Technológiai trendek a takarmány betakarításában

A homogén takarmány minősége közvetlenül befolyásolja az állatok tej- és hústermelését, valamint az üzletág költségszerkezetét. A kaszálástól a betakarításig minden fejlesztés arra irányul, hogy a betakarított terményt rendeltetésének megfelelően kezeljék, és tehermentesítsék a hajtókat. Ide tartozik az elülső kaszálóvezérlés, amely a “szakállképződés” elkerülése érdekében a dőlésszöghöz és az ívhez igazodik […]

Tovább…

Csúcson az UBM: történelmi magasságokba repült a cég árbevétele

Az UBM Holding Nyrt. közgyűlésén a részvényesek elfogadták a társaság éves beszámolóját. Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja rekordszintű árbevétellel és EBITDA-val zárta a 2022. július 1-től 2023. június 30-ig tartó üzleti évét. Az UBM Csoport a 2022/23-as üzleti évben az előző év árbevételét 17,8 százalékkal meghaladó, 231,6 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el.  […]

Tovább…

Fendt-újdonság: mesterséges intelligencia segít a kaszák automatikus beállításában

A takarmányozásban a fejadag minősége közvetlenül befolyásolja a tej- és hústermelést, valamint a szarvasmarhatartók költségszerkezetét. A Fendt a DLG-ezüstérmet nyert automatikus kaszabeállító technológiájával arra törekszik, hogy állandó legyen a szárazanyag-tartalom egy területen és egy vágáson keresztül. […]

Tovább…

Szerves nyomelemkomplexek és ízületi porc – alig van hatás a sertéseknél

Amerikai kutatók a közelmúltban értékelték a szerves nyomelemkomplexek hatását a sertések felkarcsontfejporcában korai stádiumú osteochondrotikus elváltozások helyreállítására. Az ízületi porc egy porózus anyag, amely proteoglikánok hálózatából áll. Ezek kollagénfibrillákból álló mátrixban vannak eloszlatva, amely elnyeli a terhelést, és alacsony súrlódású érintkezési felületet biztosít az ízületeknek. […]

Tovább…

Finomhangolás Precise Nutrition Evaluation eszközzel

Közelebb kerülhetünk a pontos tápanyag-összetétel eléréséhez, hogy tovább optimalizáljuk a takarmányt, a Precise Nutrition Evaluation (PNE) platform használatával. A búza, amellett, hogy a monogasztrikus fajok egyik fő takarmány-összetevője, a tápérték tekintetében a legváltozatosabb gabonaféle is. A legtöbb takarmány fő energiakomponense, valamint kulcsfontosságú aminosavakat is szolgáltat. […]

Tovább…

A természet gesztenyetanninok útján válaszol a kihívásokra

A növényi kivonatok takarmánykiegészítőkbe való beépítését széles körben kutatják, mint a szintetikus takarmány-adalékanyagok helyettesítésére, valamint az állatok termelési jellemzőinek javítására irányuló stratégiát. Számos növényi anyagcseretermék közül a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban jelentős figyelmet kaptak a gesztenyetanninok, a szelídgesztenyéből származó tanninok […]

Tovább…

A borjúnak adott kolosztrum hasznosítását befolyásoló tényezők

A borjútakarmányozás egyik legkritikusabb összetevője a kolosztrum, mivel alapvető tápanyagokat biztosít az anyagcsere fokozásához és az emésztési tevékenység serkentéséhez. A kolosztrum a passzív immunvédelem forrása is, amely elengedhetetlen a borjú egészségének megőrzéséhez. Ezeket a tényezőket figyelembe kell venni annak biztosítására, hogy a borjú a legjobban tudja hasznosítani ezt az értékes erőforrást. […]

Tovább…

A takarmányozás adatait használja a beteg sertések kimutatására a gépi tanulás

használható. A finn kutatók a gépi tanulás módszereit alkalmazták az erre vonatkozó adatokkal az esetlegesen beteg sertések kimutatására. Ez vált világossá a Helsinki Egyetem és a Finn Természeti Erőforrások Intézete kutatóinak közelmúltbeli publikációjából, amelyet a Biosystems Enginering szaklapban közöltek. […]

Tovább…