Igazi paradicsom a tengerfenéken!

A Siemens együttműködik a Nemo’s Garden nevű start-up vállalkozással, amely az óceánfenéken lévő bioszférákban termeszt növényeket. A Nemo’s Garden víz alatti bioszférája „digitális ikertestvérének” megépítésével a start-up gyorsabban haladhat az iparosítás és a méretnövelés felé.

A Nemo’s Garden 2021-ben alakult. Célja, hogy bebizonyítsa a gyógynövények, gyümölcsök és zöldségek víz alatti termesztésének életképességét.

A csapat nemcsak sikeresen betakarított különböző növényeket a bioszféra prototípusából, hanem azt is felfedezte, hogy az ilyen környezetben termesztett növények tápanyagban gazdagabbak, mint a hagyományos módon termesztett növények
A csapat nemcsak sikeresen betakarított különböző növényeket a bioszféra prototípusából, hanem azt is felfedezte, hogy az ilyen környezetben termesztett növények tápanyagban gazdagabbak, mint a hagyományos módon termesztett növények (Fotó: Pixabay)

A Nemo’s Garden legfontosabb innovációja, a szubaqua bioszféra egy egyedülálló víz alatti üvegház, amely képes kihasználni az óceán pozitív környezeti tényezőit. Így a hőmérséklet stabilitását, a párolgó víz előállítását, a szén-dioxid elnyelését, az oxigénbőséget és a kártevőkkel szembeni eredendő védelmet. Ezzel teremt ideális környezetet a növénytermesztéshez.

A csapat nemcsak sikeresen betakarított különböző növényeket a bioszféra prototípusából, hanem azt is felfedezte, hogy az ilyen környezetben termesztett növények tápanyagban gazdagabbak, mint a hagyományos módon termesztett növények.

Évente egy növekedési ciklus

A kemény telek, a rövid nyarak és a tengerfenék használatára vonatkozó kezdeti engedélyezési korlátozások a Nemo’s Gardent évi egy növekedési ciklusra korlátozták. Ami évente csak egy innovációs ciklust jelentett. A Siemens felkérést kapott, hogy csatlakozzon a projekthez, és az Xcelerator szoftverportfólióját és szolgáltatásait felhasználva segítsen a Nemo’s Gardennek a fejlődés következő szakaszába lépni és felkészülni az iparosításra/kereskedelemre.

A termesztési feltételek szimulációja

A Nemo’s Garden bioszféra átfogó digitális ikertestvérét építették fel. Ez a Siemens NX szoftverének segítségével nem csak a tervezés fejlődését foglalja magában, hanem lehetővé teszi a benne lévő termesztési körülmények, a berendezéseknek a víztestre gyakorolt hatása, valamint a teljes környezet szimulációját is, amelyben a berendezéseket telepítették. Mindezt a Siemens Simcenter STAR-CCM+ szoftverével valósítja meg. A Nemo’s Garden csapatát többé nem korlátozzák az időjárási körülmények, a szezonalitás és a rövid tenyészidőszakok, illetve a merülések és a megfigyelés korlátai. A bioszférák adaptációit a virtuális világban lehet tesztelni, ez lehetővé teszi a csapat számára, hogy a tervezést nagymértékben felgyorsítva finomítsa.

Távoli megfigyelés

A Nemo’s Gardennek a növények termesztésére, nyomon követésére és betakarítására szolgáló folyamatokat is optimalizálnia és méretarányosítania kellett. Egy olyan fenntartható vállalkozás létrehozása érdekében, amely nem támaszkodott arra, hogy képzett búvárokat küldjenek az adatgyűjtésre, egy teljesen digitális, automatizált megközelítést hoztak létre.

A Siemens MindSphere szolgáltatásának segítségével elemezték a termesztési ciklusokról készült meglévő videókat, valamint az azonos célnövények hagyományos mezőgazdasági műveleteiből származó referenciaadatokat. Különböző növekedési szakaszokban és egészségi állapotokban. Ennek alapján a Siemens képes volt egy gépi tanulási algoritmust betanítani a növények növekedésének és a kupolákon belüli környezeti viszonyoknak a megfigyelésére.

Amikor ezt az algoritmust az egyes bioszférákban lévő Siemens Industrial Edge számítástechnikai eszközökre telepítik, a növényeket egy felhőalapú műszerfalon keresztül a szezon során bárhonnan, valós időben lehet nyomon követni.

A következő szezonban ezek az Industrial Edge-eszközök aktuátorokhoz lesznek csatlakoztatva. Így automatikusan beállítható a levegő keringtetése, a páratartalom, az öntözés és a tápanyagadagolás az egész szezonban. Ez lesz az alapja egy globális mezőgazdasági szolgáltatásnak, amelyet a tenger alatti műveletekre optimalizáltak, és a világ minden egyes óceánjára hangoltak.

Share Button