Mikotoxinmentesen folyhat az étkezési gombák termesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően. A gombaipar a digitalizációt is magában foglaló nagyüzemi technológiák mellett növényi vázanyagok és különféle mezőgazdasági hulladékok alkalmazására is támaszkodik. Ezek felületén azonban összetételükből, továbbá kezelési, tárolási és szállítási előéletükből következően számos olyan penészgomba telepedik meg, amelyek másodlagos anyagcseretermékei között toxikus vegyületek, azaz mikotoxinok is vannak. […]
Címke: gombatermesztés
Már hamburgert és műtrágyát is készítenek a gombatermesztés során keletkező hulladékból
1 kilogrammnyi gomba előállítása során 3 kiló hulladék is keletkezik, ennek a hasznosítására találtak megoldást holland szakértők. A gombatermesztés folyamata alatt rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem igazán tudtak hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint évente körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot jelent. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból. […]
Nehezen hihető, de elég egyszerű otthon gombát termeszteni
Többféle gombát termeszthetünk otthon egy spórákkal beoltott tápközeg segítségével melyből a gombák kifejlődhetnek. Ráadásul a leggyakrabban előforduló csiperkénél egyszerűbben termeszthetők a boltokban ritkábban elérhető fajták. […]
Könnyebbé tették a fóliasátrak építését a gombatermesztők számára
Egy jogszabály-módosítás következtében egyszerűbbé vált a gombatermesztők számára a fóliasátrak létesítése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gombatermesztéssel foglalkozó tagjai fordultak a köztestülethez azzal, hogy fejlesztéseik, nyertes pályázataik megvalósításánál a gombatermesztésre létesítendő fóliaházakat ne az építési engedélyköteles építmények közé sorolják az építési hatóságok. Ez most jelentősen megnehezíti a tervezési és a kivitelezési munkálatokat. […]
A gomba, ami a napfénnyel konkurál
A magyarországi éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás kétszerese lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló alapul szolgál. A NAK szerint ez elősegítené a lakosság D-vitamin-szintjének javítását is. Jó minőségű magyar gomba van, a termelés is megnőtt, már csak enni kéne. […]
Heti 110 tonna friss gomba termesztésével elérhető az év agrárembere cím
Idén egy gombatermesztő szakember lett az év agrárembere. A gombakomposzt és a friss gomba készítésével foglalkozó Bio-Fungi Kft. ügyvezetője, Mutsy Árpád érdemelte ki a rangos elismerést azzal, hogy a szakmai zsűri szerint az őt körbevevő társadalom számára hasznosat, innovatívat, előremutatót, újdonságot, társadalmilag értékelhető jót hozott létre. Az egyik legkevésbé ismert kertészeti ágban sikeres szakember ócsai cégénél hetente 110 tonna friss gombát termesztenek, aminek 2/3 része külföldre megy. […]
Gomba mellett zöldség terem a Párizs alatti alagutakban
Az ember azt gondolhatja, hogy barlangban, bunkerben és pincében más nem terem, csak gomba. De ez nem igaz, mert egy vállalkozás a francia főváros alatti kőbányák egyikében a gombán kívül salátát és cikóriát is termeszt. […]
Nagy támogatás és jó pénz jár a szarvasgomba termesztésért
A szarvasgomba erdészeti termesztése egy olyan ökológiai termesztési mód, ami javítja a talaj humuszállapotát, nem szükséges hozzá géppark, műtrágya és vegyszer. Ráadásul százszázalékos támogatással lehet szarvasgombát termő erdőt telepíteni. […]