Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4 ezer tonna dió teremhet az országban – mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc szerint a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog. A jelentős terméskiesésért döntően a tavaszi fagyok felelnek, de a betakarítást az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása is komolyan hátráltatta. […]
Címke: dió
Hozzáadott érték híján lekörözte a román a magyart
Mennyire népszerű a magyar dió? Nagyon. És a román dió? Még népszerűbb. Hazánkban a diótermő területek száma és mérete folyamatosan nő, és minőségbeli problémákba sem ütközünk. Miért lehet mégis az, hogy a Románia túlnőtte magát Magyarországon? Ez többnyire annak tudható be, hogy míg mi inkább héjában értékesítjük a diót, addig keleti szomszédaink csak a dióbelet forgalmazzák. […]
Drágább a burgonya és az alma, olcsóbb a vöröshagyma és a dió a nagybanin idén
A NAIK AKI PÁIR adatai alapján a Budapesti Nagybani Piacon a 48. héten a belpiaci Fabiola burgonya 140 forint/kilogramm leggyakoribb ára megegyezett az egy évvel korábbival. A Laura (150 forint/kilogramm) 7, az Agria (165 forint/kilogramm) 10 százalékkal meghaladta azt. A vöröshagyma 130 forint/kilogramm átlagára elmaradt a tavalyi év 48. hetében jegyzett 165 forint/kilogramm árától. A hazai termesztésű dióbél 2300 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban, ami alatta volt mind az egy évvel ezelőtti, mind az idei év 32–44. hetében tapasztalt 3000 forint/kilogramm feletti termelői árnak. A belföldi almafajták ára a megfigyelt héten 172–230 forint/kilogramm között mozgott, ami több, mint a tavalyi áruk. […]
A karácsonyi kedvenc jelentősen drágul, de aggódni nem kell
Bár kiváló minőségű az idei diótermés, de a mennyisége közepes és a tavalyinál 10-15 százalékkal drágább is. Ennek a dióburok-fúrólégy jelentős károkozása az oka. […]
Nehéz, de nem lehetetlen a diólevél komposztálása
Sokan sokfélét mondanak, ha a diólevél komposztálhatóságáról van szó. A régóta vitatott kérdésre a gödöllői Szent István Egyetemen folytatott kísérlet eredményei válaszoltak. A dió ugyanis egy olyan vegyületet állít elő, amely mindegyik részében megtalálható, és az erre érzékeny növényekre mérgező, így gátolja azok fejlődését. […]
Ilyen az ukrán diótermesztés és kereskedelem idén
Várhatóan eléri a 18.900 hektárt a dió termőterülete a 2019/2020 gazdasági évben Ukrajnában. Az előrejelzések alapján 121 ezer tonna körül lesz majd a termésmennyiség, ami 5 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A terméscsökkenés oka elsősorban a rossz időjárás. Ukrajnában a betakarított dió túlnyomó többsége kis családi gazdaságokból származik, melyek fő profilja nem a diótermelés. A gazdák a területükön vagy a gazdaságuk környezetében lévő fák gyümölcsét gyűjtik be, tehát nem tipikus termelők. Nem használnak növényvédő szereket és tápanyagutánpótlást sem. A termés betakarítását és tisztítását is kézzel végzik. Az így betakarított dió felvásárlók közvetítésével jut el a kereskedelembe. […]
Szakmai napot szerveznek diótermesztők számára
Sokszor keresik olyan kezdő, illetve telepítést fontolgató diótermesztők a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet munkatársait, akik érdeklődnek a gyümölcs termesztése iránt. Kíváncsiak, milyen a megfelelő termőhely, a szaporítóanyag, a fajta, valamint érdeklődnek a helyes termesztéstechnológia megválasztásáról is. Az igényekre felelve döntött a NAIK egy kislétszámú Diótermesztés Szakmai nap megszervezése mellett. […]
Alig van almamolyrajzás, a szőlőknek viszont kijut a rosszból
Annak ellenére is bőven van tennivaló a növényvédelemben, hogy az almamolyrajzás intenzitása valamelyest csökkent, a többi molyból pedig alig fognak a csapdák. Az almafalisztharmat-fertőzés viszont kifejezetten erős, továbbá az időjárás kedvez a szőlőperonoszpóra és a többi szőlőbetegség számára is. Mivel július második dekádjában némileg változékonyabb lett az időjárás, a hőségnapok megszűntek, éjszakára pedig felfrissült a levegő, ami kedvezett a harmatképződésnek. Az almásokban tovább erősödött az almafa vértetű terjedése, a kártevő sok gondot okoz az idős és kevéssé védett gyümölcsösökben. […]