Fejlesztett a Komárom-Esztergom vármegyében, Nagyigmándon működő Igmándi Sajtműhely. A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett – Induló és működő mikrovállalkozások fejlesztése című felhívás alapján sikeres pályázatot nyújtottak be “Tejtermékgyártó eszközpark bővítése, állattartáshoz kapcsolódó munkagép beszerzés” címmel.
A látogatók részéről mindig nagy népszerűségnek örvend a legelő tehenek látványa, a természetközeli tartásmód. A gazdaságuk kiemelten fontos feladata, hogy ennek fényében mutassák be a “legelőtől a tányérig” tartó gyártási tevékenységét. Céljuk a helyben megtermelt tejet, helyben feldolgozva, helyben értékesíteni, kiváló termékek formájában. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat hírét szemléztük a nagyigmándi fejlesztésről.
Ezeket szerezték be a sajtkészítés fejlesztéséhez
Az Igmándi Sajtműhely – Szabó Ildikó őstermelő – 12,9 millió forint összegű támogatásban részesült a 3352285417 számú projektben, amelynek köszönhetően olyan minőségi tejtermékgyártó eszközöket sikerült beszerezniük, amelyek segítségével a jövőben bővíthetik termékpalettájukat. Ilyen lesz a tejszín, a vaj, a tejföl és a kézműves sajtféleségek esetében. A tejszeparátor, a vajköpülő és a gázzsámoly mind a minőségi termékgyártás elengedhetetlen része. A csúszókormányzású rakodógép pedig megkönnyíti az állattartó telephez tartozó anyagok, például a széna, a szalma és a trágya mozgatását.
A sikeres pályázati fejlesztéseinknek köszönhetően szakmai rendezvényeket is tarthatnak, ahol modern körülmények között és méltó környezetben fogadhatják az érdeklődőket.
Legutóbb a Kisalföldi ASzC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tejipari technikus, tejtermék készítő képzésben résztvevő tanulói jártak náluk. A program szerint bemutatták a gazdaságot a tanulóknak. Az újonnan beszerzett gépeket munka közben is láthatták a fiatalok, így gyakorlati élményeket is szerezhettek. A termékkóstolón túl műhelymunkával is gazdagították a programot, ahol testközelből ismerhették meg a tejfeldolgozás különböző fázisait.
A család 1992 óta foglalkozik mezőgazdasági tevékenységgel, többek között növénytermesztéssel és állattenyésztéssel. Legelőn tartott magyartarka szarvasmarha tápanyagban gazdag tejét 2007-óta tejfeldolgozásban kamatoztatják. Téli időszakban alpesi típusú tápanyagellátás van, amely erjesztett takarmánytól mentes, így biztosított az ízekben gazdag tejtermék előállítás – fogalmaztak weboldalukon.