Krédójuk a sajtfogyasztás: 15 éves a Magyar Sajtlovagrend

A Tej Terméktanács által 2003-ban létrehozott Magyar Sajtlovagrend feladata elsősorban a hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése. Az Alapítvány – a Magyar Sajtlovagrenddel kapcsolatos – törekvése, hogy az valódi irányítással, hatékonyabban és megfelelően működjön. Fontos számukra, hogy a rendezvényeken a Sajtlovagok mindig magas számban jelenjenek meg.

Az Alapítvány szabályzatba foglalja a Lovagrend tevékenységét és működését, tagsági körét pedig folyamatosan felülvizsgálja. Alapítvány tevékenysége eredményeképpen a Magyar Sajtlovagrend közvetlenebb kapcsolatba kerül a Kormányzattal és a szakmai szervezetekkel. A témát a Tejtermek.hu oldal írta meg.

A Magyar Sajtlovagrend népszerűsíti a sajtfogyasztást a magyarok körében
A Magyar Sajtlovagrend népszerűsíti a sajtfogyasztást a magyarok körében

A hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése fontos ágazati társadalmi cél. Az egészséges táplálkozás érdekében az Alapítvány – a Magyar Sajtlovagrenden keresztül – támogatja a hazai sajttermékek előállításának és fogyasztásának népszerűsítését – írják.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. § szerint a lakosságot a felvilágosítás, a tájékoztatás és az oktatás útján kell megismertetni – többek között – az egészséges táplálkozás, ételkészítés és – kezelés módjaival. Magyarország Alaptörvényének XX. cikke értelmében mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. Ennek a jognak az érvényesülését Magyarország – többek között – az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés biztosításával segíti elő.

Mire jó a sajtfogyasztás?

A sajtok egészségre gyakorolt hatásairól kettős kép él az emberekben. Sokan nem tartják egészségesnek a zsír- és koleszterintartalmuk miatt. Egy kutatás azonban megállapította, hogy a rendszeres sajtfogyasztás olyan betegségek megelőzésében is segíthet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus.

A kutatókat az úgynevezett “francia paradoxont” akarták tudományos alapon megvizsgálni. Ennek az a lényege, hogy bár a hagyományos francia étrend az átlagosnál jóval több koleszterint és telített zsírokat tartalmaz, ami a szívproblémák egyik fő kiváltó oka, ezek a betegségek mégis kevésbé érintik a franciákat. A kínai Soochow Egyetem kutatói azonban megállapították, hogy a sajtok többsége a szervezetben lévő “jó” koleszterin szintjét emeli csak, a “rossz” koleszterin szintet csökkenti – írja a Házipatika.com.

🧀 A tanulmány alapján napi 40 gramm sajt rendszeres fogyasztása még jót is tehet az egészségünknek. Ez a mennyiség 10 százalékkal csökkentheti a stroke kialakulásának veszélyét, illetve 14 százalékkal kisebb eséllyel alakulhat ki valamilyen szívbetegség. A sajtok magas zsírtartalmát némiképp ellensúlyozza a szintén magas kalciumtartalom, melynek következtében kevesebb telített zsír szívódik fel a szervezetben – állapította meg a tanulmány.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nem sikerült megállítani az áfacsalt import tej be... Legalább is ezt mondják szakértők, akik szerint leginkább a cseh és a szlovák import az érintett. Így az orosz embargó és a tejkvóta megszüntetése mia...
A szépvíziek csodája, azaz összefogással minden le... Pár héttel ezelőtt lehetősége volt munkatársunknak ellátogatni Hargita megye egyik falujába, ahol betekintést nyerhetett a Szépvízi tejfeldolgozó üzem...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...
Nem lehet tej, ami nem állati eredetű A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást...
Vaddisznók miatt került veszélybe az egyik leghíre... Olyannyira elszaporodtak a vaddisznók Franciaország északkeleti részén, hogy komoly veszélybe került a rendkívül erős illatáról híres francia sajt, a ...
Napi 12 tonna mozzarellát gyártanak majd a Komárom... Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán - mo...