A Tej Terméktanács által 2003-ban létrehozott Magyar Sajtlovagrend feladata elsősorban a hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése. Az Alapítvány – a Magyar Sajtlovagrenddel kapcsolatos – törekvése, hogy az valódi irányítással, hatékonyabban és megfelelően működjön. Fontos számukra, hogy a rendezvényeken a Sajtlovagok mindig magas számban jelenjenek meg.
Az Alapítvány szabályzatba foglalja a Lovagrend tevékenységét és működését, tagsági körét pedig folyamatosan felülvizsgálja. Alapítvány tevékenysége eredményeképpen a Magyar Sajtlovagrend közvetlenebb kapcsolatba kerül a Kormányzattal és a szakmai szervezetekkel. A témát a Tejtermek.hu oldal írta meg.
A hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése fontos ágazati társadalmi cél. Az egészséges táplálkozás érdekében az Alapítvány – a Magyar Sajtlovagrenden keresztül – támogatja a hazai sajttermékek előállításának és fogyasztásának népszerűsítését – írják.
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. § szerint a lakosságot a felvilágosítás, a tájékoztatás és az oktatás útján kell megismertetni – többek között – az egészséges táplálkozás, ételkészítés és – kezelés módjaival. Magyarország Alaptörvényének XX. cikke értelmében mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. Ennek a jognak az érvényesülését Magyarország – többek között – az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés biztosításával segíti elő.
Mire jó a sajtfogyasztás?
A sajtok egészségre gyakorolt hatásairól kettős kép él az emberekben. Sokan nem tartják egészségesnek a zsír- és koleszterintartalmuk miatt. Egy kutatás azonban megállapította, hogy a rendszeres sajtfogyasztás olyan betegségek megelőzésében is segíthet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus.
A kutatókat az úgynevezett “francia paradoxont” akarták tudományos alapon megvizsgálni. Ennek az a lényege, hogy bár a hagyományos francia étrend az átlagosnál jóval több koleszterint és telített zsírokat tartalmaz, ami a szívproblémák egyik fő kiváltó oka, ezek a betegségek mégis kevésbé érintik a franciákat. A kínai Soochow Egyetem kutatói azonban megállapították, hogy a sajtok többsége a szervezetben lévő “jó” koleszterin szintjét emeli csak, a “rossz” koleszterin szintet csökkenti – írja a Házipatika.com.
🧀 A tanulmány alapján napi 40 gramm sajt rendszeres fogyasztása még jót is tehet az egészségünknek. Ez a mennyiség 10 százalékkal csökkentheti a stroke kialakulásának veszélyét, illetve 14 százalékkal kisebb eséllyel alakulhat ki valamilyen szívbetegség. A sajtok magas zsírtartalmát némiképp ellensúlyozza a szintén magas kalciumtartalom, melynek következtében kevesebb telített zsír szívódik fel a szervezetben – állapította meg a tanulmány.