„Költséghatékony bortermelés”: szőlő nélkül, vízből és cukorból készült a nedű

A Biblia szerint Jézus vizet fakasztott a sziklából. De miért nem mindjárt bort? – gondolhatták azok az élelmes és mohó szicíliaiak, akik úgy döntöttek: majd ők megcsinálják. Vízből és nád-, illetve répacukorból készítenek „bort” – szőlő nélkül.  Az egyik szicíliai termelő több millió palack hamisított bort öntött a piacra. Ez pedig Itália-szerte bejutott éttermekbe és üzletekbe.

Az illegális gyakorlatot a szicíliai Cantine Simonetti követte el, aki a Palermo melletti Monreale város közelében tevékenykedett. A gyártónak több millió palackot sikerült eljuttatnia termékéből olaszországi üzletekbe, bárokba és éttermekbe.

Az egyik szicíliai termelő több millió palack hamisított bort öntött a piacra. Ez pedig Itália-szerte bejutott éttermekbe és üzletekbe.
Az egyik szicíliai termelő több millió palack hamisított bort öntött a piacra. Ez pedig Itália-szerte bejutott éttermekbe és üzletekbe. (Fotó: Pixabay)

Bor, szőlő nélkül: látványos átverés Szicíliában

Cantine Simonetti korántsem névtelen bozóttermelő Szicília bortérképén – éppen ellenkezőleg. A nevét viseli egy borozó, amelynek termékei nemcsak Olaszországban, hanem az Egyesült Államokban is megtalálhatók az üzletek polcain.

A Cantine Simonetti céget 1977-ben alapították. A Szicília északnyugati részén található szőlőültetvényeken helyi – például nero d’avola és cataratto –, valamint nemzetközi fajtákat – Chardonnay, Cabernet Sauvignon és Merlot – termesztenek. Azonban egyáltalán nem használtak szőlőt a több millió palacknyi „bor”-hoz.

Ehelyett a termelő egy rendkívül merész lépésre szánta el magát, és valami egészen mást produkált, a hamisítvány ebben az esetben egy kegyes eufemizmus. A Cantine Simonettiben nem annyira „borszerű” terméket hoztak létre szőlő felhasználásával, hanem egyszerűen egy víz, nád- és répacukor alapú fermentált folyadékot.

A gazdasági csalásokkal foglalkozó rendőrök gyanúját a borospince kameráiból készült felvételek, valamint dokumentumok, hívások és SMS-ek elemzése keltette fel.

Érdekes módon a csalások eltitkolása érdekében álcégeket hoztak létre, amelyek hamis nyilvántartást készítettek a szőlő-, must- és borszállításról, illetve egyéb műveletekről. 

Egyébként egyre népszerűbbek a szicíliai borok…

A gyanús üvegeket lefoglalták. Kiderült, hogy tartalmuknak semmi köze a valódi szőlő alapú borhoz.

A Cantine Simonetti fő borászát, valamint nyolc másik gazdasági szereplőt oltalom alatt álló földrajzi jelzések és eredetmegjelölések illegális használatával – illetve azzal, hogy nem eredeti élelmiszereket gyártottak és árultak eredetiként – vádolták meg. 

A rendőrség megállapította, hogy ez a gyakorlat 2020 óta működik a pincészetben – azóta több mint négymillió liter hamis bort adtak el körülbelül ötmillió euró értékben Olaszország-szerte az üzletekben és éttermekben. A rendőrség megakadályozta a hamisított palackok további árusítását és forgalmazását.

A merész gyakorlat a szicíliai borok növekvő népszerűsége mellett zajlott. A Cantine Simonetti svindlerei úgy döntöttek, hogy rövidebb utat választanak, és ennek a trendnek a hullámán alacsony költséggel gazdagodnak meg.

„Abban az időben, amikor a szicíliai borok iránti érdeklődés világszerte fellendül, elengedhetetlenné válik, hogy fokozottan ellenőrizzék azokat, akik a boriparban termelők ezreinek kárára dolgoznak” – mondta egy interjúban Francesco Ferreri, a Coldiretti Sicilia nevű kereskedelmi szövetség elnöke.

(Forrás: sukces.rp.pl)

Share Button