Szorult helyzetben a francia csigatenyésztők

Az éticsiga fogyasztása egy olyan kulináris különlegesség, mely Franciaországban is a tél végi ünnepekhez és a turistaszezonhoz kötődik. A francia csigatenyésztők számára a tavalyi év kétségbeejtő volt. A koronavírus-válság miatt a turisták hiánya és az éttermek bezárása már év közben is jelentős visszaesést eredményezett a fogyasztásban, és a karácsonyi vásárok is leálltak, ami szintén rosszat tett az ágazatnak.

A Guardian cikkét szemlézve a Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy az ehető szárazföldi csigákat héjukba visszatöltve gyakran vajjal és fokhagymával szolgálják fel, ami klasszikus előétel a hagyományos év végi ünnepségeken Franciaországban. Emiatt a csigatenyésztők általában novemberben realizálják éves bevételeik 70 százalékát. Franciaországban körülbelül 400 csigatenyésztő időzíti a termelését erre a szezonális piacra.

A pettyes éticsiga mozgásban, a csigatenyésztők bajban
A pettyes éticsiga mozgásban, a csigatenyésztők bajban

„Lényegében az év végi ünnepségekre értékesítünk, ez a fő szezonja a csigából készült ételeknek de a karácsonyi vásárok lemondásával nehéz időszak volt a tavaly év végi” – mondta Grégory Laude, egy Dunkirk közelében lévő csigatenyésztő.

Több szempontból is romlott a csigatenyésztők helyzete

Hubert Hédoin csigatenyésztő szerint az el nem adott csigák jelenleg fagyasztva várják a későbbi feldolgozást és a kereslet élénkülését. Az elmúlt években a a turizmus fellendülése jót tett az ágazatnak, hiszen a Franciaországba látogatók többsége megkóstolja ezt az országra jellemző különlegességet. Ám tavaly ők is elmaradtak. A helyzetet tovább rontja, hogy a francia vezetés eleinte nem támogatta a járványhelyzet miatt ezt az elég speciális állattenyésztési ágazatot.

A csigaevés etikettje

Hervé Ménelot, burgundiai csigatenyésztő a The Guardian-nek elmondta: “Mivel kis szervezet a csigatenyésztőké, így nem könnyű hallatni a hangjukat, ellentétben a libamáj és az almabor termelőkkel. Ezért azt kérték a francia kormánytól, hogy ugyanolyan támogatásokhoz jussanak, mint a két másik, említett kulináris szektor. A francia agrárminisztérium végül megígérte nekik, hogy az „ünnepi szektornak” nyújtandó sürgősségi pénzügyi támogatásban részesülnek, amelyet a Covid-19 helyreállítási alapjából finanszíroznak majd.

Eltűntek a magyar csigatenyésztők

Míg a Magyarországon is ismert éti csiga (Helix pomatia) inkább gyűjtött faj, ennek egy közeli rokonát a pettyes éticsigát vagy cirádás éticsigát (Cornu aspersum, korábban Helix aspersa) tenyésztik is sokfelé a világon. Hazánkban is voltak többször fellángolások a csigatenyésztéssel kapcsolatban, de e próbálkozásokból nem lett komoly eredmény. A fogyasztása sem jellemző, bár egyes üzletekben rendszeresen kapható a fűszeres házába visszatöltött csiga.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Így védekezzen a meztelen csiga ellen! Azt mondják a meztelen csigáról, hogy azon kevés teremtmények egyike, amelyeknek semmi haszna. Ez biztos így lehet, mert nem beszéltem még olyan kertb...
Csigafrász Ha elég volt a sok csigából, lelegelt, megrágott növényekből a kertben, akkor mindenképpen olvassa el a Kapanyél nagyszerű cikkét. Egyszerű és nagysze...
Biológiai védekezés az állati kártevők ellen Ha teheti, akkor ne a vegyszeres növényvédelmet válassza. Tegnap írtunk a meztelen csiga elleni védekezésről, de számos, más kártevő is okozhat fejfáj...
Ahol fut a kacsa, pusztul a csiga Mondhatni közkívánatra, mivel a Csigafrász című cikk rendkívül olvasott volt, íme a csigák rettegett ellensége. A spanyol óriás meztelen csiga termész...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...