A1-ről az A2-re – a tőzsdén is tarolhat a „szupertej”

Az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja. Az úgynevezett „szupertej” titka, hogy sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat. A Debreceni Egyetem kutatói olyan szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen tejet állítanak elő.
Magyarországon elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet fogyasztunk, mivel az Európában és hazánkban is első számú tejelő szarvasmarhának számító holstein-fríz fajtájú tehén ilyen tejet ad. Az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során viszont béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel, így ez gyulladásos folyamatokhoz vezethet. […]

Tovább…

Csodatej vagy népbutítás?

Hihetetlen események játszódnak le az új-zélandi A2 Milk nevű céggel a cég részvényeinek 2015-ös tőzsdei bevezetése óta. A siker annak köszönhető, hogy találtak egy olyan jelentős vásárlói szegments, amely hajlandó az átlagosnál jóval többet fizetni tejükért, ami nem tartalmaz egy az európai és és amerikai tehenek által is termelt fehérjét. Teszik ezt azért, mert – egyes kutatások szerint – ez a fehérje felelős számos emésztőszervi és szívrendszeri megbetegedésért. […]

Tovább…