Egy ormányos Makó és környékének fő ellensége

Összegyűjtöttünk hármat a hagyma kártevői közül. Leírjuk, hogyan ismerheti fel őket és hogyan védekezzen ellenük. Terítéken a hagymaormányos, a hagymalégy és a hagyma-aknázólégy. Olvassa el a tudnivalókat, hogy időben észrevegye a kártételt!

Hagymaormányos, az első a hagyma kártevői közül

Tápnövényköre a vöröshagyma, a póréhagyma és a metélőhagyma (általánosan az Allium nemzetségbe tartozó növények). Az imágó és a lárva is károsít. Az imágó a hagyma levelén furkál lyukakat, körkörösen kirágja az epidermiszt. A sárgás-fehéres, testszínű, kukac típusú lárva a levél belsejében hosszanti lefutású hámozást végez. Csak az epidermiszt hagyja meg. A lárva fejlettségétől függően 1–2 mm széles, illetve néhány centiméter hosszú a hámozgatás, ennek következtében a levél elsárgulhat, elszáradhat.

Hadrendben a hagyma kártevői, olvassa el, hogyan védekezhet! Fotó: Pixabay, Credit Robert Owen-Wahl
Hadrendben a hagyma kártevői, olvassa el, hogyan védekezhet! Fotó: Pixabay, Credit Robert Owen-Wahl

A hagymaormányos Közép-Európában elterjedt faj, Magyarországon az ismert hagymatermesztő vidékeken található meg. Kártétele egyes években jelentős lehet.

Fejlődésmenete: imágó alakban telelő, évi egy nemzedékű faj. Az imágók április végétől, május elejétől jelennek meg a hagymatáblákon. Érési táplálkozás után párosodva a nőstények lyukat fúrnak a hagymalevél belsejébe, és ott helyezik el petéiket. Nagyjából egyhetes embrionális fejlődés után a kikelő lárvák májusban és júniusban károsítanak (az elhúzódó peterakás miatt hosszú a károsítás időtartama). Egy levélben több, sokszor különböző fejlettségű lárva is található. Nyár közepén a talajban bábozódnak, a frissen kikelt imágók még táplálkozhatnak, majd diapauzába vonulnak.

Ökológia és előrejelzés: kevés ismeret van az ökológiájával kapcsolatban. Elszaporodásának valószínűleg a meleg, korai tavasz kedvez. A táblán hálózással végezhetünk felmérést az imágóra.

Védekezés: az ormányosok ellen hatékony és a hagymában engedélyezett inszekticidek (foszfamidon, kinalfosz) megfelelő védelmet adnak.

A hagyma kártevői anyagunk a Növényvédelem című könyv összeállítása alapján készült.

Hagymalégy

Tápnövényköre a vöröshagyma, a fokhagyma és a téli sarjadékhagyma. A magvetés után a fiatal növények (gyakran sorban egymás mellett több is) elszáradnak, kipusztulnak. Idősebb növényen a hagymafej károsított, a növény elpusztulhat, a károsított hagymarész pedig főleg csapadékos időben rothadhat. Európában jól ismert kártevő, különösen a nedves, csapadékos éghajlatú területeken fordul elő. Hazánkban is mindenütt jelen van, kártétele elsősorban a csapadékosabb Dunántúli területeken, illetve a csapadékos évjáratokban jelentősebb.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk vele részletesebben, itt olvashatja el az anyagunkat.

https://www.magro.hu/agrarhirek/gazdalkodas/zoldseg-gyumolcs/a-hagymalegy-elcsabul-a-snidling-irant-is/

Évente 2, esetleg csonka 3 nemzedéke fejlődik. A talajban telelő tonnabábból az imágók a cseresznye virágzásakor jelennek meg. A nőstények a petéiket a fiatal vagy idősebb hagyma levélhónaljába, többnyire csoportokba, a levelek közé rakják. A fiatal nyüvek a növény föld alatti részébe, a hagymafejbe fúrják be magukat. Fiatal növényeknél egyik növényből a másikba átmenve egy sorban többet is elpusztítanak. 2–3 heti táplálkozás után elhagyják a hagymát, és a talajban bábozódnak. 10–14 napos bábállapot után következhet a 2. nemzedék kifejlődése.

Ökológia és előrejelzés: a nedvesebb országrészeken gyakoribb és jelentősebb a kártétele. Nyugat-Európa egyik legnagyobb hagymakártevője. Nálunk az első nemzedék imágórajzását kell hálózással nyomon követni és a védekezést időben elvégezni.

Védekezés: korai kártétele megakadályozható talajfertőtlenítéssel (diazinon), illetve az imágók rajzásakor szükséges ezek és a frissen kikelő lárvák ellen védekezni (pl. foszfamidon, fenitrotion, klorpirifosz-metil hatóanyagokkal).

Hagyma-aknázólégy

Tápnövényköre a vöröshagyma és a fokhagyma. Kárképe felismerhető a hagyma levelein hosszúkás lefutású, kacskaringós aknázásról. Európában ismert faj, a csapadékosabb területeken jelentősebb a kártétele. A kártétel minőségrontásként is jelentős gondot okoz.

Évente egy nemzedéke ismert, második nemzedéke Európában már előfordult, nálunk még pontosítandó. A legyek április végétől rajzanak, a nőstények a petéiket tojócsövükkel a levél lemezébe helyezik. A nyüvek a levélben aknázva táplálkoznak, néhány hét után pedig a levél tövi részébe vagy a talajba vonulnak bábozódni. Elszaporodásának valószínűleg a nedves időjárás, a nedves talajállapot és a magas talajvízszint kedvez.

Az ellene történő védekezésben a hagymalégy ellen engedélyezett készítmények itt is használhatók.

Ha a hagyma kártevői mellett arra is kíváncsi, mire kell figyelni a vöröshagyma tárolásakor, kattintson ide!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Jó az idei hagymatermés Szép az idei őszi fokhagyma, bőséges a termés, de azok sem panaszkodnak, akik más fajtával foglalkoznak. Van, aki a betakarítással már végzett és az é...
Néhány gondolat a póréhagymáról A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen fűszere a hagyma. És minthogy a konyhán gyakran van szükség rá, szinte minden kertben termelnek vörösha...
Fellélegezhetnek a hagymatermesztők, munkacsoport ... A hagymatermesztésnek hazánkban komoly múltja van – gondoljunk csak a makói hagymára. Az ágazat versenyképessége azonban még így sem elég erős. A növe...
A hagymalégy elcsábul a snidling iránt is A hagymalégy a hagyma legfontosabb kártevője. Főleg csapadékos években okozhat jelentős terméskiesést, és még nagyobb baj, ha a kártételt csak a betak...
Versenyre kel a makói hagyma a modern hibridekkel A világpiacon is jól ismert és keresett a makói hagyma jó fűszerező-képessége és tárolhatósága miatt. A kiszolgálása viszont az elmúlt időben nehézkes...
Ezzel lehet jóval erősebb a magyar hagymaágazat A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes vol...