A beltartalomra összpontosító élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása; ennek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása. Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget biztosíthat, mint például a csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól mutatja, hogy forgalma 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy az Innova Market Insights felmérése alapján az amerikai fogyasztók 44 százaléka állítja, hogy növelte rost bevitelét, azonban fogyasztásuk továbbra is elmarad az ajánlottól. Hasonló módon alacsony a magyar lakosság rostbevitele is. Ezért az élelmiszerek rosttal történő dúsítása egy ígéretes lehetőséget nyújthat magyarországi viszonylatban is.
Több haszonnövényben is jelen van a vegyület
Az inulin olyan, számos növényi élelmiszerben (pl. cikória, búza, banán) megtalálható poliszacharid, amely bontatlanul halad át az emésztőrendszeren. A belekben prebiotikumként hat, az emésztőrendszerben zajló jó baktériumok táplálkozását és számuk növekedését segítve. Az inulin segít a testsúly csökkenésben, a vércukorszint szabályozásában és a kalcium felszívódásában is.
Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget nyújthat, mint például csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól jelzi, hogy az NDP-je (Net Domestic Product) 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt.