Nem valami nagy szám (gyakran csupán 2-3 centis), házas, és szarva van

A meleg, a gyakori csapadék, a növekvő aljnövényzet kedvez a csigák támadásának. Közben a kertek ágyásaiban egyre szaporodó lehetséges táplálékmennyiség is bővül. A csigák tarolnak, de azért tehetünk ellenük.
Habár az őshonos csigák – házasak és meztelenek egyaránt – éppen elég veszélyt je­­lentenek a kiskertek tulajdonosainak, ezekhez több új jövevényfaj is csatlakozott. Az egyikkel már kénytelenek vagyunk 1985 óta együtt élni: ekkor találták meg az első spanyol meztelen csigát hazánkban. […]

Tovább…

Tíz kíméletlen trükk a gusztustalan, falánk csigák ellen

Hazánkban először 1986-ban jelezték ennek az invazív kártevőnek, a spanyol csupaszcsigának (latinul Arion vulgaris, helytelenül Arion lusitanicus) a jelenlétét. Inkább a Dunántúlon, ritkábban az Alföldön találkozhatunk vele. A spanyol meztelencsiga hazai elterjedéséről készült felmérés szerint minden második házikertben okozott kára akár évi 20-30 ezer forint terméskiesést is jelenthet.
Természetes élőhelyei a mezős, erdős, lápos területek. Rejtőzködő életmódot folytat, nedvességkedvelő, fénykerülő faj, tehát borús időben, illetve eső után aktívabb. Nagy eséllyel éjszaka és hajnalban érhetjük tetten. Erősen fitofág hajlamú (étrendjét főként növényi eredetű táplálék teszi ki), de mindenevőként élő és holt, növényi és állati eredetű táplálékot is fogyaszt, jellemző rá a kannibalizmus. […]

Tovább…

Szorult helyzetben a francia csigatenyésztők

Az éticsiga fogyasztása egy olyan kulináris különlegesség, mely Franciaországban is a tél végi ünnepekhez és a turistaszezonhoz kötődik. A francia csigatenyésztők számára a tavalyi év kétségbeejtő volt. A koronavírus-válság miatt a turisták hiánya és az éttermek bezárása már év közben is jelentős visszaesést eredményezett a fogyasztásban, és a karácsonyi vásárok is leálltak, ami szintén rosszat tett az ágazatnak. […]

Tovább…

Pedig már az ókori Rómában is ínyencfalat volt – bajban az éticsiga-tenyésztők

Az éti csiga (Helix pomatia) inkább gyűjtött faj, ám ennek egy közeli rokonát a mediterrán csigát (Helix aspersa) tenyésztik is sokfelé a világon. Magyarországon is voltak többször fellángolások a csigatenyésztéssel kapcsolatban, de e próbálkozásokból nem lett hosszú távú eredmény. A fogyasztása sem jellemző hazánkban – bár egyes üzletekben rendszeresen kapható a fűszeres házába visszatöltött csiga.
Az éticsiga nem alapvető élelmiszer-alapanyag, inkább kulináris különlegesség, amelynek fogyasztása Franciaországban is a tél végi ünnepekhez és a turistaszezonhoz kapcsolódik. Tavaly pont ezekkel (is) volt gond… […]

Tovább…

Szigorodik a csigaölő szerek engedélyezése júliustól: megszűnik a metaldehid szabadforgalmú felhasználása

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatta a növénytermesztésben és -védelemben érintetteket, valamint elsősorban a kiskert-tulajdonosokat, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) rendelete nyomán megváltozott a metaldehid hatóanyag európai uniós toxikológiai besorolása. Ennek következtében 2021. július 31-től szigorodnak az e hatóanyagot tartalmazó csigaölő készítmények megvásárlásának feltételei, azaz szabadforgalmú felhasználásuk megszűnik. […]

Tovább…

Új meztelencsiga-fajok miatt kell aggódniuk a magyar termelőknek

Novemberre a kártevők és a betegségek többsége nyugalomba vonult, csak néhány, az évszakra jellemző, növényvédelmi szempontból kevésbé fontos bagolylepkefaj repül még. Rossz hír viszont a gazdáknak az, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, közülük is a spanyol csiga jellemző a leginkább. Sőt, az idén újabb, Magyarországon eddig még ismeretlen csupaszcsiga-fajokat fedeztek fel. Az október végi száraz, meleg időt kihasználva még intenzíven keresték gazdanövényeiket a migráló levéltetűfajok. Az érő és erjedő gyümölcsökön és szőlőn még novemberben is sok a pettyesszárnyú muslica. Ezek mérhető gazdasági kárt már nem tudnak okozni, a jövő évi populációt viszont még erősíthetik – írta Dr. Aponyi Lajos […]

Tovább…

6,5 milliárd forintos éticsiga-feldolgozó üzem épült Kisvárdán

Átadták a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsiga-feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó, mintegy 6,5 milliárd forintból felépített üzemét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A mintegy 300 embernek munkát adó gyár termékeit 100 százalékban exportálják, az elsődleges piac Franciaország lesz. A magas élőmunka-ráfordítással előállítható, saját házába visszatöltött, vajazott éti csiga-, sós és édes fagyasztott tészta termékeket elsősorban nagykereskedők, nevesebb áruházláncok, luxuséttermek, nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják. […]

Tovább…