Hamarosan indul a hazai képzés: nem mindenki lehet sajtbíráló szakember

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében önköltséges sajtbírálói képzést indít. A tanfolyamon részt vevő leendő sajtbírálók a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíteni fogják a jövőben. A programot szervező szakemberek tervei között a továbbiakban regionális sajtverseny megrendezése is szerepel. A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. 

Az elmúlt években egyre nagyobb igény volt hazai regionális sajtverseny megrendezésére, aminek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) végezte, egyedi igények figyelembevételével – írta meg a NAK. A rendezvények szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen további sajtbírák képzése, akik egyúttal a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget teremtenek arra, hogy a termelőktől független sajtszakmai segítséget kaphassanak.

Önköltséges sajtbírálói képzést indít Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest, a 2019-es képzés oklevél átadója a Hold utcai piacon
Önköltséges sajtbírálói képzést indít Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest, a 2019-es képzés oklevél átadója a Hold utcai piacon

A sajtbíráló képzés témái:

  • sajtkészítés története; 
  • sajtkészítési alapismeretek; 
  • sajtok érzékszervi bírálatának terminológiája; 
  • bírálati etika, 
  • bírálati jegyzetek készítése; 
  • sajttípusok, 
  • világ sajtjai, 
  • arany minták kóstolása (nagy sajtkultúrák: Franciaország, Svájc, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Olaszország); 
  • bírálati szoftver alkalmazása; 
  • sajthibák, sajtbetegségek; 
  • külföldi bírálati módszerek, versenyek; 
  • bírálati gyakorlat.

A sajtkészítő kistermelők kizárva

Az önköltséges képzésre minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki nem kistermelő sajtszakmai területen, illetve nem tulajdonosa vagy vezetője EU-s kisüzemnek sajtszakmai területen. A kiválasztás szempontjai többek között: egyéni érzékszervi tulajdonságok, egészségügyi alkalmasság, motiváció. A képzés megkezdését a 2022. február 18-ra tervezett felvételi előzte meg, ahol felmérték az egyéni érzékszervi képességeket. A képzés helyszíne Pest megyében, a kamara Dunaharasztiban található oktatóközpontjában lesz. Az oktatás minden második pénteken, délután 14 órától történik, a vizsga várható időpontja 2022. június 10.

Ezekkel az eredményekkel zárhat a sikeres vizsgázó a sajtbíráló képzés végén

A sikeresen végzett sajtbírálók a jövőben részt vesznek az MSE sajtbírálataiban, másrészt a gasztronómiai élet szereplői számára sajt-szakmai kérdésekben – a sajtkészítőktől független – szakmai segítséget adhatnak. A képzést követően a sikeres vizsgát tevők oklevelet kapnak. Ezzel bekerülnek egy névjegyzékbe, amelyet többek közt a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Bocuse D’or Akadémia és a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint más gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezetek is megkapnak. A sajtbírálóknak a hazai sajtkészítési és -fogyasztási kultúra fejlesztésében és a minőség emelésében is jelentős szerepük lehet – írták. További részleteket a Magyar Sajtkészítők Egyesülete közölt, ezeket itt lehet elolvasni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem sikerült megállítani az áfacsalt import tej be... Legalább is ezt mondják szakértők, akik szerint leginkább a cseh és a szlovák import az érintett. Így az orosz embargó és a tejkvóta megszüntetése mia...
A szépvíziek csodája, azaz összefogással minden le... Pár héttel ezelőtt lehetősége volt munkatársunknak ellátogatni Hargita megye egyik falujába, ahol betekintést nyerhetett a Szépvízi tejfeldolgozó üzem...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...
Nem lehet tej, ami nem állati eredetű A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást...
Vaddisznók miatt került veszélybe az egyik leghíre... Olyannyira elszaporodtak a vaddisznók Franciaország északkeleti részén, hogy komoly veszélybe került a rendkívül erős illatáról híres francia sajt, a ...
Krédójuk a sajtfogyasztás: 15 éves a Magyar Sajtlo... A Tej Terméktanács által 2003-ban létrehozott Magyar Sajtlovagrend feladata elsősorban a hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűs...