Ösztönzik az ellátási lánc kihívásai a mikotoxinokat

Az Ázsia és Európa közötti kereskedelem körülbelül 40%-a általában a Vörös-tengeren keresztül folyik. Mivel a szállítmányokat geopolitikai támadások miatt átirányítják, az ellátási lánc meghosszabbítása lehetővé teheti a penészgombák számára, hogy lebontsák az összetevők tápanyagait, és mikotoxinokat termeljenek. A termények hosszú távú felhalmozása szintén kihívást jelenthet a minőségbiztosításban.

Dr. Swamy Haladi, a Selko mikotoxin-kockázatkezelésének globális műszaki kereskedelmi igazgatója elmondta: a tárolás során a nedvességnek való hosszabb expozíció kedvező feltételeket teremthet a penészgombák szaporodásához.

Magas szennyezettségi százalékot, különösen ZEA-t találtak a gabona-melléktermékekben, miközben a szilázsok akár 97%-a is pozitívnak bizonyult T2-re, 92%-a ZEA-ra, 88%-a FUM-ra és 86%-a DON-ra.
Magas szennyezettségi százalékot, különösen ZEA-t találtak a gabona-melléktermékekben, miközben a szilázsok akár 97%-a is pozitívnak bizonyult T2-re, 92%-a ZEA-ra, 88%-a FUM-ra és 86%-a DON-ra. (Fotó: Pixabay)

„Egyes becslések szerint a szállítmányok átirányítása legalább 25%-kal meghosszabbíthatja a termény szállítási idejét. Mivel a szállítási költségek ugrásszerűen emelkednek (5-ször magasabbak), és a szállítási idők meghosszabbodnak, kulcsfontosságú, hogy megóvjuk a termést, és megőrizzük a takarmány-összetevők sértetlenségét” – mondta Haladi.

A Selko éves mikotoxin-felülvizsgálatán Haladi elmondta, hogy a világ minden tájáról bevitt adatok azt jelentik, hogy a Selko hetente körülbelül 1250 elemzést készített. 2023-ban összesen 66 280 megfigyelés érkezett 35 országból, amelyek 67%-a nyersanyagból és 33%-a teljes értékű takarmányból állt. 

Ezek a minták 21 601 takarmánymintát, 16 923 gabonamintát, 12 383 gabonamellékterméket, 3 682 fehérjelisztet, 4 039 szilázsmintát és 7 652 nem specifikus mintát tartalmaztak.

A legtöbb gabonaminta a kukorica (11 984), majd a búza (2 754) és az árpa (1 611) volt, a többi mintát pedig a zab, a cirok, a rizs és a köles alkotta. A takarmányminták közül a sertéstakarmány (8362), a brojlertakarmány (4541), a tojótakarmány (4086) és a kérődzőtakarmány (2640) volt a legjelentősebb. A többi kategória az állateledel, a malactakarmány és a vízi takarmány volt.

A mikotoxin-szennyeződés dominanciája

Haladi elmondta, hogy a teljes adatkészlet alapján a legnagyobb százalékban a Zearalenone (ZEA) szennyeződés 78%-a volt, ami meglepő volt, mivel hagyományosan más mikotoxinok voltak elterjedtebbek. Haladi ezt a klímaváltozásnak tulajdonítva azt mondta, hogy a mintákban más mikotoxinok előfordulása között szerepel a T2HT2 (67%), a fumonizin (FUM) (63%), a deoxinivalenol (DON) 57%, az aflatoxinok (AFLA) (50%).

A ppm-koncentrációk a FUM-ot mutatták a legmagasabbnak (945 ppb), ezt követte a DON (582 ppb) az átlagos koncentráció, majd a ZEA (93 ppb). A medián koncentrációk FUM-ot mutattak 438 ppb-nél, ezt követte a DON 200 ppb-nél, a ZEA jóval lemaradva 31 ppb-nél. A DON maximális koncentrációja 150 000 ppb volt. A szennyezett ppb átlaga 1465 ppb-nél FUM-ot, 990 ppb-nél DON-t mutatott. Haladi szerint a FUS és a DON közötti különbség közelebb volt, mint a korábbi években.

Nyersanyagok

A nyersanyagokkal kapcsolatos eredményeket kommentálva Haladi elmondta, hogy a rizs kivételével a gabonamintákat vizsgálva magas szennyezettségi szintet tapasztaltak az árpához, a kukoricához, a zabhoz, a cirokhoz és a búzához képest. Nagyon magas százalékos T2-szennyeződést találtak a zabban és az árpában, a kukoricában magas volt a FUM-szennyezettség, de most a búzában is emelkedik.

A kukorica tavalyi mikotoxin-koncentrációinak alakulását tekintve a DON koncentrációja az év második felében, amikor a hőmérséklet hűvösebb volt, emelkedett, míg a FUM szintje a nyári hónapokban volt a legmagasabb.

Magas szennyezettségi százalékot, különösen ZEA-t találtak a gabona-melléktermékekben, miközben a szilázsok akár 97%-a is pozitívnak bizonyult T2-re, 92%-a ZEA-ra, 88%-a FUM-ra és 86%-a DON-ra. A koncentráció szintje is magas volt, 600-700 ppb körül, és a Haladi arra kérte a termelőket, hogy tartsák szemmel a szilázsokat és a termelés minőségét.

Feedek

A baromfitakarmányokra térve Haladi elmondta, hogy nem volt nagy eltérés a tojótakarmány és a brojlertakarmány szennyezettsége között, de magasabb a DON-szennyezettség a réteges takarmányoknál.

A koncentrációk meglehetősen magasak voltak, a FUM-ok 800-900 ppm körül vezették a diagramot, majd a DON következett. Haladi elmondta, hogy a közelmúltban végzett kutatások kiderítették, hogy a baromfira nézve milyen mérgező szintek – például a brojlerek esetében 250 ppb-nél kevesebb volt biztonságos, és nincs szükség intézkedésre; 250-500 ppb alacsony kockázatot jelentett; 500-1000 ppb közepes, 1000+ppb magas kockázat. Elmondta, hogy a madarak érzékenyek mind a FUM-ra, mind a DON-ra, és a bélrendszerre gyakorolt ​​hatásuk nagyobb, mint korábban gondolták, ami az elkövetkező évben egyre nagyobb probléma lesz az ágazatban.

A sertéstakarmányban magas szennyeződést találtak, de egy szembetűnő anomália – a malactakarmány viszonylag alacsonyabb szennyezettséget mutatott. A minták nagy része magas FUM-, DON- és ZEA-koncentrációt mutatott.

A kérődzők takarmánya esetében a szennyezettségi szint körülbelül 74-75% a T2 és a ZEA esetében, ezt követi a DON (62%) és az AFLA (51%). Az érett állatok képesek voltak kezelni a méreganyagokat. Szignifikánsan magas DON- és AFLA-szennyezettségi szintet észleltek a kérődzők borjainak takarmányában.

A ZEA szennyezettségi szintjeit nagyon magasnak (82%) találták az állateledelben, de a DON és a FUM koncentrációja sokkal magasabb volt, mint a többi mikotoxiné. Az akvaszektorban pedig a haltakarmány szennyezettsége magasabb, mint a garnélarák takarmánya a garnélaráktakarmányban található jobb minőségű nyersanyagok miatt.

Előrejelző modell

Avinash Bhat, a Masterlab mikotoxin-analízisének műszaki szakértője azt mondta, hogy a biztonságosabb takarmány elérése érdekében fontos megóvni a takarmányt a stressztől. A szennyeződési minták az éghajlatváltozás, a növekvő hőmérséklet és a csapadékmintázatok változása miatt módosultak, ami a növények gombás patogenitásának megváltozásához vezetett.

Az adatok minősége kritikus fontosságú bármely modellezési stratégia sikeréhez, mondta. Az adatnak tisztának, pontosnak és a célpopulációt reprezentatívnak kell lenniük. A 2020-23 közötti globális mikotoxin adathalmazt (összesen 272 096 adatbevitel) használták fel egy előrejelzési modell kidolgozásához, amely kifejezetten 60 184 AFLA szennyezettségi adatbejegyzést vizsgált, ezeket 4 régió előrejelzési modelljének kidolgozásához használtak.

Az elmúlt 4 év alapján Bhat azt jósolta, hogy az AFLA szintje 26,1 ppb között lesz ebben a hónapban, áprilisban 29,8 ppb-re emelkedik, majd júniusban enyhén 27,8 ppb-re csökken. A világ más részein, köztük Afrikában, Közel-Keleten és Latin-Amerikában a szintek meglehetősen laposak lennének 2024 első felében. Európa nem kedvez az AFLA-nak – ezért Bhat arra számított, hogy az év első 6 hónapjában 3 ppb lesz.

(Forrás: allaboutfeed.net

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Bevezetik az EKÁER-t 2015. január 1-jén induló EKÁER. Ha még nem hallott róla, abból baj is lehet, mert a NAV üzemelteti és az előírások be nem tartásáért büntetés is jár....
Március elsejéig tart az ekáer próbaüzeme! A piaci szereplők javaslatát szem előtt tartva a kormány március elsejéig meghosszabbította az ekáer rendszer próbaüzemét. A NAV addig is ellenőrizhet...
A FruitVeb az ekáer kiterjesztését kéri A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) a nagybani piac kereskedőire is kiterjesztené az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző r...
A frissaratású gabonát ellenőrzi a NÉBIH A fertőzés kiszűrése érdekében a frissaratású gabonafélék mikotoxin, vagyis gombaméreg tartalmát ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal...
Alternatív szállítási útvonalak a röszkei helyzet ... A röszkei határon kialakult helyzetre való tekintettel - a helyzet normalizálódásáig - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) segíteni kí...
Máris kijátszható lett az ekáer? Szakértők szerint több száz tonnányi áru került úgy külföldre Magyarország területéről, hogy azt az ekáer rendszerbe nem jegyezték be. Hogyan lehetség...