Nem pihennek az élelmiszeripari mérnökök és a kutatók: olyan új ötleteket és termékeket fejlesztettek ki, amik eléggé meglepőek. Többet már a gyakorlatban is bevezettek, ezekből sorolunk fel néhányat. Ivott már például uborkaízű vodkát? Tudja, hogy milyen a vega steak? Vagy rakott már el zöldséget és gyümölcsöt szén-dioxiddal?
Az Agrárszektor gyűjtött össze különleges élelmiszeripari megoldásokat, ebből szemléztünk.
Meglepő ízkombinációk
A Diageo a szokatlan ízek párosításával szeretné elvarázsolni a fogyasztókat. Ketel One néven vezette be a növényi ízek kivonataival készített vodka termékcsaládját. Az őszibarack, a narancsvirág, az uborka, a menta, a grapefruit és rózsa ízekben megkóstolható italok alkoholtartalma 30 százalék.
Vega steak a vegetáriánusoknak, akik szeretik a hús ízét
A gyártók a vegetáriánusoknak is kedveznek. A holland Vivera vállalat ugyanis piacra dobta a 100 százalékban növényi alapanyagokból készülő steak termékét. A cég az állati eredetű élelmiszerek csökkentése iránt elkötelezett fogyasztók igényeire válaszolva búza és szója felhasználásával fejlesztette ki az érzékszervileg az eredetire hasonlító steak-alternatívát.
Új tartósítási technológia – szén-dioxid segítségével
A zöldségek és gyümölcsök eltarthatóságát a legegyszerűbb módon szárítással lehet meghosszabbítani, de ilyenkor számos értékes tápanyag is sérülhet. Viszont a nagy nyomás alatt, szén-dioxiddal szárított termékek megtartják színüket és alakjukat, így természeteseknek és frissnek látszanak. Maga a folyamat a levegővel szárításhoz hasonlít, kivéve, hogy a szárítóközeg nyomás alatt lévő szén-dioxidból áll. A szárítás viszonylag alacsony hőmérsékleten és oxigénmentes környezetben történik, így nem károsodnak a vitaminok, színanyagok és fehérjék. A víz az alapanyagból kíméletesen, jelentős szerkezetváltozás nélkül távozik, így a termékek rehidratálása könnyen, jelentős deformáció nélkül oldható meg. A szárítás gyorsan, órák alatt (2-24 óra), alacsony energiafelhasználás mellett végrehajtható. Ráadásul a felhasznált szén-dioxid újra felhasználható.
🍧 A szén-dioxidos szárítás alkalmas számos zöldség és gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény eltarthatóságának növelésére. Továbbá a technológia érzékeny porok (pl. fehérje) szárítására is használható, megtartva az alapanyag fizikai-kémiai tulajdonságait (pl. oldhatóság, emulgeálás, habképzés). Ehhez kapcsolódik, hogy az amerikai Seva Foods kifejlesztette a világ első növényi alapú, fagyasztva szárított jégkrémjét. A Space Ice Kream egy GMO-, tej- és szójamentes jégkrémsnack, amely értékes beltartalmi összetevőkkel is rendelkezik. 🍦