Túl késő, ha már repülnek a molyok, de ilyenkor is van ellenük praktika

A hosszan tartó meleg kedvezett a polcokon, kamrában tárolt élelmiszereket dézsmáló molyok számára is. Ha nem vigyázunk, beköltözhetnek a lakásunkba, hogy a fűtött konyhák melegében folytassák a károsításukat. Az élelmiszert károsító lisztmolyok közül a készletmoly és az aszalványmoly a leggyakoribb a konyhában. A szobában, illetve a ruhák között pedig a ruhamoly okoz komoly gondokat.

A Szabad Föld anyagát szemléztük. A lisztmolyok lepkéje sötétebb barnás színű, míg a kifejlett ruhamoly színe világosabb. De amikor már repkedő rovarként találkozik vele, már késő, ugyanis nem a lepke károsít, hanem a hernyója. Az pedig nagy valószínűséggel beköltözött a száraztészta, a liszt, a zabpehely vagy éppen a bab közé, és szorgosan táplálkozik. Erről az ürülékszemcsékkel és rágási maradékkal teli szövetcsomók árulkodnak. Márpedig a hernyó nem röpül, és épp ez a baj a ragadós, feromonos molycsapdákkal is, mert ezek csak a lepkéket gyűjtik össze. Persze ettől még fontos a lepkék gyérítése is, hiszen azok viszik tovább a fertőzést.

Ne hagyja, hogy a polcokon tárolt ételekbe molyok költözzenek!
Ne hagyja, hogy a polcokon tárolt ételekbe molyok költözzenek!
Attól, hogy a moly már repül, még védekezni kell ellene

Ilyenkor kétségtelenül meg kell találni a hernyófészkeket, és megtisztítanunk minden fertőzött tételt. A továbbiakban pedig kerülni kell a kamrában és a polcokon a túlzsúfoltságot. Tegyük megfigyelhetővé az egyes termékeket, rendszeresen vizsgáljuk át és időnként változtassuk meg az élelmiszereink helyét a polcokon. Fontos, hogy minden egyes felbontott rizses-, búzadarás-, morzsás zacskót gondosan zárjunk is vissza, ha bármikor használjuk azokat. Érdemes ehhez például műanyag csipeszeket használni. Továbbá a rendszeres és gyakori szellőztetésekkel is megnehezíthető a molyok dolga. Ezek a tennivalók a megelőzés eszközei is, idejében és rendszeresen elvégezve elejét vehetjük, hogy az otthonunk a molylepkék élőhelyévé váljon.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ideiglenesen engedélyezték a Pyregard rovarölőt pa... Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt adott ki alma, cseresznye, meggy, kajszi, szilva, bogyós gyümölcsűek, hajtatott és szabadföldi paprika, valam...