Kevesebb légy csípte meg a zebrának álcázott szarvasmarhákat

Egy kutatásban tesztelték és bizonyították, hogy a zebracsíkosra festett fekete teheneket, feleannyi légy csípte meg, mint csíkmentes társaikat. A japán kutatók 6 jószágon végeztek kísérletet úgy, hogy fekete-fehérre festették a teheneket, majd csak fekete csíkokkal és csíkmentesen is tesztelték az eredményeket. Később megszámolták, hogy hány csípést kapott a festett és festetlen oldal. A festetlen és fekete csíkos tehenek 110 bögölycsípést kaptak 30 perc alatt, míg a fekete-fehérre kent társaik 60 csípéssel kevesebbet szenvedtek el.

Az Index találta meg a PLOS One cikkét, amely szerint a kutatás bebizonyította, hogy a zebrák csíkos mintája kiváló védekezés a legyek ellen. Ugyanis a fény polarizációja rontja a legyek észlelését, és azok így nem tudnak megfelelően lelassulni, és leszállni a fekete-fehér szőrrel borított felszínre. A vízbázisú festéses eljárás ugyan pár napon belül elhalványul, de környezetkímélőbb és sokkal egészségesebb mint a rovarirtószeres megoldások. Ráadásul egyáltalán nem káros az emberi egészségre.

Zebrafestést kaptak a tehenek, ennek következtében kevesebb légy csípte meg őket - Fotó: Kojima T, Oishi K, Matsubara Y, Uchiyama Y, Fukushima Y, Aoki N, et al. (2019)
Zebrafestést kaptak a tehenek, ennek következtében kevesebb légy csípte meg őket – Fotó: Kojima T, Oishi K, Matsubara Y, Uchiyama Y, Fukushima Y, Aoki N, et al. (2019)

Így zavarja meg a látást a fekete-fehér csíkozás:

Cikkajánló: A szamár igenis jó tanuló!

A világ számos országához hasonlóan Magyarországon sem a legnépszerűbb állat a szamár. Leginkább csak megtűrték a ló mellett. Igazán nálunk is csak a juhászok értékelték a szamár képességeit. De melyek ezek a jó tulajdonságok? A szamár emlékezőtehetsége kimagaslóan jó. Élményeit képes különféle helyekkel, tárgyakkal vagy éppen személyekkel összekötni. Ezekre hosszú idő után is emlékszik. Így nem meglepő, hogy több országban is hosszú távú áruszállításra is használták őket úgy, hogy hajtó nélkül gyalogoltak az utakon. A szamarak kiváló emlékezőtehetségét és jó idomíthatóságát a legjobban a cirkuszokban használják ki, ahol gyakran a bohócokkal szerepelnek együtt. Amit a lóval el lehet sajátítani, arra a szamár is képes. Sőt, a jármódok tisztaságát sokkal következetesebben megtartja, ahogy azt a zebra is teszi. Egyiptomban pedig több évszázados hagyománya van a szamártáncoltatásnak, melynek során kutyákkal vagy akár tevékkel együtt járják a táncot.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!