Fokozható a rosttartalom az inulin használatával

A beltartalomra összpontosító élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása; ennek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása. Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget biztosíthat, mint például a csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól mutatja, hogy forgalma 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy az Innova Market Insights felmérése alapján az amerikai fogyasztók 44 százaléka állítja, hogy növelte rost bevitelét, azonban fogyasztásuk továbbra is elmarad az ajánlottól. Hasonló módon alacsony a magyar lakosság rostbevitele is. Ezért az élelmiszerek rosttal történő dúsítása egy ígéretes lehetőséget nyújthat magyarországi viszonylatban is.

Segíthet az élelmiszeriparban az inulin felhasználása a rosttartalom növelésében - képünkön a csicsóka, melynek kiemelkedően magas az inulintartalma
Segíthet az élelmiszeriparban az inulin felhasználása a rosttartalom növelésében – képünkön a csicsóka, melynek kiemelkedően magas az inulintartalma

Több haszonnövényben is jelen van a vegyület

Az inulin olyan, számos növényi élelmiszerben (pl. cikória, búza, banán) megtalálható poliszacharid, amely bontatlanul halad át az emésztőrendszeren. A belekben prebiotikumként hat, az emésztőrendszerben zajló jó baktériumok táplálkozását és számuk növekedését segítve. Az inulin segít a testsúly csökkenésben, a vércukorszint szabályozásában és a kalcium felszívódásában is.

Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget nyújthat, mint például csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól jelzi, hogy az NDP-je (Net Domestic Product) 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...