Jobban tennék a gazdák, ha figyelnének a saját terményük minőségére

Fontos feladat a megtermelt gabona minőségének megóvása, a tárolás során bekövetkező veszteség lecsökkentése. A megfelelő időben betakarított, tisztított és kezelt termény a helyesen megválasztott feltételek mellett hosszú ideig gond nélkül tárolható. Lehetőség szerint ezt az ideális állapotot kell a tárolás alatt fenntartani, de a termelők egy része nem figyel erre. Az Agrárágazat cikkét szemléztük. A biztonságos tárolás leginkább a betárolt gabona hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függ, az viszont erős tévhit, hogy az eltarthatóság csak ezeken múlik. A betakarítás idejére az asszimilációs folyamatok befejeződnek, az érés végbemegy, de a mikroorganizmusok mindenkori jelenléte, a betakarítás során történő szemsérülés, a learatott, vagy szárított termény […]

Tovább…