Család, Badacsony, olaszrizling: átadták az Év Bortermelője díjat

Bár a pandémia miatt a már hagyománynak számító gálaebéd megrendezése a nyári időszakra került át, a díjazott, Borbély Tamás borász tiszteletére 2021. július 11-én nagyszabású borkóstolóval készült a Gundel Palotában a Magyar Bor Akadémia.

Borbély Tamás rendszeresen három dolgot emel ki: család, Badacsony, olaszrizling. Mint kijelentette, csodálatos borvidéken született, mindennapjainak része a szőlő és a bor. Bár világot látott szakember, számára a nemzetközi kitekintés inkább megerősítést hozott, Badacsony kivételes adottságú terület.

Édesapja a Somló környékén, míg édesanyja a Badacsony tövében szívta magába a szőlő és a bor szeretetét
Édesapja a Somló környékén, míg édesanyja a Badacsony tövében szívta magába a szőlő és a bor szeretetét (Fotó: Pixabay)

Csak az egyedi értékekkel lehet kitűnni

„Badacsony, a folyékony szerelem”, olvashatjuk a borvidék szlogenjét, s a fiatal borász csillogó szemekkel beszél munkájáról, az ágazat szépségeiről. Hittel vallja, a sablonos, egysíkú világból csak az egyedi értékeinkkel tudunk kitűnni – tudósított a magyarmezogazdasag.hu.

Már az apai és az anyai nagyszülők is szőlőműveléssel, borkészítéssel foglalkoztak. Édesapja a Somló környékén, míg édesanyja a Badacsony tövében szívta magába a szőlő és a bor szeretetét.

Borbély Tamás a fiatalok lendületével, újítási vágyával alkot mind szebb és érdekesebb borokat, amelyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. A kiváló borok mögött pedig rengeteg munka, idő, kísérletezés áll.

Anyatej helyett lopószáron nevelkedett

„Amióta az eszemet tudom, mindig kint voltam a szőlőben, s bejáratos a pincébe” – fogalmazta meg elköteleződését, a mostani birtokközpont jelentette a játszóteret az ifjú Borbélynak. „Borrendi avatásomon az akkori nagymester, Csanádi József mondta: „Anyatej helyett lopószáron nevelkedett.”
Borbély Tamást 2011-ben tagjai közé fogadta a Magyar Bor Akadémia, 2016-tól Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Etikai-, Jelölő- és Szavazatszámláló Bizottságának elnöke.

A személyesség kifizetődik az értékesítésben is
A személyesség kifizetődik az értékesítésben is (Fotó: Pixabay)

Helybe kell vonzani a fogyasztókat

Szinte a kezdetek óta egész évben nyitva áll a Borbély Pincészet a látogatók előtt. Kóstolókon, borvacsorákon keresztül mutatják be a hely varázsát. Ha már nem készülnek olyan nagy mennyiségben borok, amelyekkel az áruházláncokat el lehet árasztani, akkor helybe kell vonzani a fogyasztókat. Bár több munkával jár, ugyanakkor a személyesség kifizetődik az értékesítésben is.

Az olaszrizlingben rengeteg lehetőség rejlik, széles spektrumban gondolkodnak a fajtával
Az olaszrizlingben rengeteg lehetőség rejlik, széles spektrumban gondolkodnak a fajtával (Fotó: Pixabay)

„Kezdetektől a helyi fajtákban, helyi értékekben gondolkodunk” – hívta fel a figyelmet, hogy a világfajták okozta eufória nem érintette meg őket. Véleménye szerint lehetőségeink borvidéki, vagy éppen országos szinten az egyediségben rejlenek. Az olaszrizlingben rengeteg lehetőség rejlik, széles spektrumban gondolkodnak a fajtával. A könnyedebb, jóivású bortól kezdve szép dűlőszelekciókat – akár hordós iskolával –, vagy természetes édes borokat is lehet belőle előállítani. Tamás a gálaebéden Márait idézte: „Ha az olaszrizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni”.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ezüstök és bronz: két balatoni bort is díjaztak a ... Másodszor rendezték meg a GROW du Monde borversenyt, ami az olaszrizlingek nem hivatalos világbajnoksága. 2023-ban Horvátország volt a házigazda, a v...