Nemesítéssel növelik a búza rostanyagtartalmát az ATK kutatói

Nemesítéssel növelik a búza rostanyagtartalmát az egészség megőrzése érdekében az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Mezőgazdasági Intézetének kutatói. A szakemberek közel 10 éve dolgoznak rostanyagban gazdagított gabonafélék nemesítésén, a rostanyagok fontos szerepet játszanak az emberi egészség megőrzésében. Az oldhatatlan részek a bélmozgást és a karcinogének megkötését segíti elő, az oldható rész csökkenti a koleszterinszintet és a glükóz abszorpcióját a vékonybélben. Ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2. típusú diabétesz kockázatának a csökkentéséhez. […]

Tovább…

Fokozható a rosttartalom az inulin használatával

A beltartalomra összpontosító élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása; ennek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása. Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget biztosíthat, mint például a csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól mutatja, hogy forgalma 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt. […]

Tovább…