Szegényes a termés, gondban a birstermelők, csillagászatiak az árak

befőttet vagy lekvárt, keresve sem találhat egészségesebb polcra valót a birsalmánál. Laptársunk utánajárt, milyen az idei termés, és most mennyiért vehető meg a piacon! Az időjárás idén is szélsőségekkel volt tűzdelve, sokszor volt aszályos, máskor viharos. Ez érzékenyen érintette a birstermelők körét is. […]

Tovább…

A forró nyárnak hála bőven lesz alma az ültetvényeken

Jó termésben bízhatnak betakarításkor a hazai almatermelők. Az idén ugyanis az időjárás is melléjük állt: a tavaszi fagyok megkímélték a legtöbb ültetvényt a komolyabb fagykároktól, a csapadékban gazdag nyár és a viszonylag rövid kánikulai időszakok pedig segítik a gyümölcsök fejlődését – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből. […]

Tovább…

Évszázadok óta velünk élő gyümölcs, finom is – mégis alig ismerjük

Az egres (Ribes uva-crispa) egy, a ribiszkefélék családjába tartozó nyári bogyósgyümölcs, érési ideje június végétől július végéig tart, természetesen az időjárás függvényében. A legízletesebb nyári gyümölcseink közé tartozik az egres, avagy a köszméte, népies megnevezésén büszke vagy piszke. Egyedi megjelenésével és savanykás ízével felejthetetlen élményt nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. […]

Tovább…

Vannak olyan gazdák, akik már biztosan búcsút inthetnek az idei termésüknek

Bár áprilist hagyományosan szeszélyes hónapnak tartják, ilyenkor – elméletileg – már nem kellene komolyabb lehűlésektől tartani. Az utóbbi néhány évben azonban rendre megdőlni látszik ez a hagyomány, és az elmúlt napokban megint csak durva fagyokban volt része az országnak. Ezek, valamint a velük járó havazások pedig komoly pusztítást végeztek a gyümölcsösökben, ahol nem egy fajtánál megkezdődött a virágzás. […]

Tovább…

Szemléletváltás nélkül a magyar almaszektor legfeljebb vegetálni fog

A Debreceni Egyetemen március 23-án nagy érdeklődés mellett került sor a magyar és nemzetközi almaágazat helyzetét áttekintő Gonda István emlékkonferenciára. A rendezvény „Mi lesz Veled, magyar alma?” mottója korántsem volt véletlen, hiszen Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke szerint olyan fordulóponthoz érkezett az almaágazat, mint amilyen például a rendszerváltás volt. […]

Tovább…

Fagyvédelem: a magasabb légrétegekből veszik a melegebb levegőt

Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést. Óránként 700 ezer köbméter levegőt megmozgatására képes a berendezés. Önmagában az erős légmozgás is csökkenti a fagyveszélyt. […]

Tovább…

Először került Pannonhalmára a Magyar Bor Nagydíj – Villány duplázott

Jó néhány éve már, hogy megalakult a Magyar Borszakírók Köre, amely a Magyarországon borról publikáló írókat, újságírókat, fotográfusokat fogja össze, segíti munkájukat. Mivel mindnyájan nem csak írnak, hanem kóstolnak is, kézenfekvő volt, hogy az általuk egy év alatt megismert borok közül maguk válasszák ki azokat a tételeket, amelyek kiemelkedtek a sorból. […]

Tovább…

Az almatermő terület a felére csökkent – de az országos terméspotenciál nem változott

Problémamegoldó tanácskozásra hívták az almatermesztőket a szakmai szervezetek. Magyarországon ugyanis az utóbbi évtized legkisebb almatermése várható, Európában viszont nagyon jó, ami a lehető legrosszabb kombináció. Az étkezési alma és az ipari alma problematikája eltérő, és mindkét területen vannak profi termelők, ezért két kerekasztal-beszélgetésen próbáltak megoldást találni a gondokra […]

Tovább…