Elégedett a brojler az illóolaj-fűszer keverékkel

Az állattenyésztés takarmányköltségei továbbra is nyomás alatt állnak. A brojler csirkék termelését különösen súlyosan érintették, mivel továbbra is ez a legolcsóbb és legnépszerűbb húsforrás a világon. A fehérjék hatékony felhasználása ezért a dolog középpontjában áll. A fehérje beépülési szintjének csökkentése gazdasági lehetőség, de egészségügyi és környezetvédelmi okokból is kívánatos.

Míg egyes szerzők kimutatták, hogy a fehérje csökkentése hozzájárulhat az állategészségügyi problémákhoz, mások azt figyelték meg, hogy éppen ellenkezőleg: a jól kiegyensúlyozott, alacsony fehérjetartalmú étrend jobb az egészségnek. Másrészt fontos biztosítani a termelési teljesítmény fenntartását.

Az állattenyésztés takarmányköltségei továbbra is nyomás alatt állnak. A brojler csirkék termelését különösen súlyosan érintették, mivel továbbra is ez a legolcsóbb és legnépszerűbb húsforrás a világon.
Az állattenyésztés takarmányköltségei továbbra is nyomás alatt állnak. A brojler csirkék termelését különösen súlyosan érintették, mivel továbbra is ez a legolcsóbb és legnépszerűbb húsforrás a világon. (Fotó: Pixabay)

Növényi kivonatok

A múltban a növényi kivonatok kulcsszerepet játszottak a termelési teljesítmény fenntartásában az AGP 2006-os európai kivonása után. Egyes szerzők szerint az eredmények következetlennek tűntek, és a takarmányhasznosítás (FCR) romlott. Más szerzők az eredmények javulását figyelték meg, beleértve az FCR-t is.

Az AGP-k leváltására akkor 2006-ban bevezetett számos megoldás közül csak néhány termék bizonyította hatékonyságát, és azóta is a piacon maradt. Napjainkban a takarmányhatékonyság javításával kapcsolatos kihívásoknak való megfelelés érdekében számos különféle megoldást vezetnek be, de ezeknek még nem kell bizonyítaniuk következetességüket és hatékonyságukat.

Tehát mi lenne a kritériuma annak, hogy egy ideális növényi kivonat hatékonyan csökkentse az állati fehérjéket? Olyan megoldásra van szükségünk, amely egyenletes eredményeket és elfogadható költségeket biztosít.

Különböző típusú növényi kivonatok

Többféle növényi kivonat létezik. Kezdve egyszerű földelt növényi részekkel. Ezek olcsók, de hatóanyag-koncentrációjuk erősen változó, ezért nem ajánlott. A spektrum másik végén szintetikus molekulák találhatók. Ezek a molekulák természetüknél fogva standardizáltak, a kezelés költsége elfogadható.

Hatékonyságuk azonban minden helyzetben korlátozott lehet, mivel nincs szinergiájuk más összetevőkkel. Míg a természetes molekulák megfelelő használat mellett nagyszerű szinergiákat kínálnak. A legjobb kompromisszum minden bizonnyal több, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságaik miatt kiválasztott illóolaj keverékének használata.

De itt is elengedhetetlen a szabványosított beszerzés. A kakukkfű-illóolajban lévő hatóanyagok – például karvakrol vagy timol – tartalma például 60%-tól kevesebb, mint 1%-ig változhat. Ezért szükséges elsajátítani az illóolaj kemotípusát. Több olaj keveréke is segít az évről a másikra történő ingadozások korlátozásában, így az állatok mindig megfelelő mennyiségű hatóanyagot kapnak. Fűszerek, például paprika, gyömbér és mások oleorezinjei keverékének hozzáadása nagymértékben erősíti az illóolajok hatását. Ezek a termékek továbbra is meglehetősen szabványosak, versenyképes kezelési költségük van, és összetettségük miatt a legjobb rendszeres reakciót adják.

Erőteljes hatóanyagok

Ezeknek az erős hatóanyagoknak a takarmányba való beépülési szintje alacsony (ppm-ben). Még a legjobb illóolaj- és fűszerkeverék sem javítja az eredmények konzisztenciáját, ha nem egyenletesen adagolják a takarmány során. Ezeket az adalékokat olyan hordozóra kell felvinni, amely nagy affinitást mutat a liszttel (galenikus technológia). Előnyösek azok a részecskék, amelyek megjelenése (alakja) közel áll a takarmányszemcsékéhez. A gömb alakú részecskéket kerülni kell, mivel nehéz optimalizálni a keveredési homogenitásukat.

Egy termék (Oleobiotec Poultry, Laboratoires Phodé), amely betartja ezeket a kritériumokat: standardizált illóolajok, fűszerek keveréke erősítőként és a brojlertakarmányhoz igazított galenikus hordozó elégedettséget biztosít. A világszerte kísérleti és terepi körülmények között megfigyelt eredmények metaanalízise során Létourneau Montminy 2,8%-os FCR-csökkenést talált egy ilyen termékkel.

Megőrizte azoknak a csirkéknek a teljesítményét is, amelyeket 2,5%-kal kevesebb energiát, nyersfehérjét és aminosavakat tartalmazó étrenddel etettek. A nitrogénfelhasználás javulását is kimutatták.

Ahogy 2006-ban, amikor a PFA-kat kivonták, a növényi kivonatok most is megfelelnek a baromfitakarmány alacsonyabb fehérjeszintje kihívásának. Feltéve, hogy ismerjük az ilyen illóolajok és oleorezinek közötti szinergiákat, és tudjuk, hogyan alkalmazzuk őket olyan hordozókra, amelyek elősegítik a keverék homogén beépülését a takarmányba.

(Forrás: www.allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Rendőrből gazdálkodó Srej Ferenc nyugdíjas rendőr a családja ellátását biztosítja: szárnyasok tenyésztésébe és nevelésébe fogott Hatvanban. A Hatvani Rendőrkapitányság eg...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Mutáns tojásról beszél a Facebook Előfordul, hogy a szokásos tojás helyett kicsit nyúltabbat talál a gazda a fészekben, de amivel most találkozott egy termelő, arra még nem volt példa....