Gyenge lesz az idei magyar diótermés: fele az átlagnak

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4 ezer tonna dió teremhet az országban – mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc szerint a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog. A jelentős terméskiesésért döntően a tavaszi fagyok felelnek, de a betakarítást az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása is komolyan hátráltatta.

A szakember szerint a tavalyihoz hasonlóan nagy károkat okozott a dióburok-fúrólégy is, amelynek kártétele elsősorban a Dunántúlra jellemző, a keleti országrészben az előfordulása egyelőre mérsékelt. A kártevő éppen azon szórványültetvények, vadon termő fák vagy alacsony ráfordításokkal gondozott ültetvények termését károsította leginkább, ahonnan a dióbél jelentős része származik. Ez a kínálat további csökkenéséhez vezethet. A szárítatlan, nyers héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, ami megegyezik az előző évivel. A dióbél termelői árai az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500-2000 forint között mozogtak, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500-4000 forint között alakult.

Az átlagos éveknek nagyjából fele lesz 2020-ban a magyar diótermés
Az átlagos éveknek nagyjából fele lesz 2020-ban a magyar diótermés

A magyar diótermés jó része külföldre kerül

A dióbél piaca érdemben novemberben indult, az árakat pedig az import mennyisége és ára befolyásolja. Míg a héjas dió importja elenyésző mennyiségű, addig a dióbél behozatal évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról – mondta Apáti Ferenc. A magyarországi termőterület folyamatosan nő: míg 10 évvel ezelőtt alig haladta meg a 3 ezer hektárt, addig jelenleg 8300 hektáron termesztenek diót. Ebből a termőkorú ültetvények területe 5-6 ezer hektár. Az előállított dió termelési értéke évente 4-6 milliárd forintot tesz ki.

A magyar dió úgynevezett réspiaci és prémiumkategóriás terméknek számít az európai piacon, ahová jóval a fő európai termesztő Franciaország és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül. Magyarország évente 1500-2700 tonna száraz héjas diót exportál 1,3-2,5 milliárd forint értékben, míg a dióbél exportból, amely 1500-2000 tonna mennyiségű, 2,5-3,5 milliárd forint származik. A fő export célországok közé Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és Svájc sorolható – közölte a FruitVeB alelnöke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az ország dió termőterületének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol az idén 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye, 871 és 646 hektárral.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

„Diófát az unokáinknak ültetünk” Hazánkban az utóbbi 10-15 évben egyre inkább kezd fellendülni a diótermesztés, melynek volumene az említett időszak alatt megtriplázódott. Régen is so...
Fontos fajták a magyar diótermesztésben A hazai diótermesztéssel és annak veszélyeivel foglalkozó cikkünk után egy újabb diós témával jelentkezünk. A diótermesztésnek hagyománya van Magyaror...
Türelem diót terem A diótermesztéshez sok idő és türelem szükséges. Talán éppen ezért termesztik egyre kevesebben a kertek királynőjét Magyarországon. Mára alig hatezer ...
Pert indít Klapka György a dió miatt Kénytelen perre menni Klapka György, hogy megtudja, az olaszok vagy egy magyar közvetítő cég miatt bukott milliókat a dióján, amiből 20 tonnát penésze...
Hódít a magyar dió és a magyar dióoltvány a nagyvi... Fokozott az igény a magyar dióra és a dióoltványokra külföldön. A hazai szakembereknek folyamatosan dolgozniuk kell – a téli holtidőszakban is – ahhoz...
Megduplázódhat a magyar dió mennyisége Tovább erősödhet a hazai dióágazat. Az elmúlt években telepített ültetvények lassan termőre fordulnak, ennek köszönhetően akár meg is duplázódhat a me...