Etyeken volt a 11. Magyar Sajtmustra – képekkel

A Fejér vármegyei Etyeken rendezték meg szeptember 29-én a 11. Magyar Sajtmustrát, a magyar kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb szakmai programját. Az “Év sajtja” díjat a Hegedűs Sajtműhely érdemelte ki a hagyományos rézüstben készülő Hegedűs sajtjával. A sajtbírálattal egy időben több, mint száz résztvevő hallgatta meg a szakmai konferencia előadásait az Etyeki Látogatóközpontban. Idén 161 mintát bírált el a szakmai zsűri, melyben három külföldi szakértő is helyet kapott.

Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője arról beszélt, hogy számára az “igazi sajt” egy szélesebb körű biológiai sokféleség megnyilvánulása:  “Én egy sajtban az egyediséget keresem, számomra az “igazi sajt” azt jelenti, hogy érzem a sajtban az adott gazdaság ízét, amely a rá jellemző gazdálkodási rendszer különböző szintjeinek kifejeződése. Nem csak az állatok, hanem a növények és a mikrobák szintje is befolyásolja az ízeket.” A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat anyagát szemléztük.

Sajtasztal a Fejér vármegyei Etyeken, a 11. Magyar Sajtmustra helyszínén
Sajtasztal a Fejér vármegyei Etyeken, a 11. Magyar Sajtmustra helyszínén

Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa arra hívta fel a sajtkészítők figyelmét, hogy kitűzött céljaikhoz ki kell választaniuk a számukra megfelelő kultúrázási gyakorlatot. Ebben szempont a gyakorlatiasság, az állandó minőség, a megfelelő élelmiszerbiztonság és a terroir kifejezése. Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője a sajthibákról tartott előadást. Malen Sarasula, a baszkföldi Leartiker Tejipari Kutató vezetője a sajtérlelés gyakorlati tudnivalóit foglalta össze.

Malen Sarasula, a baszkföldi Leartiker Tejipari Kutató vezetője beszélt a sajtérlelés gyakorlati tudnivalóiról
Malen Sarasula, a baszkföldi Leartiker Tejipari Kutató vezetője beszélt a sajtérlelés gyakorlati tudnivalóiról

Nagy sikert aratott a 11. Magyar Sajtmustra új programeleme, a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitott meg. A köztestület vezetője kiemelte, hogy egy évtizede hazánkban csak kevesen foglalkoztak különleges, prémium sajtok előállításával, mára viszont sokat fejlődött a terület.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is részt vett a rendezvényen
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is részt vett a rendezvényen

Rebranding pályázat is volt

A díjátatót megelőzően volt a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Magyar Sajtkészítők Egyesülete együttműködéseként megvalósult “rebranding” pályázat eredményhirdetése. Gál Krisztián, a tervezőgrafika szakos hallgatók oktatója kiemelte, hogy a hallgatók számára mindig öröm és kihívás egyetemi munkájuk során olyan grafikai feladatokon dolgozni, amelyek később megvalósulnak. Az arculat megújítási pályázaton Fekete Emese arculati terve nyerte el az első helyet.

Sajtasztal Etyeken
Sajtasztal Etyeken

 A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. Idén 161 mintát bírált el a szakmai zsűri, melyben három külföldi szakértő is helyet kapott. A sajtbírálat fővédnökségét Lionel Guérin a Enilbio Poligny Tejipari Szakiskola nyugdíjas tanára, a Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás sajtversenyének egyik szervezője vállalta. Lionel Guérint a sokévi oktatómunkájáért a Magyar Sajtkészítők Egyesülete “Magyar Sajtkészítők Mestere” címmel tüntette ki.

A bírálat eredményeként 4 arany, 19 ezüst és 20 bronz minősítés született.

A 11. Magyar Sajtmustra eredményei:

🥇 Tolbán Sajtmanufaktúra – Tolbán Kék 97 pont ARANY
🥇 Kriskó Sajtműhely – Hagyományos házi tejföl 97 pont ARANY
🥇 Sajtár Manufaktúra /Pálfai Gábor – Prémium Joghurt 96 pont ARANY
🥇 Hegedűs Sajtműhely – Hegedűs Sajt 96 pont ARANY
🥇 Maszlik Családi Gazdaság – 2 éves tehénsajt 96 pont ARANY

Ezüstök:

🥈 Kriskó Sajtműhely – Móvári sajt 95 pont EZÜST
🥈 Domonkosné Sebestyén Krisztina – Orda golyó 94 pont EZÜST
🥈 Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg 93 pont EZÜST
🥈 Hanufer Balázs – Tirosina 93 pont EZÜST
🥈 Domonkosné Sebestyén Krisztina – Joghurt 93 pont EZÜST
🥈 Kriskó Sajtműhely – Szélmalom félkemény sajt 92 pont EZÜST
🥈 Csíz Sajtműhely Kft – Baracskai félkemény sajt 92 pont EZÜST
🥈 Breier Farm – Tanya Vaj 92 pont EZÜST
🥈 Hanufer Balázs – Kemény sajt 92 pont EZÜST
🥈 Mocskonyi Rea Ezüst kecske – KéKecske sajt 92 pont EZÜST
🥈 Fríz Cheese – Natúr joghurt 91 pont EZÜST
🥈 Molnárné dr Nagy Viola – Natúr joghurt 91 pont EZÜST
🥈 Bikácsi Sajtműhely – Fehér szarvas 91 pont EZÜST
🥈 Csengő Manufaktúra Kft. – Zsíros, rögös túró 90 pont EZÜST
🥈 Tejmalom – Tejföl (20%) 90 pont EZÜST
🥈 Lovassy-Seres Judit – Camembert 90 pont EZÜST
🥈 Hertlikné Kiss Zita / Apis Farm – NATÚR KECSKE CAMEMBERT 90 pont EZÜST
🥈 Hanufer Balázs – Pásztor Sajt 90 pont EZÜST
🥈 Tolbán Sajtmanufaktúra – Fehérpenészes lágysajt 90 pont EZÜST

Bronzok:

🥉 Csengő Manufaktúra Kft. Poharas joghurt 89 pont BRONZ
🥉 Breier Farm Pilisi sajt 89 pont BRONZ
🥉 Hertlikné Kiss Zita/ Apis-Farm – Kecskevaj 89 BRONZ
🥉 Halda Sajt – Aktív szenes camembert 89 BRONZ
🥉 Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt 5 hónap 89 BRONZ
🥉 Alpokalja Sajt Jóska bátyám kedvence 89 BRONZ
🥉 Kriskó Sajtműhely Miklós deák csemegéje 88 BRONZ
🥉 Kincses Sajtműhely Parenyica 88 pont BRONZ
🥉 Breier Farm Tanya sajt 88 pont BRONZ
🥉 Cseppnyi Birtok Natúr krémsajt 88 pont BRONZ
🥉 Sárig Attila Gyimesi Gyógysajt 7 hónap 88 BRONZ
🥉 Németh Anita Eszter Parenyica sajt 87 BRONZ
🥉 Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúra – Baráthegyi krémfehérsajt 87 BRONZ
🥉 LepkeSajt Lepés Bea Parenyica 87 BRONZ
🥉 Ficsor Árpád, Paraszt Sajt – Öreg Svájcer 87 BRONZ
🥉 Domonkosné Sebestyén Krisztina – Parenyica 87 BRONZ
🥉 Hegyi György – Nitus 86 BRONZ
🥉 Vászolyi Sajtmanufaktúra Félkemény Sajt 86 BRONZ
🥉 Magyardombegyházi Sajtműhely Natúr Lágy Kecskesajt 86 BRONZ
🥉 Domonkosné Sebestyén Krisztina Burrata 86 BRONZ

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csaknem 1,8 milliárd forintból új szarvasmarha tel... Csaknem 1,8 milliárd forintból új szarvasmarha telepet nyitott a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.; az új telepen 720 tejelő marhát tar...
Nem sikerült megállítani az áfacsalt import tej be... Legalább is ezt mondják szakértők, akik szerint leginkább a cseh és a szlovák import az érintett. Így az orosz embargó és a tejkvóta megszüntetése mia...
A szépvíziek csodája, azaz összefogással minden le... Pár héttel ezelőtt lehetősége volt munkatársunknak ellátogatni Hargita megye egyik falujába, ahol betekintést nyerhetett a Szépvízi tejfeldolgozó üzem...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...
Nem lehet tej, ami nem állati eredetű A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást...
Vaddisznók miatt került veszélybe az egyik leghíre... Olyannyira elszaporodtak a vaddisznók Franciaország északkeleti részén, hogy komoly veszélybe került a rendkívül erős illatáról híres francia sajt, a ...