Felejtse el a kukoricát, a jövő a cirokra fogad

Kevésbé igényes, mint a kukorica, kiemelkedő a szárazságtűrése, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához nagyjából feleannyi vizet használ fel, mint a kukorica. Ugyanazon a termőhelyen aszályos körülmények között legalább 10-15 százalékkal haladta meg a cirok termése a kukoricáét. A cirok olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák egy átlagos évben nem, vagy csak alig termelnek nyereséget. „A jövő a cirokra fogad” – a Milánóban 2018. november 7-8-án tartott 2. Európai Cirok Kongresszus ígéretes témája mintegy 200 szakembert mozgósított a világ minden tájáról. […]

Tovább…

Share Button

Az ecetes uborka kedvelői kezdhetnek aggódni

Annyira komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke egy siófoki agrárkonferencián. Mivel a kertészetben egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért mindenképp a gépesítés és a precíziós gazdálkodás elterjedése a jövő egyik fontos feladata. Ugyan egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével kapcsolatban, az elnök szerint az igazi gondok csak most jönnek a gyümölcságazatban, amikor a termelők majd az étkezési almát akarják eladni. […]

Tovább…

Share Button

Mindenkit lenyomtak a Microsoft mesterségesen termesztett uborkái

A hollandiai Wageningeni Egyetemen az Autonomous Greenhouse Challenge nevű versenyen vizsgálták a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeit a beltéri kertészeti kultúrákban. Összemérték a mesterséges intelligencia lehetőségeit a hagyományosan működő üvegházakkal, ezúttal az uborkatermesztés területén. […]

Tovább…

Share Button

Ha mezőgazdasági csarnok, akkor Swedsteel

A Swedsteel-Metecno cég az agrárium legkülönbözőbb tevékenységeihez kínál könnyűszerkezetes csarnokokat, állattartó épületeket. Közös jellemzőjük a gyors kivitelezés, a rugalmas műszaki rendszerek, a tartós, nagy teherbírású acél alapanyagok használata, valamint a funkcionális és méretbeli változatosság. […]

Tovább…

Share Button

Évente 420 millió forintot kap a Kárpát-medencei falugazdász program a magyar államtól

Elindult a Kárpát-medencét lefedő falugazdász program, a hálózat működtetésére évi 420 millió forint kormányzati támogatás áll rendelkezésre – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a VII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. Farkas Sándor köszöntő beszédében elmondta, hogy az összegből több mint 100 külhoni szakember láthatja el fontos információkkal és a gazdálkodáshoz szükséges tanácsokkal a határon túl élő magyar termelőket. A falugazdászok munkájának eredményeként a külhoni mezőgazdászok bekapcsolódhatnak az anyaországi kül- és belkereskedelembe is, a támogatások által pedig megerősödhetnek a határon túli magyar gazdaságok. […]

Tovább…

Share Button

A háztáji- és hobbinyúltartás szerepe is nő Magyarországon

A nyúlhús ízletes és egészséges, alacsony koleszterintartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, éppen ezért kiváló állati fehérjeforrás – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a IX. Országos Nyúlkiállításon, Mosonmagyaróváron. A hazai gasztronómiában sajnos még nem kellően elterjedt a nyúlhús és a nyúl belsőség. Ezért a kormány promóciós, kóstoltatási és gasztronómiai kampányokat indított a hazai nyúlhús-fogyasztás növelésére. A cél a jelenlegi, évi fejenként 20 dekagrammos fogyasztás legalább 50 dekagrammosra növelése. […]

Tovább…

Share Button

Remek brojler eredmények Pénzesgyőrben

A Veszprém megyei Pénzesgyőr falu szélén jelenleg egy kétszintes épületben neveli a szárnyasokat Schvéger György, aki 1986 óta foglalkozik baromfi neveléssel a brojlertelepén. Kiváló eredményeket ért el mind a takarmányhasznosulás, a fajlagos eredmények, és a brojler index terén is. […]

Tovább…

Share Button

Túl késő, ha már repülnek a molyok, de ilyenkor is van ellenük praktika

A hosszan tartó meleg kedvezett a polcokon, kamrában tárolt élelmiszereket dézsmáló molyok számára is. Ha nem vigyázunk, beköltözhetnek a lakásunkba, hogy a fűtött konyhák melegében folytassák a károsításukat. Az élelmiszert károsító lisztmolyok közül a készletmoly és az aszalványmoly a leggyakoribb a konyhában. A szobában, illetve a ruhák között pedig a ruhamoly okoz komoly gondokat. […]

Tovább…

Share Button