Megoldották a magyarok: mikotoxinmentes lehet a gombatermesztés

Mikotoxinmentesen folyhat az étkezési gombák termesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően. A gombaipar a digitalizációt is magában foglaló nagyüzemi technológiák mellett növényi vázanyagok és különféle mezőgazdasági hulladékok alkalmazására is támaszkodik. Ezek felületén azonban összetételükből, továbbá kezelési, tárolási és szállítási előéletükből következően számos olyan penészgomba telepedik meg, amelyek másodlagos anyagcseretermékei között toxikus vegyületek, azaz mikotoxinok is vannak. […]

Tovább…

Már hamburgert és műtrágyát is készítenek a gombatermesztés során keletkező hulladékból

1 kilogrammnyi gomba előállítása során 3 kiló hulladék is keletkezik, ennek a hasznosítására találtak megoldást holland szakértők. A gombatermesztés folyamata alatt rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem igazán tudtak hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint évente körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot jelent. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból. […]

Tovább…

Könnyebbé tették a fóliasátrak építését a gombatermesztők számára

Egy jogszabály-módosítás következtében egyszerűbbé vált a gombatermesztők számára a fóliasátrak létesítése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gombatermesztéssel foglalkozó tagjai fordultak a köztestülethez azzal, hogy fejlesztéseik, nyertes pályázataik megvalósításánál a gombatermesztésre létesítendő fóliaházakat ne az építési engedélyköteles építmények közé sorolják az építési hatóságok. Ez most jelentősen megnehezíti a tervezési és a kivitelezési munkálatokat. […]

Tovább…

Heti 110 tonna friss gomba termesztésével elérhető az év agrárembere cím

Idén egy gombatermesztő szakember lett az év agrárembere. A gombakomposzt és a friss gomba készítésével foglalkozó Bio-Fungi Kft. ügyvezetője, Mutsy Árpád érdemelte ki a rangos elismerést azzal, hogy a szakmai zsűri szerint az őt körbevevő társadalom számára hasznosat, innovatívat, előremutatót, újdonságot, társadalmilag értékelhető jót hozott létre. Az egyik legkevésbé ismert kertészeti ágban sikeres szakember ócsai cégénél hetente 110 tonna friss gombát termesztenek, aminek 2/3 része külföldre megy. […]

Tovább…