A Fejér vármegyei Etyeken rendezték meg szeptember 29-én a 11. Magyar Sajtmustrát, a magyar kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb szakmai programját. Az “Év sajtja” díjat a Hegedűs Sajtműhely érdemelte ki a hagyományos rézüstben készülő Hegedűs sajtjával. A sajtbírálattal egy időben több, mint száz résztvevő hallgatta meg a szakmai konferencia előadásait az Etyeki Látogatóközpontban. Idén 161 mintát bírált el a szakmai zsűri, melyben három külföldi szakértő is helyet kapott.
Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője arról beszélt, hogy számára az “igazi sajt” egy szélesebb körű biológiai sokféleség megnyilvánulása: “Én egy sajtban az egyediséget keresem, számomra az “igazi sajt” azt jelenti, hogy érzem a sajtban az adott gazdaság ízét, amely a rá jellemző gazdálkodási rendszer különböző szintjeinek kifejeződése. Nem csak az állatok, hanem a növények és a mikrobák szintje is befolyásolja az ízeket.” A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat anyagát szemléztük.
Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa arra hívta fel a sajtkészítők figyelmét, hogy kitűzött céljaikhoz ki kell választaniuk a számukra megfelelő kultúrázási gyakorlatot. Ebben szempont a gyakorlatiasság, az állandó minőség, a megfelelő élelmiszerbiztonság és a terroir kifejezése. Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője a sajthibákról tartott előadást. Malen Sarasula, a baszkföldi Leartiker Tejipari Kutató vezetője a sajtérlelés gyakorlati tudnivalóit foglalta össze.
Nagy sikert aratott a 11. Magyar Sajtmustra új programeleme, a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitott meg. A köztestület vezetője kiemelte, hogy egy évtizede hazánkban csak kevesen foglalkoztak különleges, prémium sajtok előállításával, mára viszont sokat fejlődött a terület.
Rebranding pályázat is volt
A díjátatót megelőzően volt a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Magyar Sajtkészítők Egyesülete együttműködéseként megvalósult “rebranding” pályázat eredményhirdetése. Gál Krisztián, a tervezőgrafika szakos hallgatók oktatója kiemelte, hogy a hallgatók számára mindig öröm és kihívás egyetemi munkájuk során olyan grafikai feladatokon dolgozni, amelyek később megvalósulnak. Az arculat megújítási pályázaton Fekete Emese arculati terve nyerte el az első helyet.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. Idén 161 mintát bírált el a szakmai zsűri, melyben három külföldi szakértő is helyet kapott. A sajtbírálat fővédnökségét Lionel Guérin a Enilbio Poligny Tejipari Szakiskola nyugdíjas tanára, a Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás sajtversenyének egyik szervezője vállalta. Lionel Guérint a sokévi oktatómunkájáért a Magyar Sajtkészítők Egyesülete “Magyar Sajtkészítők Mestere” címmel tüntette ki.
A bírálat eredményeként 4 arany, 19 ezüst és 20 bronz minősítés született.
A 11. Magyar Sajtmustra eredményei:
🥇 Tolbán Sajtmanufaktúra – Tolbán Kék 97 pont ARANY
🥇 Kriskó Sajtműhely – Hagyományos házi tejföl 97 pont ARANY
🥇 Sajtár Manufaktúra /Pálfai Gábor – Prémium Joghurt 96 pont ARANY
🥇 Hegedűs Sajtműhely – Hegedűs Sajt 96 pont ARANY
🥇 Maszlik Családi Gazdaság – 2 éves tehénsajt 96 pont ARANY
Ezüstök:
🥈 Kriskó Sajtműhely – Móvári sajt 95 pont EZÜST
🥈 Domonkosné Sebestyén Krisztina – Orda golyó 94 pont EZÜST
🥈 Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg 93 pont EZÜST
🥈 Hanufer Balázs – Tirosina 93 pont EZÜST
🥈 Domonkosné Sebestyén Krisztina – Joghurt 93 pont EZÜST
🥈 Kriskó Sajtműhely – Szélmalom félkemény sajt 92 pont EZÜST
🥈 Csíz Sajtműhely Kft – Baracskai félkemény sajt 92 pont EZÜST
🥈 Breier Farm – Tanya Vaj 92 pont EZÜST
🥈 Hanufer Balázs – Kemény sajt 92 pont EZÜST
🥈 Mocskonyi Rea Ezüst kecske – KéKecske sajt 92 pont EZÜST
🥈 Fríz Cheese – Natúr joghurt 91 pont EZÜST
🥈 Molnárné dr Nagy Viola – Natúr joghurt 91 pont EZÜST
🥈 Bikácsi Sajtműhely – Fehér szarvas 91 pont EZÜST
🥈 Csengő Manufaktúra Kft. – Zsíros, rögös túró 90 pont EZÜST
🥈 Tejmalom – Tejföl (20%) 90 pont EZÜST
🥈 Lovassy-Seres Judit – Camembert 90 pont EZÜST
🥈 Hertlikné Kiss Zita / Apis Farm – NATÚR KECSKE CAMEMBERT 90 pont EZÜST
🥈 Hanufer Balázs – Pásztor Sajt 90 pont EZÜST
🥈 Tolbán Sajtmanufaktúra – Fehérpenészes lágysajt 90 pont EZÜST
Bronzok:
🥉 Csengő Manufaktúra Kft. Poharas joghurt 89 pont BRONZ
🥉 Breier Farm Pilisi sajt 89 pont BRONZ
🥉 Hertlikné Kiss Zita/ Apis-Farm – Kecskevaj 89 BRONZ
🥉 Halda Sajt – Aktív szenes camembert 89 BRONZ
🥉 Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt 5 hónap 89 BRONZ
🥉 Alpokalja Sajt Jóska bátyám kedvence 89 BRONZ
🥉 Kriskó Sajtműhely Miklós deák csemegéje 88 BRONZ
🥉 Kincses Sajtműhely Parenyica 88 pont BRONZ
🥉 Breier Farm Tanya sajt 88 pont BRONZ
🥉 Cseppnyi Birtok Natúr krémsajt 88 pont BRONZ
🥉 Sárig Attila Gyimesi Gyógysajt 7 hónap 88 BRONZ
🥉 Németh Anita Eszter Parenyica sajt 87 BRONZ
🥉 Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúra – Baráthegyi krémfehérsajt 87 BRONZ
🥉 LepkeSajt Lepés Bea Parenyica 87 BRONZ
🥉 Ficsor Árpád, Paraszt Sajt – Öreg Svájcer 87 BRONZ
🥉 Domonkosné Sebestyén Krisztina – Parenyica 87 BRONZ
🥉 Hegyi György – Nitus 86 BRONZ
🥉 Vászolyi Sajtmanufaktúra Félkemény Sajt 86 BRONZ
🥉 Magyardombegyházi Sajtműhely Natúr Lágy Kecskesajt 86 BRONZ
🥉 Domonkosné Sebestyén Krisztina Burrata 86 BRONZ