Vetőgumó, Keszthely: hamarosan megduplázódik a termelés

A keszthelyi burgonyakutató központ az új Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalakulásától kezdve annak állomásaként működik, és komoly fejlesztések elé néz, derült ki a több mint két évtizedes múltra visszatekintő bemutatón.
Megépül végre az évek óta tervezett tároló, és az öntözőrendszerhez kutat fognak fúrni. A fejlesztések eredményeként megduplázódhat a szuperelit szaporítóanyag termelése Keszthelyen. […]

Tovább…

Vetőburgonya: nem éri meg kísérletezgetni, a fémzárolt kínálatból válasszunk!

Elmúltak a nagyobb fagyok, sokan már ilyentájt elültetik a burgonyát. A nagyobb boltok tele vannak vetőgumókkal, de lehet kapni a piacon is. Mire figyeljünk, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés? Elsőként is: nem érdemes spórolni a dolgon. Az 50 szemet tartalmazó vetőkrumplicsomag ára 1500-2000 forint. Ez nincs tíz kiló krumpli ára, holott őszre akár 50-100 kilogramm is lehet belőle.
Piacokon látni inkább, de néha házalnak is az ennél jóval olcsóbban kínált termékkel, ami nem szaporításra szánt anyag, hanem egyszerűen csak a tavalyi termés apróbb gumóit árusítják. Ez viszont ellenőrizetlen tétel: nem tudni, hordoz-e veszélyes kórokozókat, férgeket, baktériumokat, vírusokat. Az sem garantált, hogy egyáltalán milyen fajta. […]

Tovább…

Védik a vető- és áruburgonyát: szigorodtak a növénykórokozó baktérium elleni intézkedések

Tavaly az előző évekhez képest jóval több helyszínen fordult elő Magyarországon a burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30 százalékkal több hatósági ellenőrzés – termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat – elvégzését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. […]

Tovább…

Sok gond származik abból, ha valaki ellenőrizetlen vetőburgonyát ültet

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum zárlati baktérium a korábbiakhoz képest tavaly jóval nagyobb mértékben fordult elő hazánkban. Ennek hátterében nagyrészt a nem fémzárolt, ellenőrizetlen vetőburgonya növekvő mértékű felhasználása áll. Pedig az ebből fakadó anyagi kár kockázata jóval nagyobb, mint amennyi megtakarításra számíthatnak a bizonytalan eredetű burgonyát ültető termelők. […]

Tovább…

Vetőburgonya szaporítások helyzete 2014-ben

Az EU-csatlakozásunk óta nemcsak az új fajtabejelentések csökkentek drámaian, de a vetőburgonya szaporítóterülete is. 2014-ben már 200 hektár alatt volt. A csökkenés elsődleges oka, az import vetőburgonya fokozatos térhódítása, valamint az igen alacsony, becslések szerint, alig 40-50%-os felújítási arány. […]

Tovább…