Mikotoxinok: a széles spektrumú kihívás

A szakirodalom a széles spektrum fogalmát a sokféleség vagy széles skála ellen hatékonysággal definiálja. Az alkalmazástól függően ez a kifejezés használható az antibiotikumok, rovarölő szerek vagy antivirális szerek összefüggésében, ez a cikk azonban a mikotoxinellenes adalékanyagok összefüggésében vizsgálja a kérdést.

Először is, a mikotoxinok a penészgombák széles köre által termelt anyagcseretermékek. A leggyakoribbakat a Fusarium, Aspergillus és Penicillium fajok termelik. A mikotoxintermelés akkor következik be, amikor a penészgombák olyan környezeti stresszorokkal szembesülnek, mint a páratartalom, a hőmérséklet és a pH. Ezért a mikotoxintermelés nagymértékben korrelál az időjárási eseményekkel vagy az éghajlatváltozással. Ezt követően ezek a mikotoxinok szennyezik a terményeket, az azokból készült takarmányt, ami a takarmány tápértékének csökkenését eredményezi. Ha az állatok vagy az emberek fogyasztják őket, károsodást okoznak, ami specifikus tünetekhez, betegségekhez és akár halálozáshoz is vezethet. Eddig több mint 400 különböző mikotoxint azonosítottak gabonafélékben és takarmánymintákban egyaránt. Ráadásul a mikotoxinok szénhidrátokkal és fehérjékkel is összekapcsolódnak (konjugálódnak), ami növeli komplexitásukat, és ezért csökkenti kimutathatóságukat a rutin in vitro vizsgálatokban. Mindent egybevetve, a mikotoxinok sokfélesége, bősége és konjugációja miatt nem könnyű egy széles hatásspektrumú adalékanyagot létrehozni a mikotoxinok ellen.

Fotó: Pixabay

Jelenleg számos takarmány-adalékanyaggyártó olyan szereket javasol, amelyek specifikus kölcsönhatásban vannak a mikotoxinokkal, vagy a mikotoxinok megkötése vagy kémiai tulajdonságainak megváltoztatása révén. Az igazság az, hogy a kémiai kölcsönhatások szubsztrátfüggőek, és ezért a hatékonyság mikotoxinononként eltérő. És következésképpen nem széles spektrumúak. Ezért az adalékanyagok széles spektrumú hatásának további kifejtéséhez a mikotoxinok in vivo hatását kell vizsgálni.

Hogyan hatnak a mikotoxinok az állatok egészségére?

Mivel a mikotoxinok kémiailag stabilak, túlélik a takarmánygyártás során végzett hőkezelést, és változatlanul eljutnak a bélrendszerbe. Bélrendszeri körülmények között a mikotoxinok megtámadják a bélhámot, amelynek kettős funkciója van. Egyrészt az állat első védelmi vonala a kórokozókkal szemben, másrészt a káros anyagokat a belső szervektől távol tartó gát.

Sok mikotoxin oxigéntartalmú szerkezetekből, például ketonokból, alkoholokból és epoxid funkciós csoportokból áll, ami nagyon reaktívvá teszi őket a hámsejtekkel és a szervekkel szemben. Ez a károsodás csökkenti a bélgát erejét, elpusztítja a szorosan összekapcsolódó fehérjéket, és szivárgó beleket eredményez. Ez a bélfalra gyakorolt hatás szükségtelen immunválaszt eredményez az állatban. Továbbá lehetővé teszi a mikotoxinok és más káros molekulák és baktériumok átkerülését (transzlokációját) a véráramba és a belső szervekbe. Ez a hatás maradhat szubklinikai, de súlyosan befolyásolhatja az állattenyésztési paramétereket is. Feltéve, hogy az állat jó kondícióban van, a máj képes megoldani ezt a kihívást a méregtelenítéssel, amely a toxinok átalakulásához és kiválasztásához vezet. Ha azonban a máj nem működik, az összes többi szerv és az immunrendszer is károsodik, ami elkerülhetetlenül gyenge állatokhoz, teljesítménycsökkenéshez és végül elhulláshoz vezet. Mindenesetre a mikotoxin-kihívás olyan extra akadályt jelent a haszonállatok számára, amelyet jobb megelőzni, mint kezelni.

Minden mikotoxinnak ugyanaz a közös bélrendszeri útvonala:

  • Először is, áthaladnak a bélgáton,
  • másodszor változást idéznek elő az immunitásban és
  • végül mérgezik a májat és a célszerveket.

Ezért egy széles spektrumú adalékanyag semlegesítheti a mikotoxinok széles körének toxikus hatásait az állat védekező mechanizmusainak támogatásával.

A természetes összetevők ereje

Számos természetes vegyület kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a haszonállatok bélgátjának erősítésére. A mikotoxinok elleni védekezés szempontjából fontosak az antioxidánsok, a gyulladáscsökkentő és szövetjavító anyagok. Emellett a májvédő molekulák, valamint az immunstimulánsok mind egészségesebb májat, mind jobb immunrendszert eredményeznek. Az Elitox természetes összetevők szinergikus keverékét tartalmazza, egyesíti az összes fent említett hatást, így több állatfajban hatékony, széles spektrumú mikotoxin adalékanyaggá válik.

A baromfik érzékenyebbek a T2 toxinra, az aflatoxinokra, a fumonizinekre és az ochratoxinokra. Az e toxinokhoz kapcsolódó specifikus tünetek a gyulladás, májproblémák, veseelégtelenség, bélsérülések. Számos fertőzési kísérlet során az Elitox meg tudta akadályozni ezeket a problémákat, és megőrizte a tojó tojásrakási arányát, a tenyésztő tojások keltethetőségét és a brojler teljesítményét.

A sertések érzékenyebbek a deoxinivalenolra (DON), a zearalenonra (ZEA) és a fumonizinekre. Számos reprodukciós problémáról számoltak be kocáknál és bélsérülésekről malacoknál. A természetes megoldásokról kimutatták, hogy immunerősítő és bélrendszeri egészséget elősegítő szerepüknek köszönhetően enyhítik a DON-nal és a ZEA-val kapcsolatos problémákat.

Hasonlóképpen, a szarvasmarhák még a mikotoxinok sokkal szélesebb skálájának vannak kitéve, mivel az összetett takarmány mellett szilázst is fogyasztanak. Ilyenek például az anyarozs-alkaloidok, amelyek gyakran megtalálhatók a szennyezett fűben. Bár a szarvasmarhák erősebb és robusztusabb állatok, mind a termeléssel, mind a tej minőségével kapcsolatos problémákat összefüggésbe hozták a mikotoxinokkal. A fent leírt természetes összetevők ismét hatékony eszközök az ilyen problémák megoldására.

  1. ábra – Átlagos tejtermelés tehenenként a TMR-ben történő Elitox-kiegészítés előtti és alatti rögzített napokon.

Egy nemrégiben végzett tejelő tehén kísérletben (1. ábra) az Elitoxot naponta adagolták a TMR-ben körülbelül 50 napon keresztül. Ez alatt az időszak alatt 2 hetente egyedi tejmintákat gyűjtöttek a fejőrobotokból. A különböző tejparaméterek adatait összehasonlították a 100 tehenes állomány történeti adataival. Az adalékanyag napi 20 gramm/tehén fogyasztása 2,3 literrel javította a tehenenkénti átlagos tejhozamot, 3,8 mg/100 g-mal csökkentette a tej karbamidszintjét és javította a gazdaság nettó nyereségét 3 hét kiegészítés után.

Az állatok felkészítése a mikotoxinok elleni küzdelemre

Összefoglalva, a széles spektrumú megoldások iránti igény nagyobb, mint valaha, mivel a szélsőséges időjárási események kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé teszik a mikotoxinterhelést az állatok számára. A természet olyan komponenseket rejt, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek kiegészítik a közönséges kötőanyagok hatásmódját. Ezek a természetes összetevők rendkívüli tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek támogatják az állatok egészségét. A bélgát funkciójának erősítésével és az immunrendszer szabályozásával az állat jobban felkészül a mikotoxin kihívások leküzdésére. Mivel minden toxinnak át kell jutnia a hámrétegen, ez a megközelítés definíció szerint széles spektrumú. Ez a hatásmód túlmutat a mikotoxinok eltávolításán, és hozzájárul az állatok általános egészségéhez és teljesítményéhez.

Anyagunk a dairyglobal.net oldalán megjelent cikk fordítása.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...