Válságban és áremelkedésben is segítenek a támogatások a hazai gazdáknak

Szeptemberben számos támogatás témájú anyaggal jelentkeztünk az Agrárhíreink között, amelyekben fontos beruházásokról és komoly összegekről számoltunk be. Vidékfejlesztés, építkezés, átadás és pályázat is szerepet kapott az ősz első hónapjában érkező cikkekben. Megírtuk, hogy jókor jött a segítség az Agrár moratóriumban érintetteknek, hogy bővül a “támogatásra jogosult hektár” fogalma, valamint az erőgépek és a hatósági üzemanyagár kapcsolatáról is beszámoltunk. Jó olvasást kívánunk szeptemberi fontos híreink közül válogatott összefoglalóhoz!

Tengernyi pénzt osztanak szét vidékfejlesztésre. A 80 százalékos hazai társfinanszírozás eredményeképp az előző európai uniós ciklushoz képest háromszorosára, 7 év alatt 4265 milliárd forintra nőtt a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló forrás nagysága – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. A támogatási kereten belül emelkedett a gazdasági fejlesztésre fordítható források aránya, és úgy tűnik, a beruházók részéről erre komoly igény is van – mondta az MTI szerint az államtitkár egy rendezvényen.

Nettó 1,055 milliárd forintért újul meg a kocsiszín és a versenyistálló a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes, CLAAS és John Deere traktorok, 2022
Nettó 1,055 milliárd forintért újul meg a kocsiszín és a versenyistálló a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes, CLAAS és John Deere traktorok, 2022

Felújítás a Lázár János vezette Ménesbirtokon: 1,055 milliárdba kerül az istálló és a kocsiszín

Nettó 1,055 milliárd forintért újul meg a kocsiszín és a versenyistálló a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél, a kivitelezési feladatokat a Galéria Invest Kft. végezheti el. A kiírás szerint a rekonstrukcióval érintett nettó alapterület kocsiszín esetében 1286, a versenyistálló esetében pedig 1003 négyzetméter. Az engedélyezett építési tevékenységgel felújítandó épületegyüttes műemléki védelem alatt áll. 

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2021 tavaszán került a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kezébe, amelynek kuratóriumi elnöke Lázár János építési és beruházási miniszter. Az alapítványról tavaly áprilisban kapta meg a komplexumot az államtól. A ménesbirtokhoz tartozó öntözőrendszer fejlesztésére kiírt, 21,9 milliárd forint értékű pályázatot korábban Mészáros Lőrinc milliárdos vállalkozó családi cége, a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyerte el, és azidőtájt került be a zrt. igazgatótanácsába Makai Szabolcs, Mészáros Lőrinc agrárbirodalmának csúcsvezetője is.

Jókor jött a segítség az Agrár moratóriumban érintetteknek: új szakmai tájékoztató érhető el

Szakmai támogatás a hazai gazdálkodóknak: a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatója a fizetési moratóriumban lévő hitelek banki minősítésének eljárásáról szól és sok előnyt hoz. A tájékoztató külön útmutatást ad a korábbi hitelmoratóriumokban részt nem vett, most viszont az agrármoratóriumba belépő, azaz hiteltörlesztésüket felfüggesztő banki ügyfelek, a gazdálkodók kapcsán. Az ajánlás a gazdák ügyleteihez enyhébb előírások betartását várja el a bankoktól.

Ezek az előnyök a gazdák számára
  • A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bankoknak egyáltalán nem kell automatikusan és kényszerű módon rontani a korábbi moratóriumokban részt nem vett gazdálkodók és agrármoratóriumhoz kötődő hiteleik besorolását. Nem kell a hiteltörlesztés felfüggesztését nemteljesítési esemény bekövetkezéseként értékelni.
  • Lehetőségük van egyedileg, az ügylet és az ügyfél minősítése alapján dönteni az egyes hitelek átsorolásának szükségességéről, enyhébb kritériumok alapján minősíteni azokat – tették hozzá.

Több területért jár pénz: bővül a “támogatásra jogosult hektár” fogalma

Az Európai Unió 2023-tól induló Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásának keretében a környezeti, klímavédelmi és biodiverzitás szempontjából értékes területeknél is elérhetővé teszi a mezőgazdasági területek után fizetendő alaptámogatást az Agrárminisztérium. A szaktárca szerint ez a változás 100 ezer hektáron ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy megőrizzék a mezővédő erdősávokat, a mezsgyéket, a vízfolyások parti sávjait, a vizenyős vagy éppen a szikes területeiket. A fenntarthatóbb mezőgazdasági termelés ösztönzése tehát már a támogatásra jogosult területek kijelölésénél megkezdődik. A változás annak érdekében történik, hogy az alapszintű területalapú jövedelemtámogatás javítsa a mezőgazdálkodáshoz kapcsolódó ökoszisztémák állapotát.

Több területért jár pénz: 2023-tól bővül a támogatásra jogosult hektár fogalma a KAP stratégiai tervekről szóló európai uniós rendelet alapján - Fotó: Magro.hu, CSZS, Lajoskomárom
Több területért jár pénz: 2023-tól bővül a támogatásra jogosult hektár fogalma a KAP stratégiai tervekről szóló európai uniós rendelet alapján – Fotó: Magro.hu, CSZS, Lajoskomárom

Az új szabály értelmezése: az erőgépek és a hatósági üzemanyagár

Nagyon fontos, a termelőt érintő kérdés, hogy hatósági áron juthat-e hozzá az üzemanyaghoz abban az esetben, ha a gazdaság által üzemeltetett, 7,5 tonnát meg nem haladó erőgépével tankolna, illetve elutasíthatja-e a benzinkút a hatósági ár alkalmazását. Továbbra is hatósági árasak a kivétel kivételei, a 7,5 tonna feletti mezőgazdasági gépek. A téma a hatósági üzemanyagár érvényesülésének lehetősége, nem természetes személy által üzemeltetett, 7,5 tonnát meg nem haladó erőgépek esetében.

Ősz előtti körkép az energiaárak védelméről: Közép- és Kelet-Európa

A várhatóan több szempontból is kemény télre készülve fontos tudni, milyen megoldásokkal igyekeznek enyhíteni a nehéz energiahelyzeten Közép- és Kelet-Európa országai. Érdemes átnézni Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia energiaár-védelmi intézkedéseit. A Bruegel gazdaságpolitikai oldal anyagai alapján a FruitVeB foglalta össze Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia energiaár-védelmi intézkedéseit.

Ősz előtti körképet készített az energiaárak védelméről Közép- és Kelet-Európa országaiból a Bruegel - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőtúr, illusztráció
Ősz előtti körképet készített az energiaárak védelméről Közép- és Kelet-Európa országaiból a Bruegel – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőtúr, illusztráció

Idén fut ki a vízfelhasználás hatékonyságának fokozására kiírt öntözéses pályázat

Komoly beruházásokra pályázhat az a gazdálkodó, aki öntözőberendezések vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek támogatása, természetes szűrőmezők kialakítása, meliorált utak kialakítása, meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója célra fejleszt. Támogatható még az új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása, valamint az öntözőberendezések energiafelhasználás hatékonyságának javítása is a VP2-4.1.4-16 kódszámú pályázatban. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására és a mezőgazdaság általi vízfelhasználás hatékonyságának fokozására írtak ki felhívást.

Szentesi fejlesztés 200 millióból: 600 négyzetméteres csarnokot épít a Traktorbolt

Letették a szentesi Traktorbolt Kft. épülő új csarnokának alapkövét. A Csongrád-Csanád megyei cég egy 200 millió forintos projekt keretében fejleszti a telephelyét. A pályázat 70 százalékban finanszírozott, így 125 millió forintos támogatást kapott uniós és állami forrásokból a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó vállalkozás. Az eszközbeszerzés tartalmaz egy terepes targoncát, két hegesztőtrafót, egy nagy teljesítményű plazmavágógépet, egy modern lézervágó asztalt és hajtott szerszámos CNC-esztergapadot is. A pályázatban egy 600 négyzetméteres műhelycsarnokot építenek, amelyben iroda- és szociális helyiségek is lesznek. A Szécsényi Péter által vezetett cég eszközbeszerzése tartalmaz egy terepes targoncát, két hegesztőtrafót, egy nagy teljesítményű plazmavágógépet, egy modern lézervágó asztalt és hajtott szerszámos CNC-esztergapadot is.

3 milliárd forintot kaphatnak a gazdák takarmányszállítási támogatásra

Megjelent az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozott rendelet, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget. A támogatás keretösszege 3 milliárd forint. A támogatást a takarmányszállításához szükséges kilométer alapján számolják el.

A támogatást a takarmányszállításához szükséges kilométer alapján számolják el, amelynek igazolására az állattartóknak 2022. június 1. és szeptember 23-a között kiállított fuvardokumentumokat (vagy ezek másolati példányát) kellett benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetékes falugazdászaihoz 2022. szeptember 26-ig. Ezt követően a támogatási kérelmeket 2022. október 3-9. között lehet elektronikus úton a Magyar Államkincstárhoz beterjeszteni.

Óriásberuházás: évi 19 ezer tonna sajt készülhet Szekszárdon

Átadták a Tolnatej Zrt. vadonatúj szekszárdi üzemét, amely több mint ötmilliárd forintos beruházásból épült. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet majd előállítani.
A szekszárdi Tolnatej Zrt. 5,2 milliárd forint értékű új sajtüzemi komplexumának megépítését a kormány 2 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel a cég működése és munkahelyei a következő időszakban is biztosítottak.

Hatalmas projekt indul Balmazújvárosban: 2,36 millió eurót költenek vízvisszatartásra

Az Európai Bizottság direkt támogatásban részesítette a Balmazújvárost körül ölelő vizes élőhelyláncolat újraélesztését. A program nagyon aktuális problémára, a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére ad gyakorlati válaszokat. A mostani projektnek nagyon határozott célja van, mégpedig hogy csökkentsék a jelentős vízhiányt a Balmazújváros határában fekvő Hortobágyi Nemzeti Park vagyonkezelésű projektterületen található 15 darab, 1206 hektárnyi szikes vizes élőhelyen.

Ecsedi Zoltán madarász, a Hortobágyi Környezetvédelmi Egyesület vezetője beszélt a témához kapcsolódóan arról, hogy az egyesületük azzal a céllal alakult 1993-ban, hogy az akkori aszályos időszak kihívásának megfelelően vizes élőhelyeket teremtsen, főleg fészkelő vízmadarak számára. Hozzátette, a szervezet a vizes élőhelyvédelmi célok elérése érdekében eddig három Európai Bizottság által támogatott Life-projekt megvalósításában vett részt.

Új intézkedések és megnövelt támogatási keret a borászok javára

Több mint 24 milliárd forint jutott eddig az ágazat egyik legnagyobb forrását jelentő borászati gépek és technológiai berendezések beszerzésére fókuszáló támogatásokra. A fejlesztések 2024-ig a borágazat Nemzeti Támogatási Programjából, majd 2024-től Magyarország Stratégiai Tervében betervezett jelentős forrásokból folytatódhatnak tovább. Döntés született arról, hogy a szőlőültetvények megújításához és a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódó uniós támogatások esetében megnövelik a támogatási intenzitást.

Válságtámogatás a hazai gazdáknak: itt vannak a részletek

Az agrárminiszter 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelete az orosz–ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről 2022.09.01-én lépett hatályba. Az orosz–ukrán háború miatt gazdasági nehézségekkel küzdő elsődleges mezőgazdasági termelést, elsődleges mezőgazdasági termék feldolgozást, illetve forgalmazást, valamint élelmiszer-feldolgozást, az erdőgazdálkodást, a vadgazdálkodást vagy a halgazdálkodást végző vállalkozás részére adható.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...