Szokatlan újítások az élelmiszeriparban: vega steak, rózsaízű vodka és szén-dioxiddal elrakott zöldség

Nem pihennek az élelmiszeripari mérnökök és a kutatók: olyan új ötleteket és termékeket fejlesztettek ki, amik eléggé meglepőek. Többet már a gyakorlatban is bevezettek, ezekből sorolunk fel néhányat. Ivott már például uborkaízű vodkát? Tudja, hogy milyen a vega steak? Vagy rakott már el zöldséget és gyümölcsöt szén-dioxiddal? […]

Tovább…

Share Button

Álomlovarda acélcsarnokban

Lovarda a természet lágy ölén. Pontosan ezt álmodta meg Pataki Mátyás, a Lambda System alapítója, aki nemcsak a hétköznapi mókuskerékből szeretett volna kiszabadulni, amikor úgy döntött, hogy beruház egy lovardára, hanem a sportágban sikeres díjugrató lánya számára is kedvezni akart. Szakmabeliként már a kezdetekkor tudta, hogy a minőségi végeredményhez nem célszerű az ár alapján terméket választani. […]

Tovább…

Share Button

Csúszásban voltak, ezért kivitték a városiakat is a földekre dolgozni

Véget ért a rizsültetés Észak-Koreában. A Daily NK hírügynökség beszámolója szerint a városiakat is kivezényelték a legfontosabb termőföldekre. A rizstermesztés azért kulcsfontosságú, mert az élelmiszerellátás alapelemének számít az ázsiai országban. A tervet végül egy kis külsős segítséggel sikerült teljesíteni. […]

Tovább…

Share Button

Fokozott figyelmet igényel a gazdálkodás nitrátérzékeny területen

A nitrát túlterhelés hatásait felismerve az Európai Unió Tanácsa a szennyezések elkerülése érdekében létrehozta a minden tagállamra kötelezően kiterjedő Nitrát Irányelvet (91/676/EK). Az Irányelv betartása Magyarországnak is kötelező, ezért hazánkban megalkották a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat követelményrendszerét, amelyet a nitrátérzékeny területeken kell teljesíteni. Hogyan járjon el és mire figyeljen, ha nitrátérzékeny területen gazdálkodik? […]

Tovább…

Share Button

Milyen a jó gabona nedvességmérő szerkezet?

Az egyik legfontosabb teendő az aratás megfelelő időpontjának meghatározása. Ha túl korán aratna, a gabona még nedves, éretlen lehet. Ez károkat okozhat, a felvásárlási értéket is csökkentheti, a későbbi szárítás pedig többletköltségeket eredményez. Ha túl későn arat, az minőségromlást jelenthet, illetve a vadkárok kockázata is magasabb. Ezért nagyon fontos az aratás legmegfelelőbb időpontjának a kiválasztása, amihez egy jó gabona nedvességmérő kell. […]

Tovább…

Share Button

Újabb lengyel csoda: az áruházakat kihagyva növelik a bevételeiket a gazdák

Ősztől közvetlen kapcsolat lesz a termelők és a vásárlók között. Lengyelországban olyan internetes portált szerkesztettek, ahol a vevők közvetlenül a termelőktől szerezhetik be a zöldséget és gyümölcsöt, illetve más mezőgazdasági termékeket is. Hamarosan működni kezd az az adásvételi felület, amelynek köszönhetően a falusi termékek a termelőktől közvetlenül a lengyel fogyasztókhoz kerülhetnek. […]

Tovább…

Share Button

Krédójuk a sajtfogyasztás: 15 éves a Magyar Sajtlovagrend

A Tej Terméktanács által 2003-ban létrehozott Magyar Sajtlovagrend feladata elsősorban a hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése. Az Alapítvány – a Magyar Sajtlovagrenddel kapcsolatos – törekvése, hogy az valódi irányítással, hatékonyabban és megfelelően működjön. Fontos számukra, hogy a rendezvényeken a Sajtlovagok mindig magas számban jelenjenek meg. […]

Tovább…

Share Button

Nem engedélyköteles a gyümölcsös telepítése, elég ha bejelentjük

A gyümölcsös telepítése 2018-tól már nem engedélyköteles, de az árutermő gyümölcsösöknél a 2500 m2-nél nagyobb területeken előzetes bejelentéshez kötött. A kataszteri besorolásra is csak akkor van szükség, ha az elnyert pályázat azt kifejezetten előírja. A kataszterbe vonást a Nébih-től lehet kérni. […]

Tovább…

Share Button