A csokoládé egy rendkívül népszerű fogyasztási cikk, a világ minden táján előszeretettel vásárolják az emberek. Ez a finomság azonban nem jöhetne létre a kakaófarmerek áldásos munkája nélkül, akik a gyenge jövedelmezőség miatt egyre inkább le akarnak állni a kakaóbab termesztésével. Veszélybe kerülhet egy egész iparág!

A kakaófarmereket nagyon kizsákmányolják az utóbbi időben, egy két dolláros csokoládé árából ugyanis összesen 10 cent üti a markukat. Ez nem elég még arra sem, hogy a költségeik megtérüljenek, épp ezért sokan jövedelmezőbb üzlet után néznek és felhagynak a kakaóbab termesztésével.
A blog.syngenta.hu szerint nem elég tehát, hogy az éves kakaóbab-termés egyharmada a növénybetegségek miatt rendszeresen megsemmisül, most még a kevesebb össztermés miatt is lehet aggódni. A növénybetegségek egyébként azért tudják ennyire sakkban tartani a kakaótermést, mivel jellemzően monokultúrában termesztik a növényt, valamint az össztermés 70 százaléka a növényvédelmi szempontból gyenge lábakon álló Nyugat-Afrikából származik.
Az sem túl biztató, hogy a kakaófák csak az egyenlítő és a huszadik szélességi kör között élnek meg – ahol jellemző a magas hőmérséklet -, és így az egyre gyakoribb aszály ezeket is veszélyezteti. Annak érdekében, hogy szélesebb körben elterjedhessenek a kakaófák, a kutatók hibrideket próbálnak létrehozni, eddig kevés sikerrel. A hibridek termésének íze meg sem közelíti az igazi kakaóét. Joggal aggódhatnak tehát az iparágban dolgozók, de azok is, akik szeretik a csokoládét.