Küzdenek az importtal a magyar hagymatermesztők: fejlesztenek, tanulnak, összefognak

Megkezdődött Magyarországon a júniustól jellemzően augusztusig termő „áttelelő” vöröshagyma betakarítása. A tavalyi magyar hagyma már januárban elfogyott, ám a következő hónapokban a hazai áru újra megjelenik a piacokon és az üzletekben. Az éves fogyasztásnak jelenleg csak nagyjából 50-60 százalékát tudja lefedni a magyar hagymatermesztés. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy fejenként 10-12 kg, az éves hazai termésmennyiség átlagosan 65-70 ezer tonna. […]

Tovább…

Ezzel lehet jóval erősebb a magyar hagymaágazat

A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes volt a termelők szempontjából, az őket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kg, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a bevitel. […]

Tovább…

Versenyre kel a makói hagyma a modern hibridekkel

A világpiacon is jól ismert és keresett a makói hagyma jó fűszerező-képessége és tárolhatósága miatt. A kiszolgálása viszont az elmúlt időben nehézkessé vált, mert a hagyományos dughagymás termesztés már nem gazdaságos a külföldi, nagy termőképességű, egyéves hibrid hagymákhoz képest. Magyar kutatók azon dolgoznak, hogy növeljék a híres magyar fajta gazdaságosságát. […]

Tovább…