaktív anyagok, amelyeket kifejezetten úgy választottak ki, hogy az állatnak a stressztényezőkre adott válaszát szabályozzák, és hatékonyan fenntartsák a homeosztatikus energiahatékonyságot.

Megkötési felületek: kifejezetten a mikotoxinok hatékony megkötésére. Tartalmazza az EU-ban bejegyzett bentonitot (1m558).

Kérjen ajánlatot és szaktanácsadást az alábbi elérhetőségeken:

Takács Tamás
értékesítési vezető
ttakacs@noack.hu
06-30-670-6797

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Neveljen szarvasmarhát, termeljen tejet! Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holste...
Duplájára emelkedik a szarvasmarhát tartók és a te... Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak ...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...
Tejágazati szereplők, közeleg a határidő! Már csak a héten lehet kérelmeket benyújtani az EMVA tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kapcsán. A kérelem a kötelezettségát...