Szokatlan újítások az élelmiszeriparban: vega steak, rózsaízű vodka és szén-dioxiddal elrakott zöldség

Nem pihennek az élelmiszeripari mérnökök és a kutatók: olyan új ötleteket és termékeket fejlesztettek ki, amik eléggé meglepőek. Többet már a gyakorlatban is bevezettek, ezekből sorolunk fel néhányat. Ivott már például uborkaízű vodkát? Tudja, hogy milyen a vega steak? Vagy rakott már el zöldséget és gyümölcsöt szén-dioxiddal?

Az Agrárszektor gyűjtött össze különleges élelmiszeripari megoldásokat, ebből szemléztünk.

Meglepő ízkombinációk

A Diageo a szokatlan ízek párosításával szeretné elvarázsolni a fogyasztókat. Ketel One néven vezette be a növényi ízek kivonataival készített vodka termékcsaládját. Az őszibarack, a narancsvirág, az uborka, a menta, a grapefruit és rózsa ízekben megkóstolható italok alkoholtartalma 30 százalék.

A vega steak növényből van, de húsíze van - a képünk illusztráció, valódi hús
A vega steak növényből van, de húsíze van – a képünk illusztráció, valódi hús
Vega steak a vegetáriánusoknak, akik szeretik a hús ízét

A gyártók a vegetáriánusoknak is kedveznek. A holland Vivera vállalat ugyanis piacra dobta a 100 százalékban növényi alapanyagokból készülő steak termékét. A cég az állati eredetű élelmiszerek csökkentése iránt elkötelezett fogyasztók igényeire válaszolva búza és szója felhasználásával fejlesztette ki az érzékszervileg az eredetire hasonlító steak-alternatívát.

Új tartósítási technológia – szén-dioxid segítségével

A zöldségek és gyümölcsök eltarthatóságát a legegyszerűbb módon szárítással lehet meghosszabbítani, de ilyenkor számos értékes tápanyag is sérülhet. Viszont a nagy nyomás alatt, szén-dioxiddal szárított termékek megtartják színüket és alakjukat, így természeteseknek és frissnek látszanak. Maga a folyamat a levegővel szárításhoz hasonlít, kivéve, hogy a szárítóközeg nyomás alatt lévő szén-dioxidból áll. A szárítás viszonylag alacsony hőmérsékleten és oxigénmentes környezetben történik, így nem károsodnak a vitaminok, színanyagok és fehérjék. A víz az alapanyagból kíméletesen, jelentős szerkezetváltozás nélkül távozik, így a termékek rehidratálása könnyen, jelentős deformáció nélkül oldható meg. A szárítás gyorsan, órák alatt (2-24 óra), alacsony energiafelhasználás mellett végrehajtható. Ráadásul a felhasznált szén-dioxid újra felhasználható.

🍧 A szén-dioxidos szárítás alkalmas számos zöldség és gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény eltarthatóságának növelésére. Továbbá a technológia érzékeny porok (pl. fehérje) szárítására is használható, megtartva az alapanyag fizikai-kémiai tulajdonságait (pl. oldhatóság, emulgeálás, habképzés). Ehhez kapcsolódik, hogy az amerikai Seva Foods kifejlesztette a világ első növényi alapú, fagyasztva szárított jégkrémjét. A Space Ice Kream egy  GMO-, tej- és szójamentes jégkrémsnack, amely értékes beltartalmi összetevőkkel is rendelkezik. 🍦

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...