A teljes kiőrlésű gabonából származó rostok kímélik igazán a szívet

Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű kenyér rostjai jobban csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, mint a gyümölcsök és a zöldségek. A zöldségek és a gabonafélék rostjai fontosak az emésztés, az anyagcsere és a hosszú élet szempontjából. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabonából származó rostok más élelmiszerekkel szemben egyedülálló előnyökkel járhatnak a szív egészségének szempontjából. […]

Tovább…

Önellátás, „leválva a hálózatról” – mekkora legyen a 100%-os túlélőkert?

A kertészkedést gyakran pihentető, terápiás tevékenységként emlegetik – és valóban az is! De azt is jelzi, mennyire fejlett a társadalom, ahol élünk, hogy az élelmiszer-termesztést bájos hobbinak tekinthetjük, nem pedig abszolút szükségletnek. Másrészt viszont függővé váltunk egy olyan mezőgazdasági és szállítási logisztikai rendszertől, amelyről bebizonyosodott, hogy aggasztóan törékeny. […]

Tovább…

98 százalékos pontossággal, villámgyorsan megszámolja a teherautónyi almát vagy körtét a szkenner

Hónapokig tartó fejlesztés és a termék egy éven át tartó alapos bétatesztelése után a Croptracker bejelentette a Harvest Quality Vision (HQV) felső tárolóedény-szkennelő rendszerének megjelenését. A Two-a-Day Group-pal együttműködve a rendszer 30 másodperc alatt több mint 4800 alma vagy körte beolvasására képes 98%-os pontossággal. […]

Tovább…

Összefogtak a borászatok – telefonos applikáción az összes információ

A Szekszárdi borvidéken már hagyománynak számít a borászok együttműködése a térség szakmai presztízsének további növelése, a borkultúra fejlesztése és népszerűsítése érdekében. Most 35 helyi borászat összefogásával – a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. égisze alatt – elkészült az a telefonos applikáció, amelyen keresztül elérhető a tájegység borturizmusához kapcsolódó összes információ. […]

Tovább…

Megszüntethető a permetezési folyamat bonyolultsága – állítja az új technológia kifejlesztője

Az ausztrál Agtecnic cég új permetezési technológiát dobott piacra, amelynek célja a permetezési folyamat bonyolultságának megszüntetése. Rob Johnson, az Agtecnic társalapítója és igazgatója szerint az új SenseSpray rendszer könnyen beállítható. „Csökkentettük a kalibrálások számát. És nem kell új permetezőt vásárolni. Valószínűleg költséghatékonyabb lesz, mint a piacon lévő többi pontpermetező rendszer.” […]

Tovább…

„Költséghatékony bortermelés”: szőlő nélkül, vízből és cukorból készült a nedű

A Biblia szerint Jézus vizet fakasztott a sziklából. De miért nem mindjárt bort? – gondolhatták azok az élelmes és mohó szicíliaiak, akik úgy döntöttek: majd ők megcsinálják. Vízből és nád-, illetve répacukorból készítenek „bort” – szőlő nélkül.  Az egyik szicíliai termelő több millió palack hamisított bort öntött a piacra. Ez pedig Itália-szerte bejutott éttermekbe és üzletekbe. […]

Tovább…