Nagy lehetőségek vannak a magyar csokoládégyártásban

Tavaly és tavalyelőtt 18 ezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada a külföldi piacokon talált gazdára. Egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves hazai termék, a magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el. Lehet, hogy a csokiipar teszi lehetővé a magyarországi cukorgyártás újraélesztését? 

A csokoládégyártás egyre komolyabb szereplője az élelmiszeriparnak. A csokoládégyártás és -készítés fejlődésére a felsőoktatás és a szakképzés is reagált, a gödöllői Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán már folyik ehhez illeszkedő oktatás, és több helyen szakképzés – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szerencsi gazdafórum sajtótájékoztatóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikke szerint.

A szerencsi csokoládégyártás felvevőpiacot is jelent a térség mezőgazdasági vállalkozóinak
A szerencsi csokoládégyártás felvevőpiacot is jelent a térség mezőgazdasági vállalkozóinak

A sajtótájékoztatón a miniszter méltatta a Bonbon Kft. eredményeit, amely megőrizte a szerencsi csokoládégyártás évszázados hagyományait. A szerencsi csokoládé egyszerre kézműves és nagyobb volumenű élelmiszeripari termék – mondta. Fazekas Sándor abbéli reményét fogalmazta meg, hogy Magyarország cukoripari helyzete megengedi majd, hogy a cukorgyártás is visszatérjen Szerencsre. Ehhez szerinte megvan a megfelelő mezőgazdasági háttér, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye erős mezőgazdasági térség, ahol tizenötezer őstermelő, társas vállalkozás vagy családi gazdaság tevékenykedik.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere arról beszélt, hogy a város mindig élelmiszeripari város volt, ezt szeretnék a jövőben is erősíteni. Mint mondta, az ipari létesítmények nem csak a helybelieknek adnak munkát, hanem felvevőpiacot is jelentenek a térség mezőgazdasági vállalkozóinak. Hozzáfűzte: mivel Szerencs Tokaj-Hegyalja kapuja, a helyi kínálatot a jövőben a borvidékhez kapcsolható mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekkel is szeretnék erősíteni.

Néhány házzal odébb is készül a csoki Borsodban

A diósgyőri csokigyárban például lassan megduplázzák a nyolcvanas évek teljesítményét: 2017-ben már 4300 tonnányi késztermék került ki az összeilleszthető formákból. A gyárban – egy 2014-15-ben végrehajtott beruházásnak köszönhetően – folyamatosan nő a dolgozói létszám. 390 állandó és 350 szezonálisan alkalmazott munkatárs dolgozik ott. A kezük alól 293 féle termék kerül ki, ami 59 különböző formát jelent, a legkisebb ezek közül 9 grammos, a legnagyobb pedig 21 dekát nyom – számolt be róla a hvg.hu riportja.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kijózanító hír érkezett a csokoládé kedvelőinek... A csokoládé egy rendkívül népszerű fogyasztási cikk, a világ minden táján előszeretettel vásárolják az emberek. Ez a finomság azonban nem jöhetne létr...
Csokimaffiát lepleztek le a fináncok A csokoládé egy rendkívül népszerű fogyasztási cikk, a világ minden táján előszeretettel vásárolják az emberek. Nagy üzlet és éppen ezért egy ötfős tá...
Jócskán drágulhat az idén a kakaó A várakozások szerint 2018-ban az ideinél kevesebb kakaóbabot takarítanak majd be. Ez a kakaó árának emelkedését hozhatja magával, mert a kereslet vál...
Uniós pénzből épül újjá a magyar élelmiszeripar... Padlót fogott a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a rendszerváltás után. Az agrárium újjáépítéséhez elengedhetetlenek voltak az uniós források, ez...
Megoldhatja a magyar élelmiszeripar legnagyobb gon... A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett a magyar élelmiszeripar is a digitális forradalom előtt áll az Innovációs és Technológiai Miniszté...
Drágulhat a csokoládé: 132 ezer forintos áremelést... 400 dollárral (132 ezer forint) akarja megemelni egy tonna kakaó árát Elefántcsontpart és Ghána. A világ kakaó termelésének több mint 60 százalékát a...