Nem valami nagy szám (gyakran csupán 2-3 centis), házas, és szarva van

A meleg, a gyakori csapadék, a növekvő aljnövényzet kedvez a csigák támadásának. Közben a kertek ágyásaiban egyre szaporodó lehetséges táplálékmennyiség is bővül. A csigák tarolnak, de azért tehetünk ellenük.

Habár az őshonos csigák – házasak és meztelenek egyaránt – éppen elég veszélyt je­­lentenek a kiskertek tulajdonosainak, ezekhez több új jövevényfaj is csatlakozott. Az egyikkel már kénytelenek vagyunk 1985 óta együtt élni: ekkor találták meg az első spanyol meztelen csigát hazánkban.

Mit tehetünk a csigák ellen? A legjobb az lenne, ha valamennyi kertben lenne néhány kacsa. Szinte minden „csigaügyben járatos” írás az indiai futókacsát ajánlja
Mit tehetünk a csigák ellen? A legjobb az lenne, ha valamennyi kertben lenne néhány kacsa. Szinte minden „csigaügyben járatos” írás az indiai futókacsát ajánlja (Fotó: Pixabay)

A spanyol meztelen csigák terjeszkedése azóta töretlen, régen átlépte a Duna vonalát, már az Alföld déli részén sem ismeretlen. Igen szapora, elég nagyra nő, szinte mindenevő faj. Akinek a kertjében felszaporodott, már tudja, mekkora kárt képes okozni, s milyen nehéz ellene védekezni.

Új faj érkezett

Az elmúlt időszakban egy új faj is érkezett hazánkba: néhány hónapja írták le a zöld nyekergő csigát (Cantareus apertus). Ez 2-3 centis meszes házat növesztő, francia területről származó állat. Budapesten találtak rá elsőként. Hogy mennyire fog elterjedni, még nem tudjuk, így azt sem, mekkora kárt tehet.

Mit tehetünk a csigák ellen? A legjobb az lenne, ha valamennyi kertben lenne néhány kacsa. Szinte minden „csigaügyben járatos” írás az indiai futókacsát ajánlja.

Legalább ilyen hatékony azonban a hazai baromfiólakban évtizedek óta fellelhető néma kacsa vagy másik ne­vén pézsmaréce. Ez a madár – akár csőrével a földet túrva – nem csak a meztelen csigákra vadászik, de pillanatok alatt a 2-3 centis házas csigákat is egyben lenyeli. A növényeinkre kell csak vigyáznunk, azaz érdemes az ágyásokat félméteres hálóval lekeríteni.

Aki eddig a legelterjedtebb hatóanyagot tartalmazó csigaölő szereket használta, júliustól le kell mondania róluk – figyelmeztet a szabadfold.hu írása. Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) rendelete nyomán ugyanis a metaldehid hatóanyagot tartalmazó csigaölő készítményeket csak azok vehetik meg és használhatják, akik rendelkeznek zöld könyvvel.

A szabad forgalomból kivonják a metaldehidet tartalmazó készítményeket, mert az ECHA azt vélelmezi, hogy e hatóanyag károsítja az emberi termékenységet.

Tök-, dinnye-, banánhéj, söröspalack

A kiskerttulajdonosok többsége azonban a II. fokozatú növényvédő szereket nem vásárolhatja meg, nem használhatja. Vannak más szerek is a csigák ellen, de a hatékonyságuk nem olyan, mint az említetteké, és nem is terjedtek el.

Csapdázni is érdemes: erre jól megfelel a tök-, dinnye-, banánhéj, a söröspalack. Ezeket azonban hasznos naponta többször megnézni, üríteni, a befogott állatokat elpusztítani.                                                                                                                                                                                                          

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így védekezzen a meztelen csiga ellen! Azt mondják a meztelen csigáról, hogy azon kevés teremtmények egyike, amelyeknek semmi haszna. Ez biztos így lehet, mert nem beszéltem még olyan kertb...
Csigafrász Ha elég volt a sok csigából, lelegelt, megrágott növényekből a kertben, akkor mindenképpen olvassa el a Kapanyél nagyszerű cikkét. Egyszerű és nagysze...
Biológiai védekezés az állati kártevők ellen Ha teheti, akkor ne a vegyszeres növényvédelmet válassza. Tegnap írtunk a meztelen csiga elleni védekezésről, de számos, más kártevő is okozhat fejfáj...
A HÉT CIKKE – Csigafrász Sörcsapda, bevizezett deszka, citrusfélék héja, kávézacc, rézdrót, és még sok más hatékony megoldás a csigák ellen. Az elmúlt héten a Csigafrász című ...
Ahol fut a kacsa, pusztul a csiga Mondhatni közkívánatra, mivel a Csigafrász című cikk rendkívül olvasott volt, íme a csigák rettegett ellensége. A spanyol óriás meztelen csiga termész...
A pattogós lepkekabóca Önnek is ismerős a parkok és kertek növényein előforduló, fehéres, vattaszerű bevonat? Vagy az apró, ide-oda röpködő bogarak? Most megtudhatja, mi is ...