Tavaly és tavalyelőtt 18 ezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada a külföldi piacokon talált gazdára. Egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves hazai termék, a magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el. Lehet, hogy a csokiipar teszi lehetővé a magyarországi cukorgyártás újraélesztését?
A csokoládégyártás egyre komolyabb szereplője az élelmiszeriparnak. A csokoládégyártás és -készítés fejlődésére a felsőoktatás és a szakképzés is reagált, a gödöllői Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán már folyik ehhez illeszkedő oktatás, és több helyen szakképzés – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szerencsi gazdafórum sajtótájékoztatóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikke szerint.

A sajtótájékoztatón a miniszter méltatta a Bonbon Kft. eredményeit, amely megőrizte a szerencsi csokoládégyártás évszázados hagyományait. A szerencsi csokoládé egyszerre kézműves és nagyobb volumenű élelmiszeripari termék – mondta. Fazekas Sándor abbéli reményét fogalmazta meg, hogy Magyarország cukoripari helyzete megengedi majd, hogy a cukorgyártás is visszatérjen Szerencsre. Ehhez szerinte megvan a megfelelő mezőgazdasági háttér, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye erős mezőgazdasági térség, ahol tizenötezer őstermelő, társas vállalkozás vagy családi gazdaság tevékenykedik.
Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere arról beszélt, hogy a város mindig élelmiszeripari város volt, ezt szeretnék a jövőben is erősíteni. Mint mondta, az ipari létesítmények nem csak a helybelieknek adnak munkát, hanem felvevőpiacot is jelentenek a térség mezőgazdasági vállalkozóinak. Hozzáfűzte: mivel Szerencs Tokaj-Hegyalja kapuja, a helyi kínálatot a jövőben a borvidékhez kapcsolható mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekkel is szeretnék erősíteni.
Néhány házzal odébb is készül a csoki Borsodban
A diósgyőri csokigyárban például lassan megduplázzák a nyolcvanas évek teljesítményét: 2017-ben már 4300 tonnányi késztermék került ki az összeilleszthető formákból. A gyárban – egy 2014-15-ben végrehajtott beruházásnak köszönhetően – folyamatosan nő a dolgozói létszám. 390 állandó és 350 szezonálisan alkalmazott munkatárs dolgozik ott. A kezük alól 293 féle termék kerül ki, ami 59 különböző formát jelent, a legkisebb ezek közül 9 grammos, a legnagyobb pedig 21 dekát nyom – számolt be róla a hvg.hu riportja.