Poraiból éledt újjá a húshasznú marhatartás

Miközben a tejhasznú tehénállomány stagnál, a húshasznú marhatartás újjászületett Magyarországon. A sokféle támogatási jogcím, a nagyobb problémáktól mentes piac és a tejhasznú tehén tartásával összevetve viszonylag alacsony beruházási igény kedvez a húsmarhapiac szereplőinek. Magyarország élőmarha-exportja 73 százalékkal emelkedett 2018 január–februárjában a tavalyi hasonló időszakhoz hasonlítva.

Az Európai Bizottság adatai alapján a közösség 103 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst adott el a nemzetközi piacon 2018 január–februárjában, 5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piacok Hongkong, Törökország és Izrael voltak. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja pedig 15 százalékkal, 57 ezer tonnára nőtt 2018 első két hónapjában a 2017. január–februárban beszállított mennyiséghez viszonyítva. A behozatal 40 százaléka Brazíliából, 17-17 százaléka pedig Argentínából és Uruguayból származott.

Jó lehetőség van a húsmarhapiacon, főleg a tejelőmarhák tartásához képest

Ezzel szemben Magyarország élőmarha-exportja 73 százalékkal emelkedett 2018 január–februárjában a tavalyi hasonló időszakhoz hasonlítva. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak. A törökországi kivitel azonban ugrásszerűen, több mint a négyszeresére növekedett, de Horvátországba is 71 százalékkal több szarvasmarha került. Magyarország élőmarha-importja 23 százalékkal csökkent 2018 első két hónapjában a 2017. január–februárban beszállított mennyiséghez képest – írta az Agrárszektor.

Kedvez a magyar állattartóknak a megnövekedett igény, nagyot javult a húsmarhapiac helyzete tavalyhoz képest
Kedvez a magyar állattartóknak a megnövekedett igény, nagyot javult a húsmarhapiac helyzete tavalyhoz képest

Az abrakfogyasztó állatokkal szemben a kérődzők tartását kiemelten támogatja az unió, hazánk pedig minden engedélyeztethető jogcímet bevetett a marhatartás dotálására. A húszhasznú anyatehén tartását (több jogcímen mintegy 95 ezer Ft/egyed) és a 9 hónapot elért hízott bikákat is támogatjuk (több jogcímen mintegy 50 ezer Ft/egyed). Ezen kívül a lucernatermő területet (kb. 23 ezer Ft /ha), illetve az állandó legelőket és kaszálókat is – ráadásul a normál területalapú támogatáson felül. A Nemzeti Földalap árverésein (2015-2016-ban) is előnyben részesültek az állattartók. Mivel a húsmarhapiac nem élt át olyan krízist, mint a tejpiac, ezért az előbbi igen vonzó tevékenységgé vált, ami jól látható az állomány létszámának alakulásában is.

Emelkedtek a hasított hideg hús árai

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,86 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2018 áprilisában, vagyis 4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára csaknem 6 százalékkal, az üsző „R3” ára 2 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban. Az  USA agrárminisztériuma (USDA) előrejelzése szerint az unió marhahús-kibocsátása nem változik számottevően idén az előző évihez képest, 7,86 millió tonna lehet. Magyarországon a fiatal bika termelői ára 786 Ft/kg hasított meleg súly volt 2018 áprilisában, azaz gyakorlatilag megegyezett az egy évvel ezelőtti árszinttel. A vágótehén ára ugyanekkor 12 százalékkal, a vágóüszőé pedig 5 százalékkal nőtt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fordulat jöhet a magyar állattenyésztésben Sorsdöntő fordulat előtt áll a magyarországi állattenyésztés, mivel a következő hetekben dőlnek el a magyar állattenyésztési támogatási jogcímek és fe...
A szír háború miatt a törökök nem veszik a magyar ... Betett a török húsmarhapiacnak a szíriai háború. A gazdaság megtorpanása, a líra értékvesztése jelentősen rontott a jövedelmi helyzeten, a törökök ped...