A Facebook mellett itt a magyar Fa Book is

A hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt segítséget az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett fahatározó applikáció, a Fa Book. A magyar fahatározó ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra.

Az ingyenesen letölthető, Android és iOS operációs rendszereken működő program összesen 111, a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt hasznos segítséget. A növényhatározóban a vizuális meghatározás funkciót választva egyszerű ikonok segítik a határozás folyamatát: az előttünk álló növény egy-egy tulajdonsága alapján tudjuk szűkíteni a találati számot, míg el nem jutunk a keresett fajhoz. Ott már fotók segítik a pontos azonosítást. A törzs vagy a levél alakja, a virág színe és a virágzás ideje, a termés állaga vagy színe adnak hasznos információt egy-egy fajról, és megfigyelésükkel segítenek a növény felismerésében – számolt be a Greenfo.hu oldal.

Fa Book néven, a mobiltelefonos alkalmazások áruházaiban érhető el az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett magyar fahatározó alkalmazás.
Fa Book néven, a mobiltelefonos alkalmazások áruházaiban érhető el az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett magyar fahatározó alkalmazás.

A letöltött és telepített alkalmazás ráadásul a terepen offline, kikapcsolt internet- és mobilhálózattal is használható. Így csak az akkumulátor töltöttségére kell figyelnünk, ha a kirándulás alatt meg akarjuk ismerni a minket körülvevő fákat.

„A fejlesztés célja az volt, hogy olyan modern, és könnyen magunkkal vihető segédeszközt nyújtsunk a 21. századi erdőjárók és az erdészeti ismeretterjesztés, környezeti nevelés részére, amely a kor technikai színvonalán tartalmaz alapvető információkat a magyar erdőkről. Az erdőállomány közös kincsünk, és hiszünk benne, hogy az erdők vázát alkotó fa- és cserjefajok jobb ismerete, közelebbi megismerése hozzájárul azok védelméhez és megőrzéséhez” – mondta Szentpéteri Sándor, az alkalmazást készítő Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója.

A 2017-ben kezdődött fejlesztői munka és próbaüzem tapasztalatai alapján 2018-ban frissítették az alkalmazást, ami immár megújult képanyaggal áll a felhasználók rendelkezésére. A munkát a Földművelésügyi Minisztérium támogatta, szakmai partnerként részt vettek benne a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói. A képi növényhatározáson kívül az applikáció lexikon részében szabadon böngészhetünk a fák és cserjék között, érdekes információkat tudhatunk meg az Év Fájává választott fajokról, kedvenceink megjelölésével pedig akár a saját erdőnket is létrehozhatjuk. Aki pedig már elég felkészültnek érzi magát, az kvízkérdések megválaszolásával teheti próbára a tudását.

Forrásmegjelöléssel szabadon használhatók a fákról készített fényképek

A program részeként készült el a www.fabook.oee.hu honlap is, ahonnan az alkalmazás fotóanyagát lehet szabadon letölteni, majd felhasználni. Ezzel az a cél, hogy például a tanulmányi versenyekre készülő diákok, az erdővel kapcsolatos ismereteket oktató pedagógusok, az erdei iskolák nevelői, vagy az érdeklődő természetjárók részére olyan egységes, szakmai szempontból is ellenőrzött képanyag álljon rendelkezésre, ami segítheti a vetített előadások elkészítését, valamint az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát. A bárki számára elérhető szolgáltatás használatának egyedüli feltétele a képek forrásának pontos feltüntetése.

Ha tehát kirándulni indul, és szeretne többet megtudni az erdőkről, ha szeretné megismerni a közeli park vagy az útszéli fasor fáit, akkor itt az idő, töltse le az alkalmazást!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Július 1-ig!!! Mezőgazdasági területek erdősítéséh... Nagyon közel már a határidő! Amennyiben szeretne EMVA-ból finanszírozott erdősítésre fordítandó támogatást igényelni, itt tájékozódhat ennek részletes...
Kevesen veszik a dráguló földeket Folyamatos áremelkedés és keresletcsökkenés figyelhető meg a magyar földpiacon. 2015-re hatványozottan igaz ez a tendencia, mélyen a zsebébe kell nyúl...
3 millió gépkocsi kibocsátását kötik meg a magyar ... A fák és az erdőterületek sok esetben egy ország legfontosabb természeti erőforrásai. A legutóbbi hírek szerint pedig mi magyarok egész jól sáfárkodun...
Már erdőtelepítésért is jár a támogatás Ipari fa ültetvények telepítésére lehet majd támogatást kapni egy új törvény értelmében. Ehhez még a Vidékfejlesztési Programot is módosítják, ami nap...
Indul a tűzifa szezonja, fafeldolgozót avattak Évente közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki a magyar erdőkben. Az állami erdészetek nagyjából az ország erdőinek felét kezelik és első...
A favágók között új-zélandi a legnagyobb király... A világ legjobb favágói versenyeztek a norvégiai Lillehammer városában november 2. és 4 között. A sportolók 6 versenyszámban mérték össze az erejüket....