Tíz kíméletlen trükk a gusztustalan, falánk csigák ellen

Hazánkban először 1986-ban jelezték ennek az invazív kártevőnek, a spanyol csupaszcsigának (latinul Arion vulgaris, helytelenül Arion lusitanicus) a jelenlétét. Inkább a Dunántúlon, ritkábban az Alföldön találkozhatunk vele. A spanyol meztelencsiga hazai elterjedéséről készült felmérés szerint minden második házikertben okozott kára akár évi 20-30 ezer forint terméskiesést is jelenthet.

Természetes élőhelyei a mezős, erdős, lápos területek. Rejtőzködő életmódot folytat, nedvességkedvelő, fénykerülő faj, tehát borús időben, illetve eső után aktívabb. Nagy eséllyel éjszaka és hajnalban érhetjük tetten. Erősen fitofág hajlamú (étrendjét főként növényi eredetű táplálék teszi ki), de mindenevőként élő és holt, növényi és állati eredetű táplálékot is fogyaszt, jellemző rá a kannibalizmus.

Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi
Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi (Fotó: Pixabay)

Ürülékével és nyálával is szennyez

Akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi. Borzasztó gyorsan szaporodik, úgyhogy az első és legfontosabb jó tanács, ha észleljük, azonnal lépjünk (rá), bár nagyon nem mindegy, hogyan védekezünk ellene!

A hellovidek.hu tíz olyan trükköt ismertet, amelyek többnyire kíméletlenek a gusztustalan, falánk betolakodókkal szemben.

1. Ősi módszer: sózás és/vagy kaszabolás

Nagyanyáink is ezt csinálták. Menjünk ki este a kertbe, és zseblámpa fényénél vagy a reggeli szürkületben gyűjtsük össze őket. Dobáljuk bele egy sós vízzel teli vödörbe, ott gyorsan elpusztulnak. Sokan a földterületen is sóznak, ami egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros – ezt senkinek sem ajánljuk.

Ismerősöm a metszőollóban hisz. Hajnalonta kimegy a kertbe, végigpásztázza a terepet, és ha ellenséget lát, lekaszabolja. Manapság barbárnak tűnhet ez az eljárás, de hatásos.

2. Akadálypályák építése

A veteményt védhetjük fizikai akadályokkal is, ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor (apró kőzúzalék), fahamu, műtrágya vagy a kávézacc, ami a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik – előbb említett – természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és elvétve tudnak felmászni rá.

3. Deszkacsapda

A veteményeskert sorai közé fektessünk le alkonyatkor pár deszkát vagy kartonlapot, majd másnap délután, amikor a meztelen csigák menedéket keresve már megbújtak alattuk, egyszerűen fordítsuk át a deszkákat, és pusztítsuk gyorsan el a csigákat. De könnyedén csapdába ejthetjük őket egy lefordított görögdinnye héjával is.

4. Sörcsapda

Üres konzervdobozt, kidobandó lábost félig megtöltünk sörös vízzel, és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt állatkákkal. Hatékony, de ez sem valami szép látvány, ráadásul olyan edénybe öntsünk sört, amiből nem tudnak könnyen kimászni.

5. Profi csigakerítés is létezik

A villanypásztor elvén működő csigakerítés is szóba jöhet, a huzalokba vezetett áram ugyanis megakadályozza a csigák továbbjutását.

6. Utálják a begóniát, a feketeribizlit és a paradicsomot

Érdemes olyan növényeket ültetni, amelyeket ki nem állhatnak a meztelen csigák. A spanyol csupaszcsigák utálják a begóniát, a feketeribizlit és a paradicsomot. Ezeket bátran termeszthetjük. Másrészt a virágágyásunk köré védőfalként olyan növényeket is telepíthetünk, amelyektől irtóznak a meztelencsigák. Ilyen a zsálya, a fokhagyma, a majoránna, a kakukkfű vagy a levendula, az üröm, a rue, az édeskömény, az ánizs és a rozmaring.

7. Tartsunk indiai futó kacsákat!

Ezek a húsevő háziállatként tartható madarak nagyon ügyesen megtalálják a rejtőző csigákat és hihetetlen mennyiséget el tudnak belőlük fogyasztani. Másrészt viszont az indiai futó kacsa húsa nem ehető, úgyhogy a csigaszedésen túl sok hasznuk nincs.

Hazánkban egyébként még a spanyol csupaszcsiga honos természetes ellenségei a fogolymadár, a fácán, a vakond, a sün, a futóbogarak, elsősorban a futrinkafélék, a bábrablók, a barna- és zöldvarangy, az ásóbéka, a tarajos gőte és a lábatlan gyík.

A húsevő háziállatként tartható madarak nagyon ügyesen megtalálják a rejtőző csigákat és hihetetlen mennyiséget el tudnak belőlük fogyasztani
A húsevő háziállatként tartható madarak nagyon ügyesen megtalálják a rejtőző csigákat, és hihetetlen mennyiséget el tudnak belőlük fogyasztani (Fotó: Pixabay)

8. A jól időzített öntözéssel is sokat javíthatunk a helyzeten

Mivel a meztelen csigák (és petéik) nedves körülmények között érzik jól magukat, és éjszakai életet élnek, tanácsos reggelente öntözni, így a kert éjszakára is száraz marad. Váltsunk felső öntözésről csepegtető öntözésre, amely a gyökérzónában lévő vizet célozza meg, és a növény lombját szárazon tartja. Ezt sem fogják csípni a csigák.

9. Mérgezés

A leghatékonyabb szerek a metaldehid tartamú mérgek, mint például a Detia, Delicia stb., amelyek vonzzák a csigákat, és a granulátumokon áthaladva megbontja a nyálkahártyájukat, így rövid időn belül elpusztulnak. Ezeknek a vegyszereknek a legnagyobb hátránya, hogy házikedvenceink is elpusztulhatnak a fogyasztásuk következtében. Nem beszélve a kertben rohangáló gyerekekről.

10. A humánus megoldás

Éjszaka vegyünk fel egy gumikesztyűt, fogjunk egy zseblámpát, és irány a kert! Szedjük össze a csigákat egy vödörbe, aztán üljünk be az autóba. Keressünk egy elhagyatott erdőszéli árokpartot, és hajítsuk ki az egész bagázst! Környezetbarát megoldás, nem mérgezi meg sem a kutyát, sem a macskát. De kinek van erre ideje? – teszi fel a kérdést a hellovidek.hu cikkírója.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így védekezzen a meztelen csiga ellen! Azt mondják a meztelen csigáról, hogy azon kevés teremtmények egyike, amelyeknek semmi haszna. Ez biztos így lehet, mert nem beszéltem még olyan kertb...
Csigafrász Ha elég volt a sok csigából, lelegelt, megrágott növényekből a kertben, akkor mindenképpen olvassa el a Kapanyél nagyszerű cikkét. Egyszerű és nagysze...
Biológiai védekezés az állati kártevők ellen Ha teheti, akkor ne a vegyszeres növényvédelmet válassza. Tegnap írtunk a meztelen csiga elleni védekezésről, de számos, más kártevő is okozhat fejfáj...
Ahol fut a kacsa, pusztul a csiga Mondhatni közkívánatra, mivel a Csigafrász című cikk rendkívül olvasott volt, íme a csigák rettegett ellensége. A spanyol óriás meztelen csiga termész...
Tésztagyár és éticsiga feldolgozóüzem egyben? Igen... Éticsiga feldolgozóüzem épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A beruházó a gyárban tésztákat, később pedig gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeke...
Indul a csigák inváziója a kertekben A meleg tavasz miatt számos kártevő megjelenésére kell számítani a kertben, így több csigafaj is előkerül. Nem árt felkészülni, hogyan védekezzen elle...