Új intézkedések a növényi károsítók terjedésének megállítására

Számos új növényegészségügyi standardot fogadott el a növények és növényi termékek biztonságos kereskedelmének fenntartásáért felelős testület, Az intézkedések a mezőgazdasági és egyéb természeti károsítók „határátlépését” és nemzetközi terjedését hivatottak megelőzni vagy megakadályozni. A növényi károsítók ellen több hasznos újítást is bevezetnek. […]

Tovább…

Poraiból éledt újjá a húshasznú marhatartás

Miközben a tejhasznú tehénállomány stagnál, a húshasznú marhatartás újjászületett Magyarországon. A sokféle támogatási jogcím, a nagyobb problémáktól mentes piac és a tejhasznú tehén tartásával összevetve viszonylag alacsony beruházási igény kedvez a húsmarhapiac szereplőinek. Magyarország élőmarha-exportja 73 százalékkal emelkedett 2018 január–februárjában a tavalyi hasonló időszakhoz hasonlítva. […]

Tovább…

Ismerje fel, mi a különbség a cserebogár és a rózsabogár között!

Többféle rovarfajnak is pajor lárvatípusa van, azonban nem mindegyik okoz gondot a kertekben. A hazánkban gyakori cserebogár lárvája – avatatlan szemeknek – nagyon hasonló a rózsabogár, vagy a szarvasbogár lárvájához. Fontos azonban, hogy bármennyire hasonlítanak is egymásra ezek a pajorok, másféle tevékenységet folytatnak lárvaállapotuk alatt, és később más faj imágója fejlődik ki belőlük. […]

Tovább…

Emberre is veszélyes parazitákat terjesztenek a vándorló állatok

Elképesztő mennyiségű parazitát hordoznak azok a patás állatok, amelyek vándorló életmódot folytatnak. Ezzel pedig nagymértékben növelik az olyan betegségek terjedésének lehetőségét, amelyekkel a szarvasmarha, a sertés, a kecske és a juh is megfertőződhet. A nagy mennyiségű parazitát hordozó vándorló állatok óriási kockázatot jelentenek az emberekre is, akik a háziasított állatok húsának elfogyasztásával kaphatják el a betegségeket. […]

Tovább…

A hollandok a fehéret, az olaszok a zöldet kedvelik, a magyarok inkább kerülik

Az Európai Unióban 240–270 ezer tonna közötti mennyiségben termeltek spárgát az elmúlt években. A legnagyobb termelők Németország, Spanyolország és Olaszország. Hollandiában friss fogyasztásra a fehér, Olaszországban a zöld spárgát kedvelik. Spanyolországban a fehér spárgát főleg konzerv formájában, a zöld spárgát frissen fogyasztják. Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb lágy, enyhén aromás íze miatt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb az íze. […]

Tovább…